Επιστήμονες και κυβέρνηση «απαντούν» στον Στ. Τσιτσιπά για τα εμβόλια

Επιστήμονες και κυβέρνηση «απαντούν» στον Στ. Τσιτσιπά για τα εμβόλια

Επιστήμονες «αποδόμησαν» τις δηλώσεις Τσιτσιπά για τα εμβόλια, ενώ στο θέμα τοποθετήθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

5' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντιδράσεις συνεχίζουν να προκαλούν οι δηλώσεις του Στέφανου Τσιτσιπά ότι δεν έχει εμβολιαστεί και ότι θα το πράξει μόνο όταν ο εμβολιασμός γίνει υποχρεωτικός, αλλά και η νεότερη τοποθέτησή του, στην οποία υποστήριξε πως «το εμβόλιο δεν έχει δοκιμαστεί αρκετά, είναι καινούργιο».

Πέρα από πολίτες και χρήστες των social media, ειδικοί, επιστήμονες, όμως και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, τοποθετήθηκαν στο θέμα, αναγνωρίζοντας μεν το ταλέντο και τις ικανότητές του στο τένις, αλλά αποδομώντας τις δηλώσεις του για τα εμβόλια.

Πριν από δύο μέρες, ο Έλληνας τενίστας, λίγο πριν από την έναρξη του Cincinnati Masters 2021, αποκάλυψε ότι δεν έχει κάνει τον εμβόλιο κατά του κορωνοϊού. «Δεν έχω κάνει το εμβόλιο, κανείς δεν το έχει θεωρήσει υποχρεωτικό έως τώρα. Είμαι σίγουρος ότι κάποια στιγμή θα εμβολιασθώ, αλλά μέχρι να γίνει υποχρεωτικό, δεν πρόκειται να το κάνω», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο Στέφανος Τσιτσιπάς, ο οποίος πρόσφατα ανέβηκε στο νούμερο «3» στην παγκόσμια κατάταξη.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η δήλωση αυτή επικρίθηκε από χρήστες που είτε την βρήκαν επικίνδυνη, δεδομένου ότι προήλθε από ένα δημόσιο πρόσωπο, είτε έκριναν πως δεν επιτρέπεται ένας γνωστός αθλητής που συμμετείχε σε καμπάνια για τα μέτρα προστασίας κατά του ιού να μην έχει εμβολιαστεί και να δημοσιοποιεί το γεγονός καθαυτό, διαμηνύοντας ότι θα εμβολιαστεί μόνο όταν αυτό καταστεί υποχρεωτικό. 

Διαβάστε επίσης⇒ Τσιτσιπάς: Δεν έχω εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού

Χθες, ο Τσιτσιπάς «επανήλθε» και με ανάρτηση στο Instagram απάντησε στα σχόλια που είχαν ξεσπάσει. «Με το να προσέχεις τον εαυτό σου, προσέχεις επίσης και αυτούς που είναι δίπλα σου», έγραψε στη λεζάντα μίας φωτογραφίας του. Νωρίτερα, ο καθηγητής του LSE Ηλίας Μόσιαλος, σε ανάρτήσή του στον προσωπικό λογαριασμό του στο facebook, συνέδεσε τη δήλωση και τη θέση του Στέφανου Τσιτσιπά για τα εμβόλια με την ευρύτερη αντίληψη που έχουν οι νεότεροι γι’ αυτά. «Μόνο το 39% των συμπατριωτών μας ηλικίας 18-24 ετών έχουν κάνει το εμβόλιο (με κίνητρα και χωρίς κίνητρα)» επεσήμανε, μεταξύ άλλων.

Θέση πήρε και ο καθηγητής Πνευμονολογίας του ΕΚΠΑ, κ. Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, λέγοντας: «Εχει ακόμα χρόνο να αναθεωρήσει απόψεις του. Οι απόψεις αυτές είναι υγειονομικά επικίνδυνες, δεν μπορούν να εκφράζονται δημόσια και είναι και πρόβλημα των θεσμών, το ότι, για παράδειγμα, πώς μπορούν να συμμετέχουν αθλητές σε διοργανώσεις τέτοιου επιπέδου χωρίς να είναι εμβολιασμένοι».

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Stefanos Tsitsipas (@stefanostsitsipas98)

 

 

Παρά τον θόρυβο που έχει ξεσπάσει, ο Στέφανος Τσιτσιπάς σήμερα τοποθετήθηκε εκ νέου επί του θέματος μετά τον αγώνα του με τον Σεμπάστιαν Κόρντα στο Σινσινάτι. Ξεκαθαρίζοντας ότι δεν είναι κατά, αλλά δεν βλέπει λόγο για κάποιον στη δική του ηλικιακή κατηγορία να χρειαστεί να εμβολιαστεί. «Για εμάς τους νέους πιστεύω ότι είναι καλό να περάσουμε τον ιό, γιατί θα χτίσουμε ανοσία», πρόσθεσε.

Διαβάστε επίσης⇒ Μόσιαλος για Τσιτσιπά: «Απογοήτευσε η δήλωσή του, ας μας προβληματίσει γενικότερα»

Η δήλωση που άναψε φωτιές

«Είμαι νεαρός, είμαι στην κατηγορία κάτω των 25 ετών. Για μένα το εμβόλιο δεν έχει δοκιμαστεί αρκετά, είναι καινούργιο. Έχει κάποιες παρενέργειες, ξέρω προσωπικά κάποιους ανθρώπους που τις είχαν. Δεν είμαι κατά, αυτό να το ξεκαθαρίσω, απλώς δεν βλέπω λόγο για κάποιον στη δική μου ηλικιακή κατηγορία να χρειαστεί να εμβολιαστεί.

Νομίζω ότι το concept ήταν να δοθεί στους μεγαλύτερους ηλικιακά, αν δεν κάνω λάθος. Δεν είναι κάτι για το οποίο ξέρουμε πάρα πολλά πράγματα και μέχρι στιγμής δεν μας έχει δοθεί ως υποχρεωτικό στο tour. Οπότε δεν υπάρχει λόγος. Δεν είπα κάτι περίεργο. Ο καθένας έχει τη δική του άποψη. Αν είναι να το παίζουμε διπλωμάτες και να μην μπορούμε να εκφράσουμε τις απόψεις μας για κάτι συγκεκριμένο, ποιος ο λόγος να κάνουμε αυτές τις συνεντεύξεις.

Ο καθένας έχει δικαίωμα να κάνει ό,τι πιστεύει ότι είναι σωστό. Δεν μπορεί κάποιος να πάει με ένα εμβόλιο και να σε υποχρεώσει να το κάνεις. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να αποφασίσει τι θέλει να κάνει. Αν θέλεις να προστατευτείς με το εμβόλιο, δικό σου πρόβλημα, πήγαινε και κάνε το. Για εμάς τους νέους πιστεύω ότι είναι καλό να περάσουμε τον ιό, γιατί θα χτίσουμε ανοσία.

Δεν το βλέπω σαν κάτι κακό. Όπως είπα, δεν είναι υποχρεωτικό, ο καθένας έχει την ελευθερία να αποφασίσει για τον εαυτό του τι είναι σωστό και τι δεν είναι. Κάποια στιγμή θα πρέπει να το κάνουμε όλοι, δεν λέω το αντίθετο. Θα έρθει η στιγμή που δεν θα μας δοθούν πολλές επιλογές, αλλά μέχρι τότε θέλω να δω μια καλύτερη εκδοχή του εμβολίου που να μας παρέχει πιο πολλά συν, παρά πλην».

Διαβάστε επίσης⇒ Τσιτσιπάς για το εμβόλιο: Για εμένα δεν έχει δοκιμαστεί αρκετά

Γ. Οικονόμου: Σπουδαίος αθλητής, αλλά δεν έχει γνώσεις για τα εμβόλια

Κληθείς να σχολιάσει τις νέες δηλώσεις του Τσιτσιπά για το εμβόλιο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, τόνισε ότι ο Στέφανος «είναι σπουδαίος αθλητής και η προσφορά του στον αθλητισμό είναι αδιαμφισβήτητη». «Αυτό που αμφισβητείται είναι η ικανότητά του να αξιολογεί την αναγκαιότητα των εμβολιασμών ή αν έχει δοκιμαστεί το εμβόλιο. Δεν έχει ούτε τις γνώσεις, ούτε τις σπουδές, ούτε το ερευνητικό έργο. Τα θέματα αυτά τα αναλύουν και ενημερώνουν όσοι τα έχουν σπουδάσει και μελετήσει μέσα από το ιατρικό λειτούργημα. Σε αυτούς είναι καλό να ανατρέχουμε. Όσοι μέσα από τις επιτυχίες τους αποτελούν σημείο αναφοράς για ευρύτερες ομάδες, καλό θα ήταν να είναι διπλά προσεκτικοί στη διατύπωση τέτοιων απόψεων», υπογράμμισε.

Μ. Γκάγκα: Στέφανε, να είσαι γερός αλλά…

Τη δική της απάντηση έδωσε η διευθύντρια της 7ης πνευμονολογικής κλινικής του «Σωτηρία», Ασημίνα Γκάγκα. Από το προφίλ της στο facebook, η πνευμονολόγος έκανε γνωστό ότι στο νοσοκομείο «Σωτηρία» τους τελευταίους τρεις μήνες νοσηλεύτηκαν 229 νεαρά άτομα έως 29 χρονών. Μάλιστα, σύμφωνα με την ίδια, είχαν βαρειά πνευμονία, χρειάστηκαν υποστήριξη με οξυγόνο, high flow και μη-επεμβατικό αερισμό και παρόλα αυτά, 9 χρειάστηκαν ΜΕΘ. «Στέφανε, να είσαι γερός και να συνεχίσεις να παίζεις τέννις, εκεί μας κάνεις περήφανους», καταλήγει η ανάρτησή της.

Από πλευράς του, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, είπε: «Μας στεναχώρησαν οι δηλώσεις του κ. Τσιτσιπά καλύτερα να μην είχε αναφερθεί». Στη συνέχεια, καταρρίπτοντας τη γνώμη του αθλητή πως είναι καλύτερο να νοσήσουν οι νέοι, διευκρίνισε ότι «δεν είναι καλό, διότι ναι μεν οι περισσότεροι νέοι θα έχουν μια ελαφριά νόσηση, αλλά θα υπάρξουν άνθρωποι που θα νοσηλευτούν ή νοσήσουν βαριά ή  μπορεί να έχουμε και απώλειες».

Τέλος, στη (μακρά) σειρά των επιστημόνων που κλήθηκαν να σχολιάσουν το θέμα, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος ανέφερε:

«Ο Στέφανος μετά και τις επιτυχίες του στον αθλητικό χώρο, μας έκανε υπερήφανους αλλά ταυτόχρονα απέκτησε την ιδιότητα του role model. Δηλαδή, ενός προτύπου για πολλά νεαρά άτομα, του οποίου οι απόψεις έχουν διαφορετική βαρύτητα».

Πρέπει όμως, συνέχισε ο κ. Δημόπουλος, να είναι κανείς προσεκτικός όταν κάνει σχόλια για το εμβολιαστικό πρόγραμμα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ο «Φάουτσι δεν θα έκανε σχόλια για το τένις».

Τελευταίες ειδήσεις

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή