Ευρωπαϊκό «όχι» σε υγειονομικό προσωπικό

Ευρωπαϊκό «όχι» σε υγειονομικό προσωπικό

Απορρίφθηκαν αιτήματα προσωρινής δικαστικής προστασίας που υπέβαλαν Ελληνες γιατροί και εργαζόμενοι σε δομές υγείας κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου απέρριψε αιτήματα προσωρινής δικαστικής προστασίας που υπέβαλαν Ελληνες υγειονομικοί κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού. Το δικαστήριο, όπως έγινε γνωστό χθες, δέχθηκε δύο σχετικά αιτήματα στις 2 Σεπτεμβρίου από 30 εργαζομένους στον υγειονομικό τομέα, μεταξύ των οποίων 18 ιδιώτες γιατροί και 12 εργαζόμενοι σε δημόσιες δομές.

Επικαλούμενοι τα άρθρα 2 (δικαίωμα στη ζωή), 3 (απαγόρευση απάνθρωπης και εξευτελιστικής μεταχείρισης), 4 (απαγόρευση της δουλείας και της αναγκαστικής εργασίας), 5 (δικαίωμα στην ελευθερία και την ασφάλεια), 6 (δικαίωμα σε μια δίκαιη δίκη), 8 (δικαίωμα στον σεβασμό της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής) και 14 (απαγόρευση των διακρίσεων), οι υγειονομικοί διαμαρτύρονται κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού ως προϋπόθεση για να συνεχίσουν να ασκούν τα καθήκοντά τους. Ζήτησαν, δε, την άμεση αναστολή εφαρμογής της νομοθεσίας.

Ωστόσο, την περασμένη Τρίτη, το Δικαστήριο του Στρασβούργου απέρριψε τα αιτήματά τους για προσωρινή δικαστική προστασία. Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΕΔΔΑ, το δικαστήριο παρέχει τέτοιου είδους προστασία μόνο σε «εξαιρετικές συνθήκες», όταν οι προσφεύγοντες απειλούνται «με μη αναστρέψιμη βλάβη». Η ουσία των αγωγών κατά της ελληνικής νομοθεσίας για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό θα κριθεί σε δεύτερο χρόνο.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Απρίλιο το δικαστήριο είχε πάρει θέση για πρώτη φορά σε υπόθεση που αφορούσε υποχρεωτικό εμβολιασμό.

Στην υπόθεση εκείνη, που αφορούσε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό παιδιών κατά εννέα ασθενειών και την επιβολή κυρώσεων για τη μη τήρησή του, οι δικαστές έκριναν ότι τα μέτρα της τσεχικής κυβέρνησης (πρόστιμα, αποκλεισμός από βρεφονηπιακούς σταθμούς) δεν παραβιάζουν το άρθρο 8 (δικαίωμα στον σεβασμό της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής). Στην απόφαση εκείνη, μάλιστα, το δικαστήριο είχε σημειώσει ότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός μπορεί να θεωρηθεί «αναγκαίος σε μια δημοκρατική κοινωνία», διατύπωση με προφανείς προεκτάσεις σχετικά με τoν εμβολιασμό κατά της COVID-19.

Η απόφαση του ΕΔΔΑ σχετικά με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό ακολουθεί αντίστοιχη ετυμηγορία του Συμβουλίου της Επικρατείας. Το Τμήμα Αναστολών του ΣτΕ, σε σχηματισμό oλομέλειας, απέρριψε την 1η Σεπτεμβρίου αιτήσεις που είχαν καταθέσει μέλη του ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού των δομών υγείας, ζητώντας αναστολή της απόφασης που επιβάλλει υποχρεωτικό εμβολιασμό των εργαζομένων στον χώρο της υγείας. Ανάλογη αίτηση έχει καταθέσει και η ΠΟΕΔΗΝ στο Συμβούλιο της Επικρατείας, η οποία έχει προσδιοριστεί να συζητηθεί στις 8 Οκτωβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή