Περισσότεροι στα θρανία για ιθαγένεια

Περισσότεροι στα θρανία για ιθαγένεια

Συνολικά 6.420 θα δώσουν εξετάσεις τον Νοέμβριο. Υπερδιπλάσιοι από πέρυσι

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολύ αυξημένο είναι το ενδιαφέρον για τη συμμετοχή στις εξετάσεις για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας με τη μέθοδο των Πανελλαδικών Εξετάσεων μέσω Τράπεζας Θεμάτων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Ιθαγένειας του υπουργείου Εσωτερικών, έχουν καταθέσει αίτηση για συμμετοχή στις εξετάσεις που θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 7 Νοεμβρίου 6.420 άτομα (η πλατφόρμα για την κατάθεση αίτησης έκλεισε στις 5 Σεπτεμβρίου), ενώ στις προηγούμενες εξετάσεις –οι οποίες ήταν και οι πρώτες που διοργανώθηκαν– είχαν δηλώσει συμμετοχή 2.448 άτομα, αλλά τελικά προσήλθε πολύ μικρότερος αριθμός κυρίως λόγω της πανδημίας αλλά και του πρωτόγνωρου της διαδικασίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εκκρεμούσες αιτήσεις πολιτογράφησης με την προηγούμενη διαδικασία ξεπερνούσαν τις 30.000. 

Η διαδικασία των εξετάσεων θα πραγματοποιηθεί σε εξεταστικά κέντρα σε όλη τη χώρα. Στην Αθήνα οι υποψήφιοι είναι 3.869 και 502 άτομα που θα εξεταστούν προφορικά, στη Θεσσαλονίκη 572 άτομα και 90 που θα εξεταστούν προφορικά, στην Τρίπολη 397 υποψήφιοι, στην Πάτρα 352, στα Ιωάννινα 160, στη Λάρισα 188, στο Ηράκλειο 199 και στην Κομοτηνή 86. Ενδέχεται να δημιουργηθεί εξεταστικό κέντρο και στη Ρόδο –όπως αναφέρουν πληροφορίες από το υπουργείο Εσωτερικών–, ωστόσο αυτό θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες. Οι εξεταζόμενοι θα κληθούν να απαντήσουν σε ερωτήσεις γεωγραφίας, ιστορίας και πολιτικών θεσμών. Θα εξεταστούν επίσης στην κατανόηση και παραγωγή γραπτού λόγου και στην κατανόηση προφορικού λόγου (listening). Η επιτυχής συμμετοχή στις εξετάσεις αποτελεί τον τρόπο απόκτησης του πιστοποιητικού επάρκειας γνώσεων για πολιτογράφηση. Το εν λόγω πιστοποιητικό είναι απαραίτητο για όσους επιθυμούν να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια και όποιος αποτύχει έχει τη δυνατότητα να συμμετάσχει όσες φορές το επιθυμεί, καταβάλλοντας βέβαια το αναγκαίο παράβολο ύψους 150 ευρώ. Για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας απαιτούνται και εισοδηματικά κριτήρια, τα οποία ορίζονται με υπουργική απόφαση που εκδόθηκε τον προηγούμενο Απρίλιο. Για την ακρίβεια, ο αλλοδαπός που αιτείται την ελληνική ιθαγένεια πρέπει να έχει «επαρκές» εισόδημα κατ’ έτος, που υπολογίζεται με βάση το ημερομίσθιο του ανειδίκευτου εργάτη αλλά και την περιουσιακή και οικογενειακή κατάσταση του αιτούντος.  

Στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Ιθαγένειας βρίσκεται αναρτημένη και η ανανεωμένη Τράπεζα Θεμάτων των εξετάσεων (exetaseis-ithageneia.ypes.gr), καθώς τα θέματα που πέφτουν κάθε φορά αντικαθίστανται με καινούργια. 

Τέλος, δημοσιεύθηκε χθες σε ΦΕΚ η τιμητική πολιτογράφηση της Βερόνικας και του Αλέξανδρου (Εμέκα) Αντετοκούνμπο, δηλαδή της μητέρας και του μικρού αδελφού της οικογένειας Αντετοκούνμπο. Οι σχετικές αποφάσεις είχαν υπογραφεί στις 6 Σεπτεμβρίου από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Ο Αλέξανδρος και η μητέρα του δεν μπορούσαν να πάρουν την ελληνική ιθαγένεια με τις ισχύουσες διατάξεις του Κώδικα Ιθαγένειας γιατί δεν ζουν στην Ελλάδα και δεν έχουν άδεια διαμονής, γι’ αυτό και πραγματοποιήθηκε τιμητική πολιτογράφηση. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αλέξανδρος έζησε τα πρώτα 12 χρόνια της ζωής του στην Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή