Φωτιές: Σκληρή μάχη με τις αναζωπυρώσεις

Φωτιές: Σκληρή μάχη με τις αναζωπυρώσεις

Συνεχίζονται οι προσπάθειες για να ανακοπούν τα μέτωπα σε Εύβοια και Πελοπόννησο

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οσο οι πυροσβεστικές δυνάμεις, εγχώριες και ξένες, με τη συνδρομή άυπνων κατοίκων πάλευαν χθες για να κρατήσουν τη φωτιά κάτω από την Αβγαριά Ευβοίας ώστε να μην περάσει προς την Ιστιαία, περίπου 400 χιλιόμετρα νοτιότερα δινόταν παράλληλη μάχη με τις αναζωπυρώσεις στη Γορτυνία Αρκαδίας. Τις προηγούμενες ημέρες η πυρκαγιά που είχε ξεκινήσει από τη γειτονική Ηλεία είχε κατορθώσει να περάσει τον Ερύμανθο ποταμό και υπήρχε κίνδυνος να διασχίσει και δεύτερο ποτάμι, τον Λάδωνα.

Στις 15.03 δόθηκε εντολή προληπτικής εκκένωσης του χωριού Λάλας στην Ηλεία, το οποίο είχε δοκιμαστεί από τη φωτιά και στις 5 Αυγούστου. Μία ώρα και είκοσι λεπτά αργότερα, μέσω νέου μηνύματος του «112» ζητήθηκε η εκκένωση 12 οικισμών στην Αρκαδία και έγινε σύσταση στους κατοίκους να κινηθούν προς Τρόπαια και Τρίπολη. «Είναι μεγάλη η αναζωπύρωση, καίει ανεξέλεγκτα η φωτιά», δήλωσε στην «Κ» ο αντιδήμαρχος Γορτυνίας Νεκτάριος Μπαρούτσας, τονίζοντας ότι ήταν πολύ δύσκολο να ανακοπεί ένα μέτωπο που πλέον έφτανε τα 20 χιλιόμετρα, ενώ επισήμανε ότι το δυσπρόσιτο οδικό δίκτυο θα δυσχέραινε τις προσπάθειες. Σημειώνεται ότι χθες το βράδυ υπήρχαν αναφορές για καμένες κατοικίες στην κοινότητα Πυρρή.

Ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Γεώργιος Γεωργιόπουλος ανέφερε στην «Κ» ότι η φωτιά που είχε εκδηλωθεί στην όχθη του Ερυμάνθου απειλούσε να μπει ξανά μέσα στην Ηλεία, αλλά ο βορειοδυτικός άνεμος που έπνεε την έσπρωξε προς τη Γορτυνία. Στη δική του περιοχή υπολογίζει ότι η περίμετρος της πυρκαγιάς έφτασε τις 120.000 στρέμματα και ότι πέρα από τις δασικές εκτάσεις που κάηκαν, καταστράφηκαν και πολλοί ελαιώνες. Επισήμανε ότι, όπως παρατηρήθηκε και στα χωριά της Εύβοιας, αρκετοί κάτοικοι της περιοχής επέλεξαν να παραμείνουν και συνέβαλαν στην αντιμετώπιση της φωτιάς με τα τρακτέρ και τα αγροτικά οχήματά τους.

Στην ευρύτερη περιοχή επιχειρούσαν από το πρωί, σύμφωνα με ανακοίνωση της Πυροσβεστικής, περισσότεροι από 300 πυροσβέστες με 101 οχήματα, συμπεριλαμβανομένης και της βοήθειας που είχε αποσταλεί από άλλες χώρες, όπως την Τσεχία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης ζητούσαν περαιτέρω ενίσχυση των δυνάμεων μετά τις νέες επικίνδυνες αναζωπυρώσεις.

Στην Εύβοια, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, επιχειρούσαν χθες περισσότεροι από 800 πυροσβέστες, συμπεριλαμβανομένων των επίγειων δυνάμεων που είχαν διατεθεί από έξι χώρες. Ο Ιωάννης Αγγελόπουλος, κάτοικος της Αβγαριάς, είχε μείνει πίσω στο χωριό μαζί με άλλους συντοπίτες του προσπαθώντας να αντιμετωπίσει τις αναζωπυρώσεις στο πλευρό των πυροσβεστών. Βλέποντας τι συνέβαινε τις προηγούμενες ημέρες σε κοντινούς οικισμούς, περίμενε ότι κάποια στιγμή θα ερχόταν και η δική τους σειρά να δοκιμαστούν. 

«Περιμένεις τον εφιάλτη να έρθει να σε κάψει. Βλέπαμε τη φωτιά να καπνίζει», λέει στην «Κ». Κατάφεραν με τη βοήθεια και άλλων ανθρώπων από γειτονικά χωριά και τα πεζοπόρα πυροσβεστικά τμήματα να κρατήσουν τις φλόγες περίπου στα 500 μέτρα μακριά από τα σπίτια τους και μέχρι το τελευταίο φως γίνονταν ρίψεις νερού από πυροσβεστικά ελικόπτερα. «Θα είμαστε εδώ με ανοιχτά τα μάτια, γιατί δεν ξέρεις πώς μπορεί να ξαναφουντώσει», λέει. Ο φόβος των αναζωπυρώσεων δεν είχε σβήσει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή