Αχαΐα: Έρευνα για τις τέσσερις μεγάλες φωτιές

Αχαΐα: Έρευνα για τις τέσσερις μεγάλες φωτιές

«Θεωρώ πως κάτι ύποπτο συμβαίνει», ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας, Χαράλαμπος Μπονάνος

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι τέσσερις μεγάλες φωτιές που εκδηλώθηκαν στην Αχαΐα από την περασμένη Τετάρτη έως και το περασμένο Σάββατο έχουν προκαλέσει έντονο προβληματισμό όσον αφορά τα αίτιά τους και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι έρευνες από κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού.

Χαρακτηριστικά του προβληματισμού που επικρατεί είναι τα όσα ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας, Χαράλαμπος Μπονάνος, μετά τη συνεδρίαση έκτακτου συντονιστικού οργάνου στην Αιγιάλεια, όπου παρίστατο ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης. «Ζήτησα να δοθεί ιδιαίτερο βάρος στα αίτια που προκάλεσαν τη φωτιά στη Ζήρια. Oταν έχουν εκδηλωθεί τέσσερις πυρκαγιές, σε τέσσερα διαφορετικά σημεία, στην ίδια περιφερειακή ενότητα, θεωρώ πως κάτι ύποπτο συμβαίνει. Δεν είναι τόσο απλό το θέμα», επισήμανε ο αντιπεριφερειάρχης. Μάλιστα τόνισε με έμφαση ότι «εδώ και πέντε ημέρες ταλαιπωρούμαστε με φωτιές που έχουν ύποπτο χαρακτήρα, γι’ αυτό και ζήτησα να εξεταστούν λεπτομερώς τα αίτια και παράλληλα να υπάρχουν μαρτυρίες και καταθέσεις για το τι ακριβώς συμβαίνει».

Αφορμή για τη συγκεκριμένη παρέμβαση του αντιπεριφερειάρχη ήταν οι φωτιές που εκδηλώθηκαν στη Δροσιά Ερυμάνθου, στην Ελεκίστρα και στον Προφήτη Ηλία στην Πάτρα, καθώς και στη Ζήρια της Αιγιαλείας.

Ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας, Βασίλης Γλωσσίδης, σε δηλώσεις που έκανε υποστήριξε ότι «δεν επρόκειτο για νέα πυρκαγιά, αλλά για αναζωπύρωση φωτιάς που είχε εκδηλωθεί στις 26 Ιουλίου». Παράλληλα, επέρριψε ευθύνες στην Πυροσβεστική ισχυριζόμενος ότι «δεν κινητοποιήθηκε άμεσα, αν και τους είχαμε πει πως αν “φύγει” η φωτιά θα καεί το χωριό». Πάντως, είναι γεγονός ότι μετά την εκδήλωση των πυρκαγιών στην Αχαΐα, στις 28 και στις 31 Ιουλίου, ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος έδωσε εντολή να ενεργοποιηθούν κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού. 

Από την πλευρά της, η περιφερειακή συντονίστρια Πολιτικής Προστασίας Δυτικής Ελλάδας, Ευσταθία Γιαννιά, ανέφερε στην «Κ» ότι «όλες οι φωτιές των τελευταίων ημερών στην Αχαΐα θα μπορούσαν δυνητικά να εξελιχθούν σε κρίση, με θύματα και εκτεταμένες καταστροφές, αλλά οι προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων και η συνεργασία υπηρεσιών και φορέων είχε θετικό αποτύπωμα στην έκβασή τους».

Oσον αφορά την πυρκαγιά στη Ζήρια τόνισε ότι «η ουσιαστική συνεργασία του ΚΕΠΠ της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας με το περιφερειακό κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής στην Πάτρα είχε ως αποτέλεσμα τη διάσωση πολλών ανθρώπων».

Η Ρόδος

Την ίδια στιγμή, σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης πολιτικής προστασίας κηρύχθηκαν χθες οι δημοτικές ενότητες Πεταλούδων και Καλλιθέας του Δήμου Ρόδου, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών από τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν την προηγούμενη Κυριακή. Η εν λόγω κήρυξη θα ισχύει έως και την 1η Φεβρουαρίου 2022. 

Οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι κάηκαν περίπου 10.000 στρέμματα, εκ των οποίων τα 2.000 γεωργικά, κυρίως σε ορεινά τμήματα του νησιού. 
Oπως επισημαίνει στην «Κ» ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, «η κοιλάδα με τις πεταλούδες –παρά τα όσα ακούστηκαν– έχει παραμείνει άθικτη από τις πυρκαγιές και επίσης δεν απειλήθηκαν ανθρώπινες ζωές». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή