Κορωνοϊός: Μετατόπιση της διασποράς στους 40 – 60

Κορωνοϊός: Μετατόπιση της διασποράς στους 40 – 60

Αύξηση κατά 75% σε μία εβδομάδα στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανησυχητική μετατόπιση της διασποράς του ιού από την ηλικιακή ομάδα 20-25 ετών σε άτομα ηλικίας 40 έως 60 ετών καταγράφουν οι ειδικοί επιστήμονες την τελευταία εβδομάδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε χθες η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Βάνα Παπαευαγγέλου, την τελευταία εβδομάδα αυξήθηκε σημαντικά το ποσοστό των κρουσμάτων σε ενηλίκους άνω των 40 ετών, που σήμερα αποτελούν σχεδόν το 30% των νέων κρουσμάτων. Την εβδομάδα 12 έως 18 Ιουλίου καταγράφηκαν 3.163 κρούσματα σε ενηλίκους 40 έως 60 ετών, που σημαίνει αύξηση κατά 75% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα.

Η αύξηση αυτή, σύμφωνα με την καθηγήτρια, συμβαδίζει με την αύξηση των νοσηλειών –πλέον οι νοσηλευόμενοι ασθενείς ξεπέρασαν τους 1.000 έπειτα από αρκετές εβδομάδες– και εφόσον συνεχιστεί θα οδηγήσει σε πίεση στο ΕΣΥ. Συνδέεται δε άμεσα με το σχετικά χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού σε αυτές τις ηλικίες, το οποίο δεν ξεπερνά το 65%. «Που σημαίνει ότι ένα στα τρία άτομα ηλικίας 40 έως 60 ετών δεν έχει εμβολιαστεί. Και είναι αυτά που είναι οι γονείς των παιδιών που είναι τώρα στα νησιά και θα επιστρέψουν με τον ιό στις αποσκευές τους», τόνισε η καθηγήτρια, για να κάνει νέα έκκληση στους άνω των 40 ετών να εμβολιαστούν τώρα. Οπως είπε, «δεν υπάρχει δικαιολογία για αναβολή του εμβολιασμού για τον Σεπτέμβριο. Είναι ένας αγώνας δρόμου να εμβολιαστούν όσο γίνεται περισσότεροι τώρα». Και υπενθύμισε ότι το 99% των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι. «Μόλις 42 από τους 4.600 ασθενείς που διασωληνώθηκαν από τον περασμένο Φεβρουάριο έως πριν από μία εβδομάδα είχαν εμβολιαστεί», σημείωσε. Η καθηγήτρια απηύθυνε επίσης έκκληση στους νέους που επιστρέφουν από τις διακοπές να μην εφησυχάζουν με το self test που θα κάνουν πριν μπουν στο πλοίο της επιστροφής, αλλά να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί για τουλάχιστον μία εβδομάδα μετά στις επαφές τους με τους άλλους. Χθες, οι αρμόδιοι ανακοίνωσαν 2.604 νέα κρούσματα της COVID-19 και πέντε νέους θανάτους λόγω της νόσου. 

Ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών είναι 126. Την τελευταία εβδομάδα παρατηρείται μια σημαντική ύφεση στην εκθετική αύξηση των κρουσμάτων παρά την περαιτέρω διασπορά του στελέχους «Δέλτα» που –όπως κατέδειξε ελληνική έρευνα με επικεφαλής τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα– είναι 44% πιο μεταδοτικό από το βρετανικό.

Μερική σταθεροποίηση της επιδημιολογικής εικόνας παρατηρείται στη Μύκονο και σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά πλέον δεν καταγράφονται νέες συρροές, γεγονός που –όπως είπε– δείχνει ότι τα πρόσθετα μέτρα ανέκοψαν την εκθετική πορεία της πανδημίας. Ο υφυπουργός προειδοποίησε για σαρωτικούς ελέγχους σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στις πιο επιβαρυμένες περιοχές της χώρας από την ερχόμενη Δευτέρα. Και ανακοίνωσε ότι από τη Δευτέρα όλοι οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι στην εστίαση και στον τουρισμό ανά την επικράτεια θα υποβάλλονται υποχρεωτικά σε δύο τεστ, ένα rapid test και ένα self test, ανά εβδομάδα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή