Αριθμός ρεκόρ καταγράφηκε σε ό,τι αφορά τα ραντεβού των πολιτών για εμβολιασμό κατά της Covid-19 από τις 28 Ιουνίου, όταν και ανακοινώθηκε το freedom pass που προβλέπει την οικονομική ενίσχυση ύψους 150 ευρώ για τους νέους 18-25 ετών.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τις τελευταίες δύο εβδομάδες προγραμματίστηκαν 433.175 νέα ραντεβού πρώτης δόσης σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.
⇒ Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ: Πώς πείστηκαν οι διστακτικοί να στραφούν υπέρ των εμβολίων
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, περισσότεροι από 100.000 νέοι κάτω των 25 ετών έχουν κλείσει ραντεβού για να εμβολιαστούν, ενώ το πρώτο 24ωρο μετά το μήνυμα του πρωθυπουργού για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς, περίπου 45.000 πολίτες κανόνισαν να κάνουν το εμβόλιο τις επόμενες ημέρες, αριθμός που αντιστοιχεί σε περισσότερα από 80.000 ραντεβού.
Επιπλέον, οι ανακοινώσεις περί υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών φαίνεται να έχουν κινητοποιήσει και τους υγειονομικούς, πολλοί από τους οποίους έσπευσαν να κλείσουν το ραντεβού τους.
Μιχαηλίδου: Λάθος η διατύπωσή μου για απολύσεις υπαλλήλων που δεν εμβολιάζονται
Επιπλέον, σημειώνεται πως η υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με τις πρωινές της δηλώσεις ότι «θα απολύονται όσοι υπάλληλοι δομών αρνούνται να εμβολιαστούν έπειτα από την υποχρεωτική άδεια».
Όπως αναφέρει: «Η πρωινή μου διατύπωση περί ρύθμισης που θα συνδέει την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για τους εργαζόμενους στις ιδιωτικές δομές Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων με απολύσεις ήταν λάθος.
Δεν πρόκειται να υπάρξει τροποποίηση του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα η οποία θα συνδέει την αποχή από την εργασία με άδεια άνευ αποδοχών λόγω μη εμβολιασμού με απόλυση».
Τρία στοιχήματα μετά τα νέα μέτρα
Παράλληλα, φαίνεται πως η πανδημία αλλάζει για μία ακόμα φορά το πολιτικό τοπίο.
Η κυβέρνηση υπολόγιζε πως το καλοκαίρι θα ήταν ανέφελο και έως τον Σεπτέμβριο θα είχε αυξηθεί το ποσοστό των εμβολιασμών, ώστε το φθινόπωρο να είναι «αμιγώς» πολιτικό και η υγειονομική κρίση να έχει μείνει πίσω.
Ο συγκεκριμένος στόχος δεν έχει βεβαίως χαθεί, αλλά έχει ως ενδιάμεσο κρίσιμο σταθμό ένα ακόμα –το τέταρτο– κύμα, που μεταβάλλει τα δεδομένα σε όλα τα επίπεδα: από τον τουρισμό, τα μέτρα αντιμετώπισης και καταλήγει βεβαίως στον εσωτερικό πολιτικό χάρτη [Διαβάστε περισσότερα].