Ναυάγιο με αγνοουμένους μεταξύ Λέσβου και μικρασιατικών ακτών

Ναυάγιο με αγνοουμένους μεταξύ Λέσβου και μικρασιατικών ακτών

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Mε την περιγραφή του περιστατικού διάσωσης δέκα ανθρώπων –ενώ ακόμα τρεις αγνοούνται– χθες το πρωί στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Λέσβου και μικρασιατικών ακτών από τις ελληνικές αρχές και τον Frontex επέλεξε να απαντήσει ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης στην επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού Λέσβου του ΚΚΕ Μαρίας Κομνηνάκα. Ο υπουργός επέρριψε την ευθύνη του ναυαγίου στην Τουρκία.

Ειδικότερα, η βουλευτής ζητούσε από τον υπουργό να απαντήσει όσον αφορά τις καταγγελίες για βίαιες επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο με ευθύνη των ελληνικών αρχών και του Frontex, οι οποίες περιλαμβάνονται στο πόρισμα της ομάδας εργασίας της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωκοινοβουλίου (LIBE) για τον έλεγχο του Frontex, που δημοσιεύθηκε στις 15 Ιουλίου. «Η Τουρκία επέτρεψε κατά παράβαση των υποχρεώσεών της σύμφωνα με την Κοινή Δήλωση του 2016, σε μία βάρκα με 13 ανθρώπους να ξεκινήσει από τα τουρκικά χωρικά ύδατα. Δεν τη διέσωσε όπως έπρεπε μέσα στα τουρκικά χωρικά ύδατα και αναγκάστηκε η ελληνική ακτοφυλακή, η οποία βάζει πρώτα απ’ όλα την προστασία της ανθρώπινης ζωής, να εισέλθει στα τουρκικά χωρικά ύδατα, να διασώσει δέκα ανθρώπους και δυστυχώς –σύμφωνα με τις πληροφορίες– αγνοούνται ακόμα τρεις άνθρωποι εντός τουρκικών χωρικών υδάτων», τόνισε ο κ. Μηταράκης, προσθέτοντας ότι η Τουρκία μέχρι την ώρα της απάντησής του στη Βουλή δεν είχε δείξει ανταπόκριση στο περιστατικό. 

Ο υπουργός αναφέρθηκε στην πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση στο θέμα των αφίξεων μεταναστών και προσφύγων από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά, τονίζοντας ότι οι ενέργειες που πραγματοποιούνται είναι στο πλαίσιο προστασίας των ελληνικών θαλάσσιων συνόρων, αφήνοντας σαφές υπονοούμενο για την αποστροφή του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα ότι δεν υπάρχουν σύνορα στη θάλασσα. «Η πολιτική της κυβέρνησης είναι σαφής. Δεν θέλουμε να είμαστε η πύλη εισόδου για τα κυκλώματα των λαθροδιακινητών στην Ε.Ε. Εχουμε στερήσει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από τους λαθρέμπορους ανθρώπινου πόνου, που λειτουργούν στα ανατολικά της χώρας μας. Η χώρα μας έχει χερσαία και θαλάσσια σύνορα. Υπάρχουν ευρωπαϊκοί κανονισμοί, υπάρχει διεθνές δίκαιο που καταγράφει συγκεκριμένα τι έχει δικαίωμα η χώρα μας να κάνει», τόνισε ο υπουργός. Συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι η μείωση των ροών είναι πρωταρχική μέριμνα της κυβέρνησης, η οποία θα συνεχιστεί. «Η χώρα μας δεν είναι ξέφραγο αμπέλι. Δεν θα ξαναζήσουμε ποτέ στα νησιά μας αυτό που ζήσαμε από το 2015», κατέληξε. 

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, στο τέλος Σεπτεμβρίου θα κλείσει το κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης (ΚΥΤ) στη Σάμο, ενώ λίγες ημέρες νωρίτερα σχεδιάζεται να έχει ξεκινήσει η λειτουργία της νέας κλειστής/ελεγχόμενης δομής στη θέση Ζερβού στη Σάμο, η οποία σύμφωνα με τις ανακοινώσεις μαζί με τη λειτουργία του Προαναχωρησιακού Κέντρου Κράτησης (ΠΡΟΚΕΚΑ) αναμένεται να λειτουργήσει ως αποτρεπτικός παράγοντας για νέες αφίξεις στο νησί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή