ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κορωνοϊός: Πιο ευάλωτοι οι άνδρες 20 έως 29 ετών

Κορωνοϊός: Πιο ευάλωτοι οι άνδρες 20 έως 29 ετών

Οι νέοι άνδρες ηλικίας 20 έως 29 ετών αναδεικνύονται ως η ομάδα του πληθυσμού που διατρέχει έως και 2,5 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθεί από τον ιό SARS-CoV-2 σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό.

Την ίδια στιγμή, το εν εξελίξει πανδημικό κύμα, καθώς και η επικράτηση της μετάλλαξης «Δέλτα», φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο νόσησης για τις μικρές ηλικίες και ήδη ασκεί πίεση στα παιδιατρικά νοσοκομεία των ΗΠΑ. Σύμφωνα με τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα από τα Κέντρα Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ, και τα οποία συνοψίζουν σε άρθρο τους οι γιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Γιάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος, περίπου 1.800 παιδιά νοσηλεύτηκαν με COVID-19 στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα, ο δε ρυθμός νοσηλείας παιδιών με COVID-19 έχει αυξηθεί κατά 500% συγκριτικά με τις αρχές Ιουλίου 2021.

⇒ Διαβάστε επίσης: Μόσιαλος: Αποτελεσματικά τα εμβόλια Pfizer, Moderna, AstraZeneca κατά της Δέλτα

Τα προκαταρκτικά δεδομένα από μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε στον Καναδά δείχνουν ότι τα παιδιά που έχουν διαγνωσθεί με COVID-19 κατά τη διάρκεια του πανδημικού κύματος με το στέλεχος «Δέλτα» μπορεί να διατρέχουν έως και διπλάσιο κίνδυνο νοσηλείας συγκριτικά με τον κίνδυνο που εμφάνιζαν κατά τη διάρκεια των προηγούμενων κυμάτων της πανδημίας COVID-19 με επικράτηση διαφορετικών παραλλαγών του SARS-CoV-2.

Συγκριτικά με τους ενηλίκους, ο κίνδυνος νοσηλείας στα παιδιά παραμένει χαμηλός. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, περίπου 1 παιδί για κάθε 100 που διαγιγνώσκονται με COVID-19 θα νοσηλευτεί λόγω των συμπτωμάτων της λοίμωξης.

Εν τω μεταξύ, μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο έγκριτο διεθνές περιοδικό Annals of Internal Medicine και η οποία ανέλυσε στοιχεία από τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού που διενεργήθηκαν το 2020, στην επαρχία Οντάριο, καταδεικνύει ότι ο κίνδυνος νεαρών ανδρών για νόσηση από COVID-19 φαίνεται να έχει υποτιμηθεί. Ειδικότερα, ερευνητές από τον Καναδά μελέτησαν τα αρχεία όλων των PCR τεστ και των διαγνώσεων για SARS-CoV-2 στην επαρχία Οντάριο του Καναδά μεταξύ Μαρτίου και Δεκεμβρίου 2020.

Η ερευνητική ομάδα ανέπτυξε στατιστικά μοντέλα για να αναλύσει τις διαφορές στα ποσοστά μόλυνσης ανά ηλικιακή ομάδα, λαμβάνοντας υπόψη και τη συχνότητα των τεστ. Οπως προέκυψε από τη μελέτη, αν και τα περισσότερα τεστ διενεργήθηκαν σε ηλικιωμένα άτομα –οι γυναίκες 80 ετών και άνω ήταν η πληθυσμιακή ομάδα με τα περισσότερα τεστ– τα θετικά τεστ σε αναλογία πληθυσμού ήταν έως και 2,5 φορές περισσότερα σε σχέση με τον μέσο όρο του γενικού πληθυσμού στους άνδρες ηλικίας 20 έως 29 ετών.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι όταν κοιτάμε τους αριθμούς κατά τη διάρκεια της πανδημίας, συχνά λησμονούμε ότι τα κρούσματα που αναγνωρίζονται εξαρτώνται σαφώς από τον αριθμό των τεστ που πραγματοποιούνται. Και σίγουρα η συχνότητα των τεστ είναι διαφορετική μεταξύ των διαφόρων ηλικιακών ομάδων. Με άλλα λόγια, αυτό που βλέπουμε είναι η κορυφή μόνο ενός παγόβουνου, μεγάλο μέρος του οποίου αφορά και τους νεότερους ανθρώπους. Και τονίζουν ότι είναι εξαιρετικής σημασίας η μαζική προσέλευση όλων στην εμβολιαστική διαδικασία.