Σταθεροποίηση του ιικού φορτίου σε υψηλά επίπεδα

Σταθεροποίηση του ιικού φορτίου σε υψηλά επίπεδα

Τάση σταθεροποίησης στον αριθμό των ημερήσιων κρουσμάτων COVID-19, αλλά σε υψηλά επίπεδα, διαφαίνεται τις τελευταίες ημέρες

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τάση σταθεροποίησης στον αριθμό των ημερήσιων κρουσμάτων COVID-19, αλλά σε υψηλά επίπεδα, διαφαίνεται τις τελευταίες ημέρες. Χθες ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων, αν και ο υψηλότερος σε αυτό το τέταρτο κύμα, ήταν περίπου στα ίδια επίπεδα με τον αντίστοιχο της προηγούμενης Τρίτης, ενώ σταθερός παραμένει –τουλάχιστον προς το παρόν– και ο ρυθμός νέων εισαγωγών ασθενών με COVID-19 στα νοσοκομεία. 

Ειδικότερα, χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 3.593 νέα κρούσματα –έναντι 3.565 την προηγούμενη Τρίτη 20 Ιουλίου–, εκ των οποίων 1.334 εντοπίστηκαν στην Αττική, 398 στη Θεσσαλονίκη και 356 στην Κρήτη. Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες καταγράφηκαν 64 κρούσματα από τα νησιά του Αργοσαρωνικού (υπάγονται στην Περιφέρεια Αττικής). Από τις υπόλοιπες νησιωτικές περιοχές της χώρας, τα περισσότερα κρούσματα εντοπίστηκαν στη Ρόδο (78) και ακολουθούν η Χίος (51), η Θήρα (44) και η Ζάκυνθος (39). Χθες δηλώθηκαν 8 νέοι θάνατοι ασθενών με κορωνοϊό, ο αριθμός των διασωληνωμένων είναι 142 και καταγράφηκαν 153 νέες εισαγωγές ασθενών σε νοσοκομεία.

Σταθεροποίηση του ιικού φορτίου διαφαίνεται σε Αττική και Θεσσαλονίκη από την ανάλυση των αστικών λυμάτων από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων. Ειδικότερα, την προηγούμενη εβδομάδα το ιικό φορτίο αυξήθηκε (σε σχέση με μία εβδομάδα πριν) οριακά στην Αττική (+12%) και ήταν σταθερό στη Θεσσαλονίκη (+5%). Αντίθετα, καθαρά αυξητικές μεταβολές παρατηρήθηκαν στην Πάτρα (+65%), στα Χανιά (+106%), στην Αλεξανδρούπολη (+141%) και στον Βόλο (+218%).

Εν τω μεταξύ, οδηγίες για τη διενέργεια rapid tests και από τα ιδιωτικά φαρμακεία, δυνατότητα που έδωσε στους φαρμακοποιούς τροπολογία που ψηφίστηκε τέλος Ιουνίου, απέστειλε στα μέλη του ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος. 

Σύμφωνα με την τροπολογία, οι τιμές χρέωσης του rapid test είναι 20 ευρώ μη συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, ενώ οι φαρμακοποιοί υποχρεούνται να καταχωρούν στο Εθνικό Μητρώο Ασθενών COVID-19 τα στοιχεία ταυτοποίησης των φυσικών προσώπων που ελέγχθηκαν και τα αποτελέσματα του ελέγχου. Οι ταξιδιώτες, με την καταχώριση του ειδικού κωδικού της ηλεκτρονικής φόρμας PLF (Passenger Locator Form), θα κατεβάζουν στο κινητό τους την ψηφιακή βεβαίωση του αποτελέσματος και αντίστοιχα οι Ελληνες πολίτες μπορούν να ακολουθήσουν την ίδια διαδικασία μέσω του gov.gr και την ταυτοποίησή τους με κωδικούς Taxisnet.

Κατά τον ΠΦΣ, η δειγματοληψία συνιστάται να πραγματοποιείται σε εξωτερικό χώρο, εκτός από τις λίγες περιπτώσεις που τα φαρμακεία έχουν εσωτερικούς χώρους με τις απαιτούμενες προδιαγραφές, και οι οποίοι θα πρέπει να απολυμαίνονται πριν και μετά τη διαδικασία. Ο φαρμακοποιός που θα πραγματοποιεί τη δειγματοληψία θα πρέπει να φοράει όλα τα απαραίτητα ατομικά μέσα προστασίας.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στις οδηγίες για τη σωστή σήμανση των δειγμάτων, ώστε να μην δημιουργηθούν σφάλματα κατά την αντιστοίχισή τους στο σωστό άτομο, αλλά και για την αποθήκευση των τεστ (υλικά, συσκευές, δείγματα) σε ξεχωριστό χώρο από τα υπόλοιπα είδη του φαρμακείου.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή