Οι «καμπάνιες» τοπικών αρχόντων για εμβολιασμό

Οι «καμπάνιες» τοπικών αρχόντων για εμβολιασμό

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προσπάθεια κάνουν οι τοπικοί άρχοντες σε βασικούς τουριστικούς προορισμούς της χώρας να πείσουν τους κατοίκους να εμβολιαστούν, ακριβώς τη στιγμή που οι τουριστικές αφίξεις αυξάνονται καθημερινά. Στην Κρήτη, η τοπική αυτοδιοίκηση κάνει μεγάλη προσπάθεια να πείσει τους κατοίκους του νησιού να εμβολιαστούν. Την ίδια στιγμή στην Πάρο, σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης Μάρκο Κωβαίο, η μεγάλη διάδοση οφείλεται στον μεγάλο αριθμό επισκεπτών σε συνδυασμό με την πραγματοποίηση μεγάλου αριθμού διαγνωστικών τεστ καθημερινά. 

Διαβάστε ακόμη: Μύκονος, Ίος: Προ των πυλών μίνι lockdown – Σχέδιο έκτακτης ανάγκης από ΕΛ.ΑΣ.

Εναν έναν οι τοπικές αρχές προσπαθούν να πείσουν τους κατοίκους της Κρήτης να εμβολιαστούν. «Τις δύο προηγούμενες εβδομάδες κάναμε δύο συγκεντρώσεις – εννοείται για καθήμενους και με τήρηση όλων των μέτρων για τους πολίτες και ήρθαν οι επιστήμονες για να απαντήσουν στα ερωτήματά τους. Κάποιοι έπειτα από αυτό μεταστράφηκαν, αλλά μη φανταστείτε και πολλοί. Ηρθαν 100 και αυτοί που πείστηκαν μετριούνται στα δάχτυλα», λέει στην «Κ» ο δήμαρχος Ηρακλείου, Βασίλειος Λαμπρινός. «Οταν πάμε στα χωριά και αφού έχει γίνει συνεννόηση με τους τοπικούς προέδρους έρχονται κάποιοι να εμβολιαστούν, 30-40 άτομα. “Αν δεν ερχόσασταν εσείς, εμείς δεν θα κατεβαίναμε στην πόλη” μας λένε», προσθέτει. 

Με μεγάλη προσπάθεια στον Δήμο Ηρακλείου εμβολιάστηκαν επίσης 200 από τους περίπου 700 πρόσφυγες που ζουν στην πόλη, ενώ «πριν από λίγες ημέρες εμβολιάσαμε και 40 Ρομά, σε σύνολο όμως περίπου 800 που μένουν στον καταυλισμό», συμπληρώνει ο δήμαρχος. Παράλληλα, οι τουριστικές αφίξεις αυξάνονται καθημερινά. 

Στην περιοχή των Χανίων ο δήμαρχος Παναγιώτης Σημανδηράκης τονίζει ότι τις τελευταίες δύο εβδομάδες περισσότεροι άνθρωποι αποφασίζουν να εμβολιαστούν, «ίσως γιατί βλέπουν το ποσοστό των ανεμβολίαστων που νοσηλεύονται και συνειδητοποιούν ότι κινδυνεύουν». Οπως αναφέρει, «τα εμβόλια φέρνουν περισσότερα… εμβόλια, γιατί αυτοί που εμβολιάζονται πείθουν και τους υπόλοιπους». 

Ο κ. Σημανδηράκης τονίζει ότι εκτός από την ασφάλεια των πολιτών και των τουριστών, «είναι σημαντικό να προλάβουμε να χτίσουμε ποσοστό ανοσίας πριν ανοίξουν τα σχολεία».

Παρά τις συντονισμένες προσπάθειες –σήμερα, άλλωστε, την ανατολική Κρήτη αναμενόταν να επισκεφθεί ο πρωθυπουργός–, πολλοί στο νησί επιμένουν να μην εμβολιάζονται. Η κ. Κατερίνα Κ., που διατηρεί κατάστημα πώλησης ειδών διατροφής σε τουριστική περιοχή του νησιού, δεν μπορεί να βρει προσωπικό, καθώς ζητάει ως προαπαιτούμενο πιστοποιητικό εμβολιασμού. Ηδη στις αρχές της σεζόν υπάλληλός της αρρώστησε χωρίς μάλιστα να το αποκαλύψει, με αποτέλεσμα να κλείσει το μαγαζί για δέκα ημέρες. «Ζητάς πιστοποιητικό εμβολιασμού και σε κοιτούν με απορία και άρνηση. Ετσι τώρα κάνουμε εμείς διπλοβάρδιες».

Επίσης στην Πάρο, σύμφωνα με τον δήμαρχο Μ. Κωβαίο, έχει εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού, ενώ καθημερινά πραγματοποιούνται περίπου 200 εμβόλια. Ομως η πληρότητα στο νησί φτάνει στα επίπεδα του 2019. Ο δήμαρχος ζητάει περισσότερους ελέγχους, ωστόσο τονίζει ότι «αν περιοριστεί το ωράριο απλώς όλοι οι νέοι θα μαζεύονται στις παραλίες. Τα πράγματα θα είναι ανεξέλεγκτα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή