Άμεση επιστροφή υγειονομικών με την α’ δόση – Σημάδια σταθεροποίησης της πανδημίας

Άμεση επιστροφή υγειονομικών με την α’ δόση – Σημάδια σταθεροποίησης της πανδημίας

Τροπολογία του υπουργείου Υγείας για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς

4' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την άμεση επιστροφή στην εργασία μετά την πρώτη δόση του εμβολίου έναντι της COVID-19 για τους υγειονομικούς που έχουν τεθεί εκτός ΕΣΥ προωθεί με τροπολογία το υπουργείο Υγείας. Υπενθυμίζεται ότι αυτό που ίσχυε αρχικώς ήταν ότι το ανεμβολίαστο προσωπικό του ΕΣΥ θα μπορούσε να αναλάβει ξανά καθήκοντα στην υπηρεσία του 14 ημέρες αφότου κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου. Οπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, «η συντριπτική πλειονότητα των υγειονομικών όχι μόνο έχει εμβολιαστεί, αλλά έχει δώσει μάχη για τον εμβολιασμό των πολιτών. Ο νόμος εφαρμόζεται για τους λίγους ανεμβολίαστους που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή ανθρώπων που προστρέχουν στο σύστημα υγείας. Η εφαρμογή του γίνεται με τα λιγότερα δυνατά προβλήματα. Και στην εφαρμογή αυτή δεν θα υπάρξει παρέκκλιση. Οποιος δεν εμβολιαστεί θα παραμείνει σε καθεστώς αναστολής για όσο χρειαστεί». Και πρόσθεσε ότι «δεδομένου, όμως, ότι δεν έχουμε τιμωρητική διάθεση, με τροπολογία που προωθούμε δίνουμε τη δυνατότητα σε όσους υγειονομικούς εμβολιαστούν από εδώ και στο εξής με την πρώτη δόση, να αρθεί το καθεστώς της αναστολής και να επιστρέψουν άμεσα στη δουλειά τους, με την προϋπόθεση της ολοκλήρωσης του εμβολιασμού τους».

Εν τω μεταξύ συνεχίζεται, εν μέσω έντονων αντιδράσεων και κινητοποιήσεων από τους εκπροσώπους των υγειονομικών, η διαδικασία επίδοσης των πράξεων αναστολής καθηκόντων στους ανεμβολίαστους εργαζομένους δημόσιων νοσοκομείων, μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας και του ΕΚΑΒ. Σε πρώτη φάση η διαδικασία αφορά περίπου 6.000 άτομα προσωπικό νοσοκομείων, αριθμό στον οποίο θα προστεθούν και οι ανεμβολίαστοι των κέντρων υγείας. Οσον αφορά το ΕΚΑΒ, σύμφωνα με τους εκπροσώπους των εργαζομένων, εκτιμάται ότι περίπου 500 άτομα δεν έχουν εμβολιαστεί, αριθμός που αποτελεί το 10% του συνολικού προσωπικού του οργανισμού. Μάλιστα, στη χθεσινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας της ΠΟΕΔΗΝ, ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ είχαν παραταχθεί στον δρόμο έξω από το υπουργείο Υγείας. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη συγκέντρωση παρέστη και ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης.

Άμεση  επιστροφή υγειονομικών με την α’ δόση – Σημάδια σταθεροποίησης της πανδημίας-1
Στη χθεσινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας της ΠΟΕΔΗΝ –κατά την οποία ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ είχαν παραταχθεί στον δρόμο έξω από το υπουργείο Υγείας– παρέστη και ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης.

Πάντως, από τη διαδικασία δεν λείπουν και τα απρόοπτα. Στα ψυχιατρικά νοσοκομεία το μέτρο εφαρμόζεται όπως και στις άλλες μονάδες του ΕΣΥ, και όχι από τις 16 Σεπτεμβρίου και μετά, όπως είχε ειπωθεί αρχικώς. Χθες στο Δαφνί και στο Δρομοκαΐτειο επιδίδονταν πράξεις αναστολής καθηκόντων σε εργαζομένους. Οπως υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι, επειδή δεν είχε γίνει προετοιμασία, στο Δαφνί έλαβαν τα σχετικά έγγραφα και ορισμένοι εμβολιασμένοι. Και στο νοσοκομείο «Ελενα Βενιζέλου» επιδόθηκε πράξη αναστολής καθηκόντων σε γιατρό που είχε εμβολιαστεί. Η πράξη ανακλήθηκε, ενώ διενεργείται πειθαρχικός έλεγχος για το συγκεκριμένο περιστατικό.

33 νεκροί, 362 σε ΜΕΘ

Σαφή σημάδια σταθεροποίησης καθώς και τάση συρρίκνωσης της πανδημίας παρατηρούνται στη χώρα μας. Οπως ανέφερε χθες ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης, την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκαν 9% λιγότερες διαγνώσεις και 2% λιγότεροι θάνατοι σε σχέση με μία εβδομάδα πριν, ενώ ο αριθμός των ασθενών στις ΜΕΘ αυξήθηκε κατά 8%, έναντι 16% την εβδομάδα που προηγήθηκε. Χθες ανακοινώθηκαν 2.840 νέα κρούσματα και 33 θάνατοι ασθενών με COVID-19. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 362 ασθενείς, εκ των οποίων οι 332 (91,7%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι.

Πέντε μεταλλάξεις «ανησυχίας»

Αυτή τη στιγμή ο αρμόδιος ευρωπαϊκός φορέας για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού έχει εντοπίσει 5 στελέχη – μεταλλάξεις «ανησυχίας», όπως χαρακτηρίζονται, 6 στελέχη «ενδιαφέροντος» και 24 στελέχη «υπό παρακολούθηση», για τα οποία δεν υπάρχουν αρκετά δεδομένα. Αυτά ανέφερε για τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού και τις διαβαθμίσεις τους ως προς το ενδιαφέρον των γιατρών για την επικινδυνότητά τους, ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών Σωτήρης Τσιόδρας, μιλώντας στη σύναξη της Ιεραρχίας του Οικουμενικού Θρόνου, που πραγματοποιείται έως σήμερα υπό την προεδρία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην Κωνσταντινούπολη. Παράλληλα, ο καθηγητής ανέφερε ότι ο εξαερισμός, η απολύμανση του αέρα, η σωστή χρήση μάσκας και ο εμβολιασμός είναι τα κύρια μέτρα κατά της εξάπλωσης της πανδημίας. Ιδιαίτερη σημασία έχει η αναφορά του πως «το επιστημονικό θέμα έχει περάσει δυστυχώς στο πεδίο της πολιτικής αντιπαράθεσης».

Από την πλευρά του ο Οικουμενικός Πατριάρχης, μιλώντας στη σύναξη στην οποία μετέχουν περίπου 130 ιεράρχες από ολόκληρη την οικουμένη, τόνισε με νόημα ότι «η έννομος τάξη είναι εκείνη η οποία λαμβάνει τις κρίσιμες αποφάσεις περί των αναγκαίων μέτρων αντιμετωπίσεως της πανδημίας και διαχειρίζεται τα μεγάλα ζητήματα εν σχέσει και προς την Εκκλησία, την θρησκεία και την πίστη». Μάλιστα, συνεχάρη «τους αδελφούς αρχιερείς, οι οποίοι κατόρθωσαν να αντιμετωπίσουν τα εκ της νομοθεσίας αναφυέντα στις  επαρχίες αυτών προβλήματα, άνευ αποκλίσεως ουδέ κατ’ ελάχιστον από των τεθεσπισμένων της πίστεως, των ιερών και των οσίων της παραδόσεως ημών και των υπό των ιερών κανόνων προβλεπομένων».
«Ηλθαμε αντιμέτωποι και με τάσεις, προσεγγίσεις και ερμηνείες, διδασκαλίες και διακηρύξεις ορισμένων, κληρικών τε και λαϊκών, οίτινες δεν αντιμετώπισαν την κρίση με νηφαλιότητα, σοφία και λογική, εμπιστευόμενοι την γνώμη και την απόφαση της Εκκλησίας, της οποίας η φωνή εκφράζεται συνοδικώς. Μετά πολλής θλίψεως διαπιστώνομεν ότι η κρίση εργαλειοποιήθη από τον δημαγωγικό λαϊκισμό, την συνωμοσιολογία, τις θρησκοληπτικές και μεταφυσικές τάσεις και εδημιούργησε μείζονα προβλήματα στο ποίμνιο, εν μέρος του οποίου, ως μη ώφειλε, δηλητηριάζεται υπό αλλοτρίων φωνών και δι’ αυτό, επί παραδείγματι, εναντιούται εις την χρήσιν της μάσκας, στον εμβολιασμό και την αποδοχή οιουδήποτε μέτρου διά τον περιορισμό της εξαπλώσεως του ιού», τόνισε ο κ. Βαρθολομαίος, σημειώνοντας επίσης ότι «διά να είμεθα ειλικρινείς, η κρίση ανέδειξε μία ποιμαντική και θεολογική ένδεια, δημιούργησε δε και την ανάγκη αναζητήσεως ερμηνευτικών κριτηρίων, επί τη βάσει των οποίων η θεολογία και η επίσημος διοικούσα Εκκλησία θα αξιολογήσουν, θα αποτιμήσουν και θα ερμηνεύσουν την στάση και τις αποφάσεις αυτών περί της πανδημίας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή