Εξυπνο σκουφάκι γίνεται τα «μάτια» κολυμβητών

Εξυπνο σκουφάκι γίνεται τα «μάτια» κολυμβητών

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πριν από μερικούς μήνες η Ράνια Βλάχου, φοιτήτρια του Οικονομικού Παν. Αθηνών και κολυμβήτρια, είχε μια ιδέα, ένα έξυπνο σκουφάκι πισίνας που θα βοηθούσε ανθρώπους με προβλήματα όρασης να προσανατολιστούν στους κολυμβητικούς διαδρόμους. Αυτή η ιδέα έδωσε στη φοιτητική επιχείρηση Swim.me την πρώτη θέση ανάμεσα σε 18 εθνικές συμμετοχές στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό Φοιτητικής Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας Junior Achievement Europe Enterprise Challenge 2021. O διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του μεγαλύτερου Ευρωπαϊκού Φεστιβάλ Επιχειρηματικότητας GEN-E του JA Europe, που ολοκληρώθηκε χθες με τις βραβεύσεις των καλύτερων φοιτητικών και μαθητικών startups του 2021. 

«Το βραβείο είναι μια αναγνώριση της προσπάθειάς μας. Είναι επίσης μια ευκαιρία να υλοποιηθεί η ιδέα μας όσο το δυνατόν πιο γρήγορα», είπε στην «Κ» λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων η Ράνια Βλάχου, CEO της φοιτητικής startup. Το Swim.me είναι ένα wearable σύστημα υποβοήθησης κολυμβητών με ολική ή μερική τύφλωση για τον προσανατολισμό τους στην πισίνα. Στο σκουφάκι του κολυμβητή υπάρχουν γυαλάκια με αισθητήρες, έτσι ώστε αυτός να ειδοποιείται με δονήσεις για την ακριβή στιγμή της στροφής και τη θέση του στη διαδρομή της πισίνας. «Απευθύνεται τόσο σε ερασιτέχνες όσο και σε επαγγελματίες κολυμβητές. Το όραμά μας περιλαμβάνει ακόμη και ένα παιδάκι που έχει μερική ή ολική τύφλωση να μπορεί να χαίρεται την κολύμβηση με αυτονομία και ασφάλεια», τονίζει η κ. Βλάχου. Η startup αποτελείται από φοιτητές του ΟΠΑ και του ΕΜΠ – Ιφιγένεια Βασιλάκη, Ευάγγελος Γεωργακίλας, Παναγιώτα Δεδούση, Αναστάσης Καραμούτσος και Δημήτριος Λάμπρος. 

Διάκριση εξασφάλισε και η μαθητική εικονική επιχείρηση Flow On, που απέσπασε τη δεύτερη θέση στον αντίστοιχο διαγωνισμό για την πρωτότυπη, καινοτόμο έξυπνη βρύση για χρήση σε εξωτερικούς χώρους, που περιορίζει τη σπατάλη νερού. Η επιχείρηση συστήθηκε από τους Δαβίδ Μπεγκτζανιάν, Κωνσταντίνο Πατσατζάκη, Μαρία Τσιαούση, Γεωργία Τρικιώνη και Ιάσονα Φιλιππίδη, μαθητές Α΄, Β΄ και Γ΄ Λυκείου. 

O οργανισμός Junior Achievement λειτουργεί στην Ελλάδα από το 2005 και υλοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα σε δεκάδες σχολεία σε όλη την Ελλάδα με στόχο την εισαγωγή των παιδιών από τη μαθητική ηλικία στις βασικές έννοιες της επιχειρηματικότητας. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του Junior Achievement Greece που κερδίζει το πρώτο βραβείο ελληνική ομάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή