Δικαιοσύνη: Αλλαγή σκυτάλης στην ηγεσία της

Δικαιοσύνη: Αλλαγή σκυτάλης στην ηγεσία της

Νέος πρόεδρος στο Συμβούλιο της Επικρατείας ο Δημήτρης Σκαλτσούνης, επικεφαλής στον Αρειο Πάγο η Μαρία Γεωργίου.

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα ηγεσία στη Δικαιοσύνη επέλεξε η κυβέρνηση, ορίζοντας νέους προέδρους στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) και στον Αρειο Πάγο, με βασικά κριτήρια επιλογής την επιστημοσύνη, το δικαστικό ήθος και τη δικαστική επετηρίδα.

Το υπουργικό συμβούλιο έπειτα από εισήγηση του υπουργού Δικαιοσύνης Κωνσταντίνου Τσιάρα και τις προηγηθείσες κοινοβουλευτικές προεπιλογές ανώτατων δικαστικών λειτουργών, επέλεξε ως νέο πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας τον αντιπρόεδρο, έως σήμερα, του Δικαστηρίου Δημήτρη Σκαλτσούνη, που θα διαδεχθεί τη σημερινή πρόεδρο Μαίρη Σαρπ, η οποία αποχωρεί σε λίγες ημέρες από το δικαστικό σώμα λόγω συμπλήρωσης του ορίου των 67 χρόνων, όπως ορίζει το Σύνταγμα. Η αποχώρησή της από το ΣτΕ έπειτα από 40 χρόνια επιτυχημένης και σημαντικής δικαστικής διαδρομής αφήνει χωρίς αμφιβολία δυσαναπλήρωτο κενό.

Για την προεδρία του Αρείου Πάγου η κυβέρνηση επέλεξε ως νέα επικεφαλής την αντιπρόεδρό του Μαρία Γεωργίου, από τους αρχαιότερους στη δικαστική επετηρίδα, η οποία θα διαδεχθεί την Αγγελική Αλειφεροπούλου που συνταξιοδοτείται έπειτα από πολυετή, ευδόκιμη δικαστική πορεία. Η Μαρία Γεωργίου θα παραμείνει στο τιμόνι της πολιτικής και ποινικής Δικαιοσύνης, που έχει και τα περισσότερα προβλήματα, για δύο χρόνια, έως το 2023, και θα επιχειρήσει, όπως αναφέρουν συνάδελφοί της, να συνδράμει στην επίλυση των παθογενειών που μαστίζουν τη Δικαιοσύνη, καθώς η ίδια θεωρείται αποφασιστική, με απόψεις τις οποίες υποστηρίζει με στέρεα επιχειρήματα.

Ο νέος πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, με πλούσιο βιογραφικό σπουδών αλλά και δικαστικής εμπειρίας, θα παραμείνει στην προεδρία του ΣτΕ για έναν χρόνο, ενώ μόλις αναλάβει καθήκοντα σε λίγες ημέρες θα χρειαστεί να παραιτηθεί από το καθήκοντά του ως μέλος του δικαστικού συμβουλίου του Ειδικού Δικαστηρίου για την υπόθεση του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, καθώς είχε κληρωθεί με απόφαση της Βουλής.

Και οι δύο επιλεγέντες έχουν αποδοχή στο δικαστικό σώμα, ήταν και οι δύο αντιπρόεδροι στα ανώτατα δικαστήρια για την προεδρία των οποίων επελέγησαν, ενώ ειδικά για την περίπτωση της Μαρίας Γεωργίου ήταν η μόνη από τους συνυποψηφίους της που ήταν αντιπρόεδρος και όχι απλή αρεοπαγίτης, όπως οι Θεόδωρος Κανελλόπουλος και Κωστούλα Χαλεβίδου που τελικά δεν αποτέλεσαν την κυβερνητική επιλογή για την προεδρία του Αρείου Πάγου. Ειδικά ο Θεόδωρος Κανελλόπουλος, που εφέρετο ως φαβορί, τελικώς δεν επελέγη, καθώς η κυβέρνηση αποφάσισε να κινηθεί και με βάση τη δικαστική επετηρίδα, πέραν της αξιοκρατίας που σε κάθε περίπτωση υπήρξε το πρώτιστο στοιχείο των επιλογών.

Πέραν της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, η κυβέρνηση σύντομα θα κληθεί να επιλέξει και νέους αντιπροέδρους στα ανώτατα δικαστήρια, κυρίως στον Αρειο Πάγο, όπου εκείνοι που αποχωρούν την 1η Ιουλίου είναι πολλοί και οι θέσεις οι οποίες πρόκειται να πληρωθούν πολλές. Πάντως, οι χθεσινές κυβερνητικές επιλογές για την ηγεσία της Δικαιοσύνης δεν προκάλεσαν πολιτικές αντιπαραθέσεις, όπως συνήθως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, και λόγω των ικανοτήτων των ανώτατων δικαστικών που επιλέχτηκαν και λόγω της τήρησης της δικαστικής επετηρίδας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή