Υστατη έκκληση για τα νησιά

Υστατη έκκληση για τα νησιά

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα βήμα πριν από τη λήψη περιοριστικών μέτρων βρίσκονται η Ιος και εκ νέου η Μύκονος, με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά να στέλνει την ύστατη έκκληση για αυστηρή τήρηση των μέτρων αποφυγής της διασποράς του ιού. Το «κόκκινο» λόγω διασποράς του ιού αγγίζουν και τα νησιά Ζάκυνθος, Τήνος, Λευκάδα, Σαντορίνη, Πάρος και Ρόδος, τα οποία επίσης κινδυνεύουν με τοπικά μέτρα, στο «μοντέλο» της Μυκόνου όπως αυτό εφαρμόστηκε πριν από δύο εβδομάδες (δηλαδή επαναφορά της απαγόρευσης κυκλοφορίας από τη 1 π.μ. έως τις 6 π.μ. και της μουσικής σε κέντρα διασκέδασης και εστίαση). Επίσης, και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων ECDC στον εβδομαδιαίο χάρτη του έχει «κοκκινίσει» τα ελληνικά νησιά.

«Ζητούμε από τις τοπικές αρχές, τους επισκέπτες και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς να τηρούν με μεγάλη προσοχή τα μέτρα ατομικής προστασίας και τους κανόνες λειτουργίας, ειδικά σε χώρους υψηλού συγχρωτισμού», τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς, ενώ εστιάζοντας στη Μύκονο και στην Ιο σημείωσε ότι οι έλεγχοι θα συνεχιστούν με εντατικότατους ρυθμούς και με ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών. Απαντώντας δε σε ερώτηση σχετικά με τη χαλάρωση στην εφαρμογή των μέτρων, ο υφυπουργός τόνισε ότι «οι εικόνες που υπάρχουν εκεί έξω εμένα προσωπικά με λυπούν, διότι οι άνθρωποι αυτοί παίζουν με τη ζωή τους. Και το κακό είναι ότι κάποιοι παίζουν και με τις ζωές των υπολοίπων. Και αυτό δεν ξέρω κατά πόσο ηθικά είναι ανεκτό».

Από την άλλη, ήπια αλλά σαφή αύξηση των νέων διαγνώσεων της COVID-19, των νοσηλειών ασθενών που έχουν προσβληθεί από κορωνοϊό και των διασωληνώσεων αναμένουν οι ειδικοί επιστήμονες της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας και για την προσεχή εβδομάδα. Χθες καταγράφηκαν 2.696 νέα κρούσματα της COVID-19 –με ρεκόρ όμως εργαστηριακών τεστ καθώς έφτασαν τις 102.000– και εννέα θάνατοι ασθενών με τη νόσο. Ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών ήταν 157, ενώ οι εισαγωγές νέων περιστατικών στα νοσοκομεία 173. Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου και ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης, παρουσιάζοντας τα νεότερα δεδομένα, ανέφεραν ότι την τελευταία εβδομάδα καταγράφεται σχετική σταθεροποίηση σε υψηλά επίπεδα του επιδημιολογικού φορτίου της χώρας, αλλά με αύξηση κατά 25% των ασθενών με COVID-19 που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ και των νέων εισαγωγών σε νοσοκομεία, που την τελευταία εβδομάδα ήταν πάνω από 160 σε ημερήσια βάση. Ο αριθμός των νοσηλευόμενων ασθενών με COVID-19 ήταν χθες 1.344 εκ των οποίων οι μισοί είναι ηλικίας κάτω των 54 ετών. «Την εβδομάδα που μας πέρασε περίπου 2.500 πολίτες άνω των 40 ετών νόσησαν, στη συντριπτική πλειονότητα ανεμβολίαστοι. Γνωρίζουμε καλά ότι περίπου 10% αυτών θα χρειαστεί να νοσηλευτούν την επόμενη ή τη μεθεπόμενη εβδομάδα», τόνισε η κ. Παπαευαγγέλου. Η καθηγήτρια εστίασε και στο θέμα των εμβολιασμών έναντι της COVID-19. «Οπως προχωράμε στο τέταρτο κύμα, το όφελος του εμβολιασμού γίνεται πιο ξεκάθαρο. Την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου είχαμε κατά μέσον όρο 813 διασωληνωμένους ασθενείς και 79 θανάτους την ημέρα. Σήμερα, με το 64% του ενήλικου πληθυσμού να έχει εμβολιαστεί και με παρόμοιο επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα, έχουμε 70% λιγότερες εισαγωγές ανά ημέρα, 80% λιγότερους νοσηλευόμενους, 85% λιγότερους διασωληνωμένους και 90% λιγότερους θανάτους», δήλωσε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή