Πανελλαδικές 2021: Με 8,27 το «εισιτήριο» για ΑΕΙ

Πανελλαδικές 2021: Με 8,27 το «εισιτήριο» για ΑΕΙ

Εως και 25.000 θέσεις εκτιμάται ότι μπορεί να μείνουν κενές φέτος.

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από το επίπεδο των 9.400 ξεκινάει ο υπολογισμός των κενών θέσεων που θα μείνουν στα πανεπιστήμια, λόγω της ελάχιστης βάσης εισαγωγής (ΕΒΕ) που θα ισχύει από φέτος. Βέβαια, ο τελικός αριθμός εκτιμάται ότι θα φθάσει στις 25.000. Ο χαμηλότερος βαθμός που προσφέρει ένα εισιτήριο είναι το 8,27, στο πεδίο των επιστημών οικονομίας και πληροφορικής.

Ειδικότερα, το υπουργείο Παιδείας δημοσιοποίησε χθες την κλιμάκωση των βαθμών πρόσβασης των 90.851 υποψηφίων των Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων, οι οποίοι θα διεκδικήσουν σχεδόν ίδιο με πέρυσι αριθμό θέσεων, δηλαδή περίπου 73.500 θέσεις. Η ΕΒΕ ανά επιστημονικό πεδίο για τις σχολές που ανήκουν αποκλειστικά σε αυτό διαμορφώνεται ως εξής (με βάση τα έως τώρα δεδομένα, χωρίς τα τμήματα που διαμορφώνουν άλλη ΕΒΕ και απαιτούν για την εισαγωγή ειδικά μαθήματα):

• 1ο πεδίο (ανθρωπιστικών, νομικών, κοινωνικών σπουδών): 8,94.
• 2ο πεδίο (θετικών και τεχνολογικών επιστημών): 9,5.
• 3ο πεδίο (υγείας και ζωής): 9,70.
• 4ο πεδίο (οικονομίας και πληροφορικής): 8,27.

Ομως, πλην των υποψηφίων που θα μείνουν εκτός τριτοβάθμιας λόγω της έλλειψης των θέσεων όπως συμβαίνει κάθε χρόνο, το ερώτημα είναι πόσες επιπλέον θέσεις θα μείνουν κενές λόγω της θεσμοθέτησης της ΕΒΕ. Υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Παιδείας ανέφεραν χθες στην «Κ» ότι υπολογίζεται πως, σε σχέση με πέρυσι, θα μείνουν εκτός λόγω ΕΒΕ στο πρώτο στάδιο περίπου 9.400 υποψήφιοι επιπλέον. Βέβαια, αυτός ο αριθμός ενδέχεται να αλλάξει, εφόσον: α) υποψήφιοι δεν επιλέξουν τμήματα στα οποία θα μπορούσαν να εισαχθούν και/ή β) επιλέξουν τμήματα στα οποία επιτυγχάνουν την ΕΒΕ, αλλά μπορεί να μην εισαχθούν αν τα ίδια τμήματα έχουν επιλέξει άλλοι υποψήφιοι, με υψηλότερα μόρια. Επισήμως δεν υπάρχει εκτίμηση ούτε κατά προσέγγιση για τον τελικό αριθμό, ωστόσο ανεπισήμως υπάρχουν πληροφορίες ότι οι κενές θέσεις λόγω ΕΒΕ θα φτάσουν τις 25.000, όπως υποστηρίζει η αξιωματική αντιπολίτευση.

Η εναλλακτική

Από την πλευρά του υπουργείου Παιδείας δηλώνεται πάντως ότι η εναλλακτική που προσφέρεται για όσους μείνουν εκτός ΑΕΙ είναι τα δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ) σε σύγχρονες ειδικότητες (όπως, για παράδειγμα, web designers, τεχνικοί τουριστικών μονάδων, τεχνικοί αγροτουρισμού, στελέχη διεθνούς εμπορίου). Υπολογίζεται ότι στα δημόσια ΙΕΚ θα δοθούν περισσότερες από 24.000 θέσεις, εκ των οποίων 8.077 μέσω του μηχανογραφικού που θα καταθέσουν οι υποψήφιοι από Δευτέρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή