ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μίκης Θεοδωράκης: Τελευταίο αντίο με ένα λουλούδι και πολύ τραγούδι

Από νωρίς το μεσημέρι είχαν αρχίσει να συγκεντρώνονται εκατοντάδες άνθρωποι στους δρόμους γύρω από την Μητρόπολη

Μίκης Θεοδωράκης: Τελευταίο αντίο με ένα λουλούδι και πολύ τραγούδι

«Αυτό το χώμα είναι δικό σου και δικό μας»: Με αυτό το τραγούδι, καθώς επίσης με παρατεταμένο χειροκρότημα και την ιαχή «αθάνατος, αθάνατος», υποδέχθηκε το πλήθος στις 16.45 τη σορό του Μίκη Θεοδωράκη που εκτέθηκε για λαϊκό προσκύνημα στο παρεκκλήσι της Μητρόπολης Αθηνών.

Από νωρίς το μεσημέρι είχαν αρχίσει να συγκεντρώνονται εκατοντάδες άνθρωποι στους δρόμους γύρω από την Μητρόπολη αναμένοντας τη σορό του μεγάλου μουσικοσυνθέτη για το «τελευταίο αντίο».

Έξω από το παρεκκλήσι είχε σχηματιστεί μια ουρά ανθρώπων, κυρίως μεγάλης ηλικίας, που κρατώντας ένα λουλούδι στο χέρι, και φορώντας τη μάσκα τους, περίμεναν καρτερικά. Εκεί βρέθηκε ο Γερμανός διευθυντής χορωδίας Χένινγκ Τσίρoγκ και συνεργάτης του Μίκη από το Τίμπιγκεν, με την κιθάρα του και σε άψογα ελληνικά οργάνωσε ένα αυθόρμητο πρόγραμμα. Οι στιγμές που εκτυλίχθηκαν ήταν συγκινητικές.

Μίκης Θεοδωράκης: Τελευταίο αντίο με ένα λουλούδι και πολύ τραγούδι-1
Kathimerini.gr/ Λουκάς Βελιδάκης

«Της δικαιοσύνης ήλιε νοητέ και μυρσίνη συ δοξαστική. Μη παρακαλώ σας μη λησμονάτε τη χώρα μου!», σιγοτραγούδησαν αρχικά και όσο περνούσε η ώρα τόσο συνέχιζε το τραγούδι με κομμάτια του Μίκη Θεοδωράκη που είναι διαχρονικά κι έχουν καταγραφεί στη συλλογική μνήμη.

Διαβάστε: Βίντεο και φωτογραφίες από το λαϊκό προσκύνημα

Η σορός του Μίκη Θεοδωράκη έφθασε τις 16:45 από την πλευρά της Μητροπόλεως. Ο κόσμος ξέσπασε σε χειροκρότημα τη στιγμή που το φέρετρο μεταφερόταν στο παρεκκλήσι για να αρχίσει το λαϊκό προσκύνημα. Το φέρετρο συνόδευε ο γιος του Μίκη Θεοδωράκη, Γιώργος, με την κόρη του Μυρτώ, ο Άγγελος, εγγονός του Μίκη με τον πατέρα του Δημήτρη Παπαγγελίδη.

Καθ’ όλη τη διάρκεια, στην πλατεία της Μητρόπολης ακουγόταν ο ήχος από τα τραγούδια του Μίκη- το πλήθος δεν σταμάτησε στιγμή να τραγουδάει. Το τελευταίο αντίο έμοιαζε με γιορτή κι ένα μεγάλο ευχαριστώ.

«Ήταν δικός μας άνθρωπος, ήταν ενωτικός. Ήταν μέρος από τα όνειρα μας», είπε στο kathimerini.gr μια κυρία που ήρθε με το εγγόνι της για να αφήσει ένα λουλούδι και να πει ένα ύστατο χαίρε.

Στην παρεκκλήσι, μπροστά από την είσοδο, στέκονταν μέλη του ΚΚΕ, με κόκκινα περιβραχιόνια. Άφηναν τον κόσμο να μπει σταδιακά, δεν δημιουργήθηκε συνωστισμός σε καμία περίπτωση, όλα κύλησαν ομαλά.

Μίκης Θεοδωράκης: Τελευταίο αντίο με ένα λουλούδι και πολύ τραγούδι-2
Kathimerini.gr/ Λουκάς Βελιδάκης

Στις 19.00 είχαν σχηματιστεί δύο μεγάλες ουρές ανθρώπων που περίμεναν υπομονετικά, με ένα λουλούδι στο χέρι. Η μία επί της Πανδρόσου μπροστά από το παρεκκλήσι της Μητρόπολης και η άλλη επί της Μητροπόλεως που εκτεινόταν κατά δεκάδες μέτρα προς την πλευρά της πλατείας Μοναστηρακίου.

Τότε έγινε γνωστό ότι παρατάθηκε κατά μια ώρα το λαϊκό προσκύνημα, που θα συνεχιστεί αύριο Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου (10 π.μ. με 7 μ.μ.) και θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη, 8 Σεπτεμβρίου (10 π.μ. με 4 μ.μ.). Σύμφωνα με την ενημέρωση του Γραφείου Τύπου του ΚΚΕ, θα ακολουθήσει στις 3 το απόγευμα της Τετάρτης η τελετή αποχαιρετισμού.

Στη συνέχεια, η σορός του Μίκη Θεοδωράκη θα μεταφερθεί στο χωριό του, στον Γαλατά Χανίων, όπου την Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου, στην εκκλησία του χωριού θα ψαλεί η νεκρώσιμη ακολουθία και θα ακολουθήσει η ταφή του στο κοιμητήριο του χωριού, σύμφωνα με την τελευταία του επιθυμία.

Τελευταίες ειδήσεις