Πυροσβεστικά τανκς: Στη μάχη με τις φλόγες οι «Κένταυροι» – Ο διευθυντής των τεχνικών στο kathimerini.gr

Πυροσβεστικά τανκς: Στη μάχη με τις φλόγες οι «Κένταυροι» – Ο διευθυντής των τεχνικών στο kathimerini.gr

Πρόκειται για άρματα Leopard που διασκευάστηκαν, το 2014, στο 304 Προκεχωρημένο Εργοστάσιο Βάσης

3' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις μάχες με τη φωτιά, ο Στρατός κατεβάζει τα πυροσβεστικά τανκς, το οποία από το Κέντρο Εκπαίδευσης Τεθωρακισμένων στον Αυλώνα θα κατευθύνονται με τους αρματοφορείς τους σε όποιο πύρινο μέτωπο κρίνεται απαραίτητο. 

Πρόκειται για τους «Κενταύρους» – άρματα Leopard που διασκευάστηκαν, το 2014, στο 304 Προκεχωρημένο Εργοστάσιο Βάσης, με σκοπό να επιχειρούν για την κατάσβεση τυχόν πυρκαγιών μέσα στα πεδία βολής.

Ωστόσο, εξαιτίας της κρίσιμης κατάστασης που επικρατεί στο μέτωπο των φωτιών, οι Ένοπλες Δυνάμεις ανταποκρίθηκαν στα αιτήματα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και συμμετέχουν ενεργά, όπου ζητηθεί στις προσπάθειες της κρατικής μηχανής.

Πυροσβεστικά τανκς: Στη μάχη με τις φλόγες οι «Κένταυροι» – Ο διευθυντής των τεχνικών στο kathimerini.gr-1

Τα εν λόγω οχήματα είναι τεθωρακισμένα που είχαν αποσυρθεί, εξηγεί στο kathimerini.gr o Αντιστράτηγος ε.α. και πρώην Διευθυντής του Τεχνικού Σώματος στο 304 ΠΕΒ (2013-2017), Νείλος Χοσάδας.

Διαβάστε επίσης⇒ Οι Ένοπλες Δυνάμεις στη μάχη των πυρκαγιών: Περιπολίες και με drones

Οι δεξαμενές τους είναι χωρητικότητας 13 τόνων νερού, ενώ ο εκτοξευτήρας τους φτάνει μέχρι 35 μέτρα. Όπως διευκρινίζει ο κ. Χοσάδας, δεν μπορούν να μπουν μέσα στις φωτιές, καθώς πρόκειται για δυσκίνητα οχήματα, αλλά κινούνται σε δύσβατες περιοχές και μπορούν να επιχειρούν από σημεία που το έδαφος έχει ελαφρά κλίση, ενώ στοχεύουν στις φλόγες από απόσταση δεκάδων μέτρων. 

Πυροσβεστικά τανκς: Στη μάχη με τις φλόγες οι «Κένταυροι» – Ο διευθυντής των τεχνικών στο kathimerini.gr-2

Η διασκευή τους ξεκίνησε μετά από στρατιωτική απόφαση, θυμάται ο πρώην διευθυντής Τεχνικού του 304 ΠΕΒ. Έπειτα από τη σχετική μελέτη, το πρωτότυπο άρμα είχε περάσει από τις απαραίτητες δοκιμές, αξιολογήθηκε και τελειοποιήθηκε, για να διασκευαστούν στη συνέχεια και τα υπόλοιπα. «Το δυναμικό του Στρατού αποτελείται και από λαμπρά μυαλά, που συμβάλουν τα μάλα με την τεχνογνωσία και τις ικανότητές τους», σχολιάζει ο ίδιος. 

Διαβάστε επίσης⇒ Πύρινα μέτωπα: Λεπτό προς λεπτό όλες οι εξελίξεις

Οι Ένοπλες Δυνάμεις συνδράμουν στην τιτάνια επιχείρηση με προσωπικό που ανέρχεται σε περίπου 500 άτομα, 63 οχήματα πάσης φύσεως, 39 ελικόπτερα και αεροσκάφη για αεροπυρόσβεση και επιτήρηση πληγεισών περιοχών καθώς και περιοχών επικινδύνων για πρόκληση πυρκαγιάς, όπως ανέφερε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος, κατά τη χθεσινή ενημέρωση. 

Αξίζει να σημειωθεί πως συμβάλλουν επίσης στη συντήρηση ιπτάμενων μέσων μετά από αποστολή, πραγματοποιούν περιπολίες και εναέρια επιτήρηση με επανδρωμένα και μη επανδρωμένα πτητικά μέσα.

Πυροσβεστικά τανκς: Στη μάχη με τις φλόγες οι «Κένταυροι» – Ο διευθυντής των τεχνικών στο kathimerini.gr-3

Μέσα στις τελευταίες 24 ώρες έχουν διαθέσει:

⦁ 10 εξειδικευμένες ομάδες στρατιωτικών τμημάτων Δευκαλίωνα, εκ των οποίων 8 στις πυρκαγιές της Εύβοιας και 2 στην Αττική. Σε ωριαία ετοιμότητα είναι 7 αντίστοιχες ομάδες για διάθεση οπουδήποτε στην επικράτεια.

⦁ 15 μηχανήματα Μηχανικού με αντίστοιχα ρυμουλκούμενα, 3 πυροσβεστικά άρματα και 96 οχήματα πάσης φύσεως σε Αττική, Ηλεία και Ευβοία.

⦁ 45 εποχούμενα περίπολα των 2 ατόμων για τον έγκαιρο εντοπισμό τυχόν αναζωπυρώσεων στην περιοχή πυρκαγιάς Ν. Αττικής (Σύνολο 90 άτομα και 45 οχήματα).

⦁ 9 εποχούμενα περίπολα με προσωπικό των ΕΔ και της Αστυνομίας για συνδρομή των πολιτικών Αρχών στην εκκένωση πληθυσμού ευρύτερης περιοχής της Ηλείας (Σύνολο 18 άτομα και 9 οχήματα).

⦁ 9 εποχούμενα περίπολα των 2 ατόμων για τον έγκαιρο εντοπισμό τυχόν αναζωπυρώσεων στην Εύβοια (Σύνολο 18 άτομα και 9 οχήματα).

⦁ 9 εποχούμενα περίπολα των 2 ατόμων για τον έγκαιρο εντοπισμό τυχόν αναζωπυρώσεων στην Ηλεία (Σύνολο 18 άτομα και 9 οχήματα).

⦁ 6 εποχούμενα περίπολα των 2 ατόμων για τον έγκαιρο εντοπισμό τυχόν αναζωπυρώσεων στη Μεσσηνία (Σύνολο 12 άτομα και 6 οχήματα).

⦁ 31 άτομα για συνδρομή στην κατάσβεση πυρκαγιάς στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας.

⦁ Το Ειδικό Τμήμα Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΤΑΚ) με προσωπικό και 2 πυροσβεστικά οχήματα στην Αττική.

⦁ Η Κινητή Ομάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΚΟΜΑΚ) με προσωπικό και 2 μηχανήματα στην Αττική.

Διαβάστε επίσης⇒Στα πύρινα μέτωπα και το αμερικανικό αεροσκάφος «P8 Poseidon»

⦁ 20 άτομα για την υποστήριξη του έργου των πυροσβεστικών δυνάμεων στη Περιφερειακή Ενότητα Γρεβενών.

⦁ 39 Αεροσκάφη και Ελικόπτερα για αεροπυρόσβεση και επιτήρηση των πληγέντων περιοχών καθώς και των περιοχών υψηλού κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς.

⦁ 15 άτομα για συνδρομή στο στήσιμο πρόχειρου καταυλισμού εντός του Δημοτικού Γυμναστηρίου Χαλκίδας για φιλοξενία πυρόπληκτων.

Στο πλαίσιο της επιτήρησης λαμβάνεται εικόνα από αέρος μέσω ελικοπτέρων, αεροσκαφών με φωτοκάμερες, απευθείας εικόνα από Μη Επανδρωμένα Αεροχήματα (ΜΕΑ) καθώς και φωτογραφίες μέσω τηλεσκοπικού δορυφόρου. Επιπλέον έχει διπλασιαστεί ο αριθμός των εκπεμπόμενων εποχούμενων περιπόλων και πυροφυλακίων σε όλη την Επικράτεια. 

Παράλληλα, είναι σε ετοιμότητα για διάθεση κατάλληλες μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού για ενίσχυση του Λιμενικού σε περίπτωση ανάγκης εκκένωσης. Τηρείται ετοιμότητα άμεσης διάθεσης 260 ατόμων συγκεντρωμένων εντός στρατοπέδων, ενώ η Διακλαδική Μονάδα Εγκαυμάτων του 251 Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας (251 ΓΝΑ) έχει διατεθεί για παροχή υπηρεσιών υγείας εάν απαιτηθεί.

Τέλος, σε ωριαία ετοιμότητα βρίσκονται ομάδες 50 ατόμων σε όλα τα Στρατόπεδα της Χώρας που δύναται να διατεθούν κατά περίπτωση και αναλόγως των αναγκών που θα προκύψουν.

Τελευταίες ειδήσεις

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή