Εξαδάκτυλος: Το τέταρτο κύμα έχει ξεκινήσει – Ο ιός μεταδίδεται ταχύτατα

Εξαδάκτυλος: Το τέταρτο κύμα έχει ξεκινήσει – Ο ιός μεταδίδεται ταχύτατα

Ο κ. Εξαδάκτυλος ανέφερε ότι αν δεν εμβολιαστούν οι άνω των 50 ετών που δεν το έχουν κάνει ακόμη, θα προκύψουν απώλειες και πίεση στο σύστημα υγείας

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την εκτίμηση ότι χρονικά δεν είναι εφικτό να επιτευχθεί έγκαιρα οικοδόμηση τείχους ανοσίας με ποσοστό 85% εξέφρασε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, τονίζοντας πως το τέταρτο κύμα έχει ήδη ξεκινήσει. 

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο κ. Εξαδάκτυλος ανέφερε ότι αν δεν εμβολιαστούν οι άνω των 50 ετών που δεν το έχουν κάνει ακόμη, θα προκύψουν απώλειες και πίεση στο σύστημα υγείας. Όπως είπε, βάσει των τωρινών δεδομένων, κάθε εβδομάδα υπάρχει αύξηση της τάξης του 50% στα νέα κρούσματα.

⇒ Διαβάστε ακόμη: Εμβολιασμός: 5+1 απαντήσεις για τα αβάσιμα επιχειρήματα των διστακτικών

«Δεν περιμέναμε να δούμε τα 3.000 κρούσματα στις 13 Ιουλίου, αλλά τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου. Ο χρόνος των 15 ημερών που μεσολαβούσαν για να δούμε τους αριθμούς των κρουσμάτων έχει συντομευθεί, διότι ο ιός μεταδίδεται ταχύτερα και γι’ αυτό βλέπουμε και αυτούς τους αριθμούς αυτούς νωρίτερα», σημείωσε.

Ως προς το γιατί καταγράφεται εκθετική αύξηση των κρουσμάτων, ο κ. Εξαδάκτυλος δήλωσε ότι «αυτή τη στιγμή δεν έχουμε κανένα περιοριστικό μέτρο. Έχουμε ελάχιστα και αυτά δεν τηρούνται. Έχουμε έναν ιό, ο οποίος μεταδίδεται ταχύτατα και άρα δεν υπάρχει τίποτα που να μπορεί να τιθασεύσει τους αριθμούς». Πάντως, τόνισε ότι αυτό που μπορεί να τιθασεύσει τις επιπτώσεις είναι η συμπεριφορά των πολιτών, εφόσον εμβολιαστούν όσοι δεν το έχουν το έχουν κάνει, ειδικά οι άνω των 50 ετών.

«Είναι πιο απλό να εμβολιαστούμε»

Στο ερώτημα αν πρέπει να ληφθούν μέτρα, ο κ. Εξαδάκτυλος εμφανίστηκε αρνητικός και τόνισε ότι θα έπαιρνε εβδομάδες για να αποδώσουν. «Είναι πιο απλό να εμβολιαστούμε και να μην μας απασχολεί τόσο ο αριθμός των κρουσμάτων» υπογράμμισε.

⇒ Διαβάστε ακόμη: Πώς πείστηκαν οι διστακτικοί να στραφούν υπέρ των εμβολίων

Ο κ. Εξαδάκτυλος επέμεινε ότι σε έναν ιό που μεταδίδεται ταχύτατα χρειάζεται μεγαλύτερο ποσοστό εμβολιασμένων. «Το 85% είναι δύσκολο και δεν θα προλάβουμε χρονικά να το πετύχουμε. Γι’ αυτό και επιμένουμε οι ευπαθείς ομάδες να εμβολιαστούν, γιατί ούτε το τείχος ανοσίας ούτε τα μέτρα μπορούν να τους προστατεύουν», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Εξαδάκτυλο, μεταξύ των εμβολιασμένων ποσοστό 88% έχει άμυνα που θα του εξασφαλίσει να μην νοσήσει, ενώ ένα 12% θα νοσήσει και ελάχιστες εξαιρέσεις θα νοσήσουν βαρύτερα από το αναμενόμενο. «Ωστόσο, όλοι οι εμβολιασμένοι προστατευόμαστε από βαριά νόσηση και θάνατο. Αυτό δεν είναι θεωρητικό, το βλέπουμε στη Μεγάλη Βρετανία, όπου έχουμε πάρα πολλά κρούσματα, αλλά λίγες απώλειες και μικρή επιβάρυνση του συστήματος υγείας» συμπλήρωσε, εξηγώντας ότι αυτό συμβαίνει γιατί οι Βρετανοί άνω των 50 ετών είναι εμβολιασμένοι σε ποσοστό άνω του 90%.

⇒ Διαβάστε ακόμη:  Πελώνη: Υπό εξέταση ο υποχρεωτικός εμβολιασμός και σε άλλες κατηγορίες

Τελευταίες ειδήσεις

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή