ΗΠΑ: Πώς πείστηκαν οι διστακτικοί να στραφούν υπέρ των εμβολίων

ΗΠΑ: Πώς πείστηκαν οι διστακτικοί να στραφούν υπέρ των εμβολίων

Φίλοι, συγγενείς και οικογενειακοί γιατροί μπορούν να κάνουν τη διαφορά

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περίπου ένας στους πέντε Αμερικανούς ήταν αρχικά διστακτικός ή σφόδρα αντίθετος στον εμβολιασμό, αλλά στη συνέχεια άλλαξαν γνώμη και εμβολιάστηκαν, σύμφωνα με έρευνα του Kaiser Family Foundation που δημοσίευσε το CNN. Οι παράγοντες που τους έκαναν να αλλάξουν άποψη συνιστούν χρήσιμη πυξίδα και για την Ελλάδα.

Η έρευνα επέστρεψε στους πολίτες του αρχικού δείγματος έρευνας του Ιανουαρίου για να καταγράψει τυχόν εξέλιξη στις απόψεις τους. Εκείνοι οι οποίοι είχαν πλέον αποφασίσει να εμβολιαστούν ενώ αρχικά δήλωναν απρόθυμοι ή αντίθετοι είπαν κατά κανόνα ότι «οι συγγενείς, οι φίλοι και οι προσωπικοί γιατροί» ήταν που τους άλλαξαν γνώμη.

Οι περισσότεροι που είχαν καταλήξει από τον Ιανουάριο είτε να εμβολιαστούν είτε όχι, δεν έχουν αλλάξει γνώμη ως επί το πλείστον. Από όσους ήταν αποφασισμένοι στην αρχή τους έτους, μόνο το 8% έκαναν μεταστροφή.

Ωστόσο όσοι ήταν αμφίβολοι στράφηκαν σε πολύ μεγάλο βαθμό υπέρ των εμβολίων κατά του κορωνοϊού. Έτσι, όχι μόνο το 92% όσων εξ αρχής ήθελαν να εμβολιαστούν το έκαναν, αλλά και το 54% όσων τηρούσαν στάση αναμονής έχουν ήδη κάνει και αυτοί το εμβόλιό τους, συν ένα 24% όσων ήταν τον Ιανουάριο αντίθετοι, ή είχαν πει ότι θα το έκαναν μόνο εάν ήταν υποχρεωμένοι. Αντιθέτως, από τους αναποφάσιστους ή διστακτικούς του Ιανουαρίου μόνο ένα 8% αποφάσισε τελικά να μην εμβολιαστεί.

Διαβάστε επίσης:

Από όσους έκαναν τη στροφή υπέρ των εμβολίων, σχεδόν οι μισοί είπαν ότι πείστηκαν από κάτι που άκουσαν ή έμαθαν, ενώ το 36% άλλαξε άποψη από κάποιον που τους μίλησε. Περίπου το ένα τέταρτο όσων ξεπέρασαν του αρχικούς ενδοιασμούς τους απάντησαν ότι πείστηκαν βλέποντας όσους εμβολιάστηκαν να μην έχουν κάποιες σημαντικές παρενέργειες. Πολλοί επικαλέστηκαν οικογένειες και φίλους που έκαναν το εμβόλιο, ενώ μία γυναίκα είπε ότι πείστηκε βλέποντας τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να εμβολιάζεται.

Επιπλέον το 8% όσων στράφηκαν υπέρ του εμβολιασμού επικαλέσηκε πίεση από συγγενείς και φίλους, ενώ ένα μικρό ποσοστό του 3% άλλαξε τακτική από την ανάγκη να επισκεφθεί αγαπημένους του ανθρώπους.

Πηγή: CNN

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή