Γώγος: Αναγκαίος ο εμβολιασμός στην εστίαση

Γώγος: Αναγκαίος ο εμβολιασμός στην εστίαση

Αναγκαίο χαρακτήρισε τον εμβολιασμό σε χώρους όπως στην εστίαση ο καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Χαράλαμπος Γώγος

3' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναγκαίο χαρακτήρισε τον εμβολιασμό σε χώρους όπως στην εστίαση ο καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Χαράλαμπος Γώγος.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ και αναφερόμενος στους εμβολιασμούς, σημείωσε ότι «σε κάποιους χώρους είναι αναγκαίο», φέρνοντας ως παράδειγμα τους υγειονομικούς και την εστίαση.

⇒ Διαβάστε ακόμη: Κορωνοϊός: Καθιστοί στα μπαρ μετά τα 1.797 κρούσματα

«Είναι προφανές ότι πρέπει να είναι εμβολιασμένοι. Δεν μπορεί να πηγαίνει κάποιος εμβολιασμένος σε έναν τέτοιο χώρο και να μην είναι εμβολιασμένος αυτός που τον σερβίρει» σημείωσε, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι, εάν ο εμβολιασμός ήταν υποχρεωτικός προκειμένου να εισέλθει κανείς σε κέντρα διασκέδασης, θα υπήρχαν σχεδόν μηδαμινά κρούσματα.

Επεσήμανε, δε, ότι η επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα των τελευταίων ημερών σχετίζεται τόσο με την εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα, όσο και με την χαλάρωση του κόσμου ως προς την τήρηση των μέτρων, κυρίως σε χώρους διασκέδασης. «Δεν είναι τέταρτο κύμα αλλά μπορεί να θεωρηθεί η αρχή του» διευκρίνισε.

⇒ Διαβάστε ακόμη: Ανεμβολίαστο το 99% των διασωληνωμένων και των θανόντων στους 60-80 ετών

Γώγος: Η μετάλλαξη Δέλτα αυξάνει το όριο για τείχος ανοσίας

Χθες, Τρίτη, ο κ. Γώγος είχε σημειώσει πως ο αριθμός των ανεμβολίαστων πολιτών είναι μεγάλος και υπογράμμισε ότι πρέπει να αυξηθεί. Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, ο κ. Γώγος τόνισε ότι βρισκόμαστε σε κρίσιμη καμπή, καθώς είναι καλοκαίρι και έχει αυξηθεί η κινητικότητα, τη στιγμή που υπάρχει ένα στέλεχος του κορωνοϊού που διαδίδεται ευκολότερα.

«Όποιος κάνει το εμβόλιο δεν πρόκειται να νοσήσει σοβαρά σε ποσοστό πάνω από 95%. Μπορεί να νοσήσεις, αλλά δεν θα πας στην Εντατική, δεν θα πας στο νοσοκομείο. Ακόμη και για την μετάλλαξη Δέλτα, η προστασία είναι 92%» σημείωσε. Τόνισε εξάλλου ότι είναι περισσότερα από 50 τα κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα στην Ελλάδα.

Επεσήμανε, δε, ότι στις περιοχές που γίνονται πολλά εμβόλια, υπάρχουν λιγότερα κρούσματα και ελέγχεται η κατάσταση. Όπως ανέφερε ο κ. Γώγος, λόγω της παραλλαγής Δέλτα, πρέπει δηλαδή να εμβολιαστεί το 80% του πληθυσμού για να οικοδομηθεί τείχος ανοσίας και πρέπει να εμβολιάσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες, για να μην υπάρξει διασπορά, διότι αν υπάρξει και άλλη παραλλαγή μπορεί να ανέβει κι άλλο το ποσοστό, όσο δεν εμβολιαζόμαστε». Τάχθηκε επίσης υπέρ του εμβολιασμού των εφήβων 15-18 ετών.

⇒ Διαβάστε ακόμη: Εμβολιασμός: Τα ποσοστά ανά περιφέρεια – Στη «μάχη» η τοπική αυτοδιοίκηση

Σημειώνεται πως, μιλώντας στην «Κ», ο κ. Γώγος ανέφερε ότι «τις τελευταίες ημέρες βλέπουμε μια μικρή μεν, αλλά σημαντική και ανησυχητική αύξηση των νέων διαγνώσεων. Ανησυχητική λόγω της αυξημένης κινητικότητας του πληθυσμού τη θερινή περίοδο, της χαλάρωσης των μέτρων, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τη μάσκα, αφού παρερμηνεύτηκε και γενικεύτηκε από τους πολίτες η σύσταση για μη χρήση της σε ανοικτούς χώρους χωρίς συνωστισμό, αλλά και της κυκλοφορίας της πιο μεταδοτικής παραλλαγής “Δ” του ιού». Και συνέχισε: «Ενα επίσης ανησυχητικό σημείο είναι η ελάττωση στον αριθμό των εμβολιασμών, που υπολογίζεται ότι είναι της τάξεως του 20%-30% – από πάνω από 100.000 που γίνονταν ημερησίως, μειώθηκαν σε 80.000 με 90.000».

Σύμφωνα με τον κ. Γώγο, εάν υπάρξει καλύτερη επιτήρηση των μέτρων και άμεση βελτίωση της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού, τότε ίσως μπορέσουμε να αποφύγουμε μια νέα έξαρση της επιδημίας τον Σεπτέμβριο ή και μέσα στο καλοκαίρι, η οποία είναι ιδιαίτερα πιθανή εάν συνεχιστεί η διασπορά της παραλλαγής «Δ». Και όπως υπενθύμισε ο καθηγητής, προστασία από τη νέα παραλλαγή έχει ο πλήρως εμβολιασμένος πολίτης (από 96% έως 85% για σοβαρή νόσηση, ανάλογα με το εμβόλιο που έχει κάνει). Αντίθετα, η πρώτη δόση εμβολίου καλύπτει μόνο σε ποσοστό 33% από το ινδικό στέλεχος. «Θέλει μεγάλη προσοχή. Δεν έχει λήξει η πανδημία ακόμα. Ο ίδιος ο ιός “δείχνει τα δόντια του”. Αλλά το θετικό είναι ότι μας προειδοποιεί. Και το γεγονός ότι καλύπτεται η νέα μετάλλαξη από το εμβόλιο μάς οδηγεί τη σκέψη στο πόσο σημαντικός είναι ο εμβολιασμός», τόνισε ο καθηγητής.

Τελευταίες ειδήσεις

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή