ΥΠΑ: Οι προϋποθέσεις εισόδου στην Ελλάδα – Νέα παράταση της notam

ΥΠΑ: Οι προϋποθέσεις εισόδου στην Ελλάδα – Νέα παράταση της notam

Παρατείνεται, έως την Πέμπτη 15 Ιουλίου η αεροπορική οδηγία (notam) που αφορά τις προϋποθέσεις εισόδου πτήσεων εξωτερικού στην ελληνική επικράτεια

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρατείνεται, έως την Πέμπτη 15 Ιουλίου 2021 και ώρα 06:00 το πρωί, η αεροπορική οδηγία (notam) που αφορά τις προϋποθέσεις εισόδου πτήσεων εξωτερικού στην ελληνική επικράτεια, με στόχο τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), η αεροπορική οδηγία προβλέπει:

Προϋποθέσεις εισόδου επιβατών στην Ελλάδα

Σύμφωνα με την αεροπορική οδηγία ισχύει η απαγόρευση εισόδου στη χώρα των υπηκόων τρίτων κρατών πλην των κρατών της ΕΕ και της Συμφωνίας Σένγκεν συμπεριλαμβανομένων των συζύγων τους ή των προσώπων, με τα οποία αυτοί έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, καθώς και των ανηλίκων τέκνων τους. Εξαιρούνται οι επιβάτες που ταξιδεύουν για ουσιώδεις λόγους (essential reasons) και οι μόνιμοι κάτοικοι των ακόλουθων 32 χωρών: Αυστραλία, Βόρεια Μακεδονία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισραήλ, Καναδάς, Λευκορωσία, Μπαχρέιν, Νέα Ζηλανδία, Νότια Κορέα, Κατάρ, Κίνα, Κουβέιτ, Ουκρανία, Ρουάντα, Ρωσία, Σαουδική Αραβία, Σερβία, Σιγκαπούρη, Ταϊλάνδη, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο, Αλβανία, Ιαπωνία, Λίβανος,  Αζερμπαϊτζάν, Αρμενία, Ιορδανία, Μολδαβία, Μπρουνέι και Κόσοβο.

Τι ισχύει για το PLF

Όλοι οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα, ανεξαρτήτως υπηκοότητας, συμπληρώνουν την ηλεκτρονική φόρμα PLF (Passenger Locator Form), στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://travel.gov.gr. έως την προηγούμενη ημέρα πριν από την άφιξή τους στη χώρα.

Είσοδος στην Ελλάδα με τέσσερις τρόπους

Για τους ταξιδιώτες προς Ελλάδα προϋπόθεση εισόδου στη χώρα είναι μια από τις παρακάτω:

  1. Να έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον 14 ημερών τον εμβολιασμό για κορωνοϊό COVID-19 και να προσκομίσουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, στην ελληνική, αγγλική, γαλλική, γερμανική, ιταλική, ισπανική ή ρωσική γλώσσα, το οποίο να έχει εκδοθεί από δημόσια αρχή.
  2. Να έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε εργαστηριακό έλεγχο για κορωνοϊό COVID-19 με τη μέθοδο PCR εντός των τελευταίων 72 ωρών, ή εντός 48 ωρών πριν από την άφιξή τους στην Ελλάδα ως προς τον έλεγχο με rapid test.
  3. Εναλλακτικά, οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα πρέπει να φέρουν πιστοποιητικό/βεβαίωση νόσησης που εκδίδεται 30 ημέρες μετά τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως 180 ημέρες μετά από αυτόν.
  4. Επίσης οι ταξιδιώτες πτήσεων από το εξωτερικό μπορούν να φέρουν, σε ψηφιακή ή έντυπη μορφή, ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό COVID-19 (EU DIGITAL COVID-19 CERTIFICATE ) στο οποίο περιέχονται πληροφορίες σχετικά με τον εμβολιασμό ή το αποτέλεσμα του τελευταίου ελέγχου (rapid test 48 ωρών ή PCR 72 ωρών) ή τη νόσηση από τον κορωνοϊό.

Έλεγχοι σε παιδιά από 12 ετών και άνω

Η υποχρέωση των προϋποθέσεων, (εμβόλιο ή αρνητικό τεστ ή βεβαίωση νόσησης ή ψηφιακό πιστοποιητικό), για είσοδο στην Ελλάδα ισχύει για παιδιά από 12 ετών και άνω.

Δειγματοληπτικός έλεγχος ταξιδιωτών με rapid test

Σε όλους τους επιβάτες εξωτερικού επιπρόσθετα θα γίνεται και δειγματοληπτικός έλεγχος (rapid test) κατά την άφιξή τους, βάση της διαδικασίας που προβλέπει το Passenger Locator Form. Σε περίπτωση που τα τεστ διαπιστώσουν επιβάτη θετικό η καραντίνα θα ισχύει για 10 μέρες, ενώ αν ο επιβάτης εξωτερικού είναι εμβολιασμένος και το rapid test κατά την άφιξή του δείξει ότι είναι θετικός στη νόσο θα παραμένει σε απομόνωση για 7 μέρες. Και στις δύο περιπτώσεις ( 10 ή 7 μέρες προσωρινού περιορισμού), προκειμένου να γίνει άρση της καραντίνας τα πρόσωπα υπόκεινται σε υποχρεωτικό εργαστηριακό έλεγχο με τη μέθοδο PCR την τελευταία ημέρα του προσωρινού περιορισμού τους.

Αεροπορική οδηγία για Ρώσους επιβάτες

Όλοι οι ταξιδιώτες/μόνιμοι κάτοικοι από Ρωσία με προορισμό την Ελλάδα θα πρέπει να φέρουν βεβαίωση αρνητικού τεστ PCR (72 ωρών) ή rapid test (48 ωρών). Το μέτρο αυτό είναι υποχρεωτικό και ισχύει για όλους τους επιβάτες που είναι μόνιμοι κάτοικοι Ρωσίας είτε είναι εμβολιασμένοι είτε όχι. Επιπλέον, όλοι οι ταξιδιώτες/μόνιμοι κάτοικοι από τη Ρωσία θα υποβάλλονται υποχρεωτικά και σε έλεγχο με τεστ για τον Covid-19 κατά την άφιξή τους στην Ελλάδα.

Τελευταίες ειδήσεις

Πελώνη: Την επόμενη εβδομάδα οι αποφάσεις περί υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού

Μεγάλη προσέλευση πολιτών για rapid test στα Νότια Προάστια

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή