Δράσεις υγειονομικής υποστήριξης για τους πληγέντες των πυρκαγιών

Δράσεις υγειονομικής υποστήριξης για τους πληγέντες των πυρκαγιών

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών ενεργοποίησε χθες τη γραμμή 1110

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη ημέρα των φοβερών πυρκαγιών των τελευταίων 10 ημερών και στην παροχή ψυχολογικής και όχι μόνο φροντίδας στους πληγέντες είναι υγειονομικές αρχές και ιατρικοί φορείς της χώρας. Χθες ο Ιατρικός Σύλλογος Αττικής ενεργοποίησε τη γραμμή 1110 για την παροχή ψυχολογικής υποστήριξης στους πυροπαθείς. Ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί παρέχουν συμβουλές και υποστηρίζουν πυρόπληκτους, ενώ σε περίπτωση που η επιστημονική ομάδα το κρίνει αναγκαίο, κινητές μονάδες επιστημόνων θα μεταβαίνουν στα σημεία που βρίσκονται οι πολίτες για να παράσχουν από κοντά την κατάλληλη υποστήριξη. Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να απευθύνονται στο τηλεφωνικό κέντρο 1110 από τις 8 π.μ. έως τις 8 μ.μ. Παράλληλα, συνεχίζουν τις δράσεις και τα μεικτά κλιμάκια εθελοντών ιατρών, νοσηλευτών και ψυχολόγων του κέντρου επιχειρήσεων του ΙΣΑ και της Περιφέρειας Αττικής. Τα κλιμάκια βρίσκονται στα ειδικά διαμορφωμένα σημεία τροφοδοσίας που έχουν δημιουργηθεί από την Περιφέρεια Αττικής για τους πυρόπληκτους στις Αφίδνες, στους Θρακομακεδόνες, στη Βαρυμπόμπη, στον Αγιο Στέφανο, στο Κρυονέρι και στην Ιπποκράτειο Πολιτεία για να παρέχουν βοήθεια στους πολίτες.

Υπενθυμίζεται ότι από την περασμένη Τετάρτη 4 Αυγούστου έχει επεκταθεί, με απόφαση της υφυπουργού Υγείας Ζωής Ράπτη, η τηλεφωνική γραμμή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης 10306 και στους πληγέντες από τις πυρκαγιές ανά την επικράτεια. Οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να επικοινωνούν με τη γραμμή 10306, δωρεάν, καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου, όπου ειδικευμένοι επαγγελματίες ψυχικής υγείας θα βρίσκονται στη διάθεσή τους για παροχή ψυχολογικής υποστήριξης και περαιτέρω οδηγιών. Επίσης, έχουν συγκροτηθεί κλιμάκια ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών από το ΨΝΑ και από ΝΠΙΔ, μέλη της Ομοσπονδίας «ΑΡΓΩ», προκειμένου να παρέχουν επιτόπια ψυχοκοινωνική υποστήριξη στους πληγέντες των πυρκαγιών που έχουν μεταφερθεί και διαμένουν σε ξενοδοχεία μισθωμένα από την πολιτεία.  

Υπηρεσίες συμβουλευτικής και υποστήριξης στους κατοίκους των περιοχών που έχουν πληγεί παρέχουν και τα κέντρα πρόληψης των εξαρτήσεων και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ. Οποιος πολίτης επιθυμεί να λάβει βοήθεια μπορεί να βρει τα στοιχεία επικοινωνίας των κέντρων πρόληψης στον σύνδεσμο https://www.okana.gr/el/units.

Πρωτοβουλία για την ενίσχυση των αντιπλημμυρικών έργων στις πυρόπληκτες περιοχές έλαβε το Ελληνικό Κολλέγιο Οφθαλμολογίας. Ειδικότερα, το Δ.Σ. του Κολλεγίου αποφάσισε το άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού για την εθελοντική προσφορά των μελών και φίλων του. Το χρηματικό ποσό που θα συγκεντρωθεί θα διατεθεί στην Περιφέρεια Αττικής και Στερεάς Ελλάδας, για την ενίσχυση της Αττικής και των άλλων περιοχών σε αντιπλημμυρικά και συναφή έργα αποκατάστασης. Λογαριασμό αλληλεγγύης για τους πυρόπληκτους πολίτες και την αποκατάσταση του περιβάλλοντος άνοιξε ο ΙΣΑ, ο οποίος διέθεσε για τον λόγο αυτό 5.000 ευρώ. Περισσότερες πληροφορίες μπορούν να λάβουν οι ενδιαφερόμενοι κατόπιν επικοινωνίας με τον ΙΣΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή