Κορωνοϊός: Τον κώδωνα των… ανεμβολίαστων κρούουν οι ειδικοί – Προ των πυλών το τέταρτο κύμα

Κορωνοϊός: Τον κώδωνα των… ανεμβολίαστων κρούουν οι ειδικοί – Προ των πυλών το τέταρτο κύμα

Ανεμβολίαστο το 99% των διασωληνωμένων και των θανόντων στους 60-80 ετών

6' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηχηρή προειδοποίηση απευθύνει σειρά επιστημόνων για την έξαρση των κρουσμάτων που φαίνεται να μας οδηγούν σε ένα τέταρτο κύμα πανδημίας με οδηγό την Μετάλλαξη Δέλτα και τους σοβαρούς κινδύνους που τα παραπάνω συνεπάγονται για τον ανεμβολίαστο πληθυσμό.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας, στο πλαίσιο ευρείας σύσκεψης στο Μαξίμου, καθήμενος δίπλα στον πρωθυπουργό, παρουσίασε την πλήρη επιδημιολογική εικόνα της χώρας, δίνοντας έμφαση στις περιοχές που υπάρχει έντονα αυξητική τάση της πανδημίας, όπως η Αττική, η Κρήτη και το Νότιο Αιγαίο.

Από την περασμένη εβδομάδα εξελίσσεται μία σημαντική αύξηση των ενεργών κρουσμάτων, της τάξης του 75%. «Η αυξητική τάση παρατηρείται ιδιαίτερα στις νεότερες ηλικίες», είπε ο κ. Τσιόδρας.

Νωρίτερα και ο πρωθυπουργός είχε επισημάνει ότι «η Δέλτα είναι ζήτημα χρόνου να γίνει και εδώ, όπως και σε άλλες χώρες, η επικρατούσα μετάλλαξη». Για να συμπληρώσει: «Όσοι σήμερα είναι ανεμβολίαστοι, ειδικά οι πιο ευάλωτοι συμπολίτες μας, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να μολυνθούν και να νοσήσουν σοβαρά».

«Έχουμε πετύχει σημαντική πρόοδο, όμως πρέπει να επιστρατεύσουμε κάθε μέσο το οποίο έχουμε στη διάθεσή μας έτσι ώστε το επόμενο δίμηνο του καλοκαιριού να πείσουμε κάθε πολίτη που πιθανόν να έχει δεύτερες σκέψεις, που πιθανόν να έχει φοβίες, να κάνει το εμβόλιο ώστε τελικά, όταν θα ξεκινήσει το φθινόπωρο, να έχουμε φτάσει στο επιθυμητό 70% με 75% ανοσίας του πληθυσμού», πρόσθεσε. [Διαβάστε]

Διαβάστε: Έξαρση κρουσμάτων κατά 75% – Εμβολιασμοί στις τουριστικές περιοχές με κινητές μονάδες

Κορωνοϊός: Τον κώδωνα των… ανεμβολίαστων κρούουν οι ειδικοί – Προ των πυλών το τέταρτο κύμα-1

Διαβάστε: Έρχονται κυρώσεις για τα μέτρα στην ψυχαγωγία

Σαρηγιάννης: Κίνδυνος για 2.000 κρούσματα

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης προειδοποίησε για εβδομαδιαίο μέσο όρο 2.000 κρουσμάτων μέχρι τα τέλη του μήνα. «Είμαστε νομίζω στην αρχή του τέταρτου κύματος», σημείωσε και πρόσθεσε: «Το τι σημαίνει αυτό έχει να κάνει με το τι θα κάνουμε εμείς, μας δίνεται δυνατότητα κυρίως μέσω του εμβολιασμού, αλλά και των υπόλοιπων μέτρων προστασίας».

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, προειδοποίησε: «Ο φθίνων αριθμός των εμβολιασμών είναι καταστροφικός. Πρέπει να εμβολιαστούμε γρήγορα».

Βατόπουλος: Εξαιρετικά πιθανό ένα τέταρτο κύμα

Ο καθηγητής και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, υπογράμμισε ότι ο εμβολιασμός δεν χρησιμοποιείται σε επαρκή βαθμό ως εργαλείο κατά της πανδημίας. Μιλώντας στον ANT1, «είναι λογικό να υπάρχουν ανασφάλειες από πλευράς των πολιτών σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό, αλλά αυτό εν πολλοίς οφείλεται στην υπερδημοσιοποίηση των παρενεργειών, οι οποίες έχουν παρατηρηθεί».

Επιπλέον, επισήμανε είναι εξαιρετικά πιθανό να καταγραφεί μια αύξηση των κρουσμάτων η οποία θα μπορούσε να θεωρηθεί και ως το τέταρτο κύμα.

Αναφορικά με τη μετάλλαξη Δέλτα, τόνισε πως φαίνεται να υπάρχει μια διαφοροποίηση στα συμπτώματα, καθώς μοιάζουν περισσότερο με αυτά του κρυολογήματος. «Υπάρχει συνάχι και λιγότερο ξηρός βήχας ή ανοσμία, όπως γνωρίζαμε μέχρι τώρα», σημείωσε, προσθέτοντας ότι για αυτό τον λόγο θα πρέπει να εξεταζόμαστε ακόμα και στην περίπτωση που έχουμε ένα απλό συνάχι.

Διαβάστε: Ανεμβολίαστο το 99% των διασωληνωμένων και των θανόντων στους 60-80 ετών

Βασιλακόπουλος: Να εμβολιαστούμε μαζικά

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, δήλωσε πως «δεν βρισκόμαστε στο τέταρτο κύμα», ενώ επισήμανε πως το αν θα έρθει καθώς και το ποια θα είναι η έντασή του εξαρτάται από τον ρυθμό και τα ποσοστά εμβολιασμών.

Σχετικά με ποσοστό των πολιτών που δεν έχουν εμβολιαστεί, στάθηκε στην περίπτωση του σκευάσματος της AstraZeneca. «Υπάρχουν άνθρωποι που φοβούνται. Στις σχολές επικοινωνίας το εμβόλιο της AstaZeneca θα είναι παράδειγμα απαράδεκτης επικοινωνίας. Αυτό το εμβόλιο έχει δημιουργήσει πολύ σοβαρό πρόβλημα παρότι είναι ένα πολύ καλό εμβόλιο», εξήγησε.

Σε ό,τι αφορά τον φόβο για πιθανές μελλοντικές παρενέργειες από τον εμβολιασμό, δήλωσε ότι: «Σε ένα φάρμακο που λαμβάνω κάθε μέρα μετά από 4-5 χρόνια μπορεί να υπάρξει μια άθροιση τοξικής δράσης που δεν φαίνονταν τον πρώτο χρόνο. Το εμβόλιο δεν είναι έτσι, είναι μια παροδική έκθεση του οργανισμού σε κάτι. Γίνεται τώρα, μετά από ένα μήνα και τέλος».

«Η μάσκα δεν έχει φύγει στους εσωτερικούς χώρους. Κι ακόμα και σε εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός η σύσταση είναι να τη φοράμε. Ο κορωνοϊός είναι εδώ. Είναι μαθηματικώς βέβαιο ότι θα δούμε αυξημένα κρούσματα αν δεν εμβολιαστούμε μαζικά», ανέφερε και κατέληξε: «Αν εμβολιαστούμε προλαβαίνουμε να φτάσουμε το 80% τέλος Αυγούστου και δεν θα έχουμε κανένα κύμα».

Διαβάστε: Νέα μέτρα από σήμερα: Τι ισχύει για μετακινήσεις σε νησιά και ψυχαγωγία

Τασκρής: Σε τροχιά 4ου κύματος

Την εκτίμηση πως βρισκόμαστε σε τροχιά ενός τέταρτου και ισχυρότερου κύματος κορωνοϊού, οι συνέπειες του οποίου θα μπορούσαν να είναι ορατές ακόμη και εντός του καλοκαιριού, εξέφρασε ο καθηγητής Μικροβιολογίας, αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Αθανάσιος Τσακρής.

Κορωνοϊός: Τον κώδωνα των… ανεμβολίαστων κρούουν οι ειδικοί – Προ των πυλών το τέταρτο κύμα-2

Το 99% ανεμβολίαστοι

«Το τελευταίο τρίμηνο μελετήσαμε αναλυτικά τις νοσηλείες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, αλλά και τους θανάτους λόγω COVID-19 στις κρίσιμες ηλικίες 60 έως 80 ετών. Τα συμπεράσματα είναι ότι το 99% -επαναλαμβάνω το 99%- των βαρέων περιστατικών που, δυστυχώς, είτε καταλήγουν σε Μ.Ε.Θ., είτε χάνουν τη ζωή τους, είναι ανεμβολίαστοι συμπολίτες μας που είχαν τη δυνατότητα να εμβολιαστούν», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι «είναι σημαντικό να επιμείνουμε στην καλύτερη εφαρμογή των υγειονομικών μέτρων, αλλά ταυτόχρονα να επιταχύνουμε και τους εμβολιασμούς σε εκείνες τις περιοχές που έχουν χαμηλότερο μερίδιο του εθνικού μέσου όρου. Υπάρχουν, δυστυχώς, αρκετές τέτοιες περιοχές και θα χρειαστούμε τη βοήθεια, την πιο ενεργό συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για να μπορέσουμε να πάμε στο επίπεδο της μικροκλίμακας του κάθε Δήμου, ώστε να εντοπίσουμε ανεμβολίαστους συμπολίτες μας, οι οποίοι θα μπορούσαν με την κατάλληλη επιχειρηματολογία να εμβολιαστούν».

Διαβάστε: Εμβόλια και μεταλλάξεις: Τι πρέπει να ξέρουν εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι

Εκκίνηση για τους 15-17 ετών

Παράλληλα, όπως ανακοινώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας κατά την τακτική ενημέρωση για την πορεία του εμβολιασμού, ανοίγει την επόμενη εβδομάδα η πλατφόρμα για τον εθελοντικό εμβολιασμό των εφήβων 15-17 ετών (παιδιών που γεννήθηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου 2006) με τα δύο εμβόλια mRNA (Pfizer και Moderna), ενώ την προσεχή Δευτέρα θα δοθούν όλες οι λεπτομέρειες για το πώς θα κλείνονται τα ραντεβού και πώς θα εξασφαλιστεί η συναίνεση των γονέων.

«Ασφαλές βήμα προς την κανονικότητα είναι ο εμβολιασμός των εφήβων», είπε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, προσθέτοντας: «Οι έφηβοι μεταδίδουν τον ιό ευκολότερα γι’ αυτό κι έχουν παρατηρηθεί εξάρσεις που συνδέονται με τις εξωσχολικές δραστηριότητές τους». 

Διαβάστε επίσης: Επιχείρηση «πειθώ» για διστακτικούς

Πρωταθλητές και ουραγοί στους εμβολιασμούς 

Nωρίτερα, κατά την σύσκεψη στο Μαξίμου, ο Μάριος Θεμιστοκλέους, παρουσίασε τους πίνακες με την εμβολιαστική κάλυψη ανα περιφέρεια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι κάτοικοι των νησιών του Ιονίου πελάγους αναδεικνύονται «πρωταθλητές» στους εμβολιασμούς, καθώς η συγκεκριμένη περιφέρεια «προηγείται» (ποσοστιαία) στην άτυπη κούρσα και των πλήρως εμβολιασμένων, αλλά και αυτών που έχουν κάνει τουλάχιστον μια δόση.

Στην περιφέρεια Ιονίων νήσων έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον με μια δόση το 55% των κατοίκων, ενώ έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό το 47%. Η ίδια περιφέρεια προηγείται και στα κλεισμένα ραντεβού για εμβολιασμούς, με το συγκεκριμένο ποσοστό να ανέρχεται στο 57%.

Δεύτερη στην σχετική λίστα είναι η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με το 52% των κατοίκων να έχει κάνει την μια – τουλάχιστον – δόση και το 44% να έχει εμβολιαστεί πλήρως. Τρίτη είναι η περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας με αντίστοιχα ποσοστά 45% και 39% και τέταρτη, η μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, η Αττική με 51% και 38% αντίστοιχα.

Κορωνοϊός: Τον κώδωνα των… ανεμβολίαστων κρούουν οι ειδικοί – Προ των πυλών το τέταρτο κύμα-3

Στον αντίποδα, τα χειρότερα ποσοστά είναι στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Εδώ έχει πραγματοποιήσει την πρώτη δόση μόνο το 39% ενώ πλήρως εμβολιασμένο είναι το 31%.

Ακολουθούν οι περιφέρειες Πελοποννήσου (41% και 32%), Δυτικής Ελλάδας (40% και 32%), Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (39% και 32%) και Βορείου Αιγαίου (39% και 32%).

Τέλος, σε ότι αφορά στα προγραμματισμένα ραντεβού εμβολιασμών, μετά την περιφέρεια Ιονίων Νήσων που προηγείται με 57% ακολουθούν η Αττική με 56% και η Νοτίου Αιγαίου με 53%.

Διαβάστε: Έξαρση κρουσμάτων κατά 75% – Εμβολιασμοί στις τουριστικές περιοχές με κινητές μονάδες

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή