Κορωνοϊός: Σε επιφυλακή παρά την ύφεση

Κορωνοϊός: Σε επιφυλακή παρά την ύφεση

Το 20%-25% των νέων διαγνώσεων COVID-19 αφορά παιδιά και εφήβους

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αυξημένη επιφυλακή για τις επιπτώσεις του ανοίγματος των σχολείων στην εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας βρίσκονται οι ειδικοί επιστήμονες και οι υγειονομικές αρχές. Αν και αυτή τη στιγμή η πανδημία στη χώρα μας βρίσκεται σε ύφεση και όλοι οι επιδημικοί δείκτες αποκλιμακώνονται, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε χθες ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας (ΣΚΑΪ 100,3), ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει υψηλός, με το 20%-25% των νέων διαγνώσεων να αφορά παιδιά και εφήβους, και ουδείς μπορεί να προδικάσει πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση τις επόμενες εβδομάδες, όταν θα φανεί και το αποτύπωμα της λειτουργίας των σχολείων στην πανδημία.

Χθες ανακοινώθηκαν 2.422 νέα κρούσματα –σε σύνολο 182.830 εργαστηριακών τεστ– και 37 θάνατοι ασθενών με COVID-19. Μικρή υποχώρηση καταγράφεται στον αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών (364 χθες έναντι 390 πριν από μία εβδομάδα). Το ποσοστό θετικότητας την περασμένη εβδομάδα ήταν στο 2,1% και ο δείκτης μεταδοτικότητας (Rt) στο 0,94. Η επιδημιολογική εικόνα της χώρας την τελευταία εβδομάδα έφερε αλλαγές στον χάρτη υγειονομικής ασφάλειας από την COVID-19, με τέσσερις περιφερειακές ενότητες, συγκεκριμένα η Πέλλα, η Ημαθία, η Καβάλα και η Πιερία, να βάφονται «κόκκινες». Αντίθετα, κατέβηκαν επίπεδο συναγερμού (από «κόκκινο» στο «πορτοκαλί») η Μεσσηνία, η Αχαΐα, η Ηλεία, το Ηράκλειο και ο Δήμος Ικαρίας.

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης σε τηλεοπτική συνέντευξή του (ΑΝΤ1) σημείωσε ότι το υπουργείο έχει προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο αύξησης των σοβαρών περιστατικών σε παιδιά. «Ηδη έχουμε καταρτίσει ένα σχέδιο που περιλαμβάνει επιπλέον παιδιατρικές κλίνες COVID, εάν και εφόσον χρειαστούν, στα νοσοκομεία του ΕΣΥ αλλά και στις κλινικές, καθώς είμαστε σε συνεννόηση με τον ιδιωτικό τομέα», επισήμανε ο υπουργός, ο οποίος εστίασε στην ανάγκη εμβολιασμού των παιδιών και στη συμβολή των παιδιάτρων στην ενημέρωση των γονιών για τα οφέλη των εμβολίων.

Ο κ. Πλεύρης, αναφερόμενος γενικά στους εμβολιασμούς, σημείωσε ότι σε αυτή τη φάση γίνεται προσπάθεια να διευρυνθεί η εμπλοκή των ιδιωτών γιατρών στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, ενώ η στόχευση είναι να αυξηθεί το ποσοστό εμβολιασμού στις νεότερες ηλικίες. «Στις μεγαλύτερες ηλικίες –άνω των 60 ετών– έχει εμβολιαστεί το 79% του πληθυσμού. Προφανώς κάποιος που ανήκει σε αυτή την ηλικιακή ομάδα και δεν έχει εμβολιαστεί είναι πάρα πολύ δύσκολο να πειστεί τώρα. Η στόχευσή μας, λοιπόν, είναι το ποσοστό που έχουμε σε αυτές τις ηλικίες να αρχίσουμε να το προσεγγίζουμε και στους πιο νέους, έτσι ώστε σε μικρό χρονικό διάστημα να έχουμε καταφέρει να εμβολιάσουμε το 70%-80% του γενικού πληθυσμού», τόνισε. Σε σχέση με τη λειτουργία των μεγάλων εμβολιαστικών κέντρων διευκρίνισε ότι αυτή θα είναι ανάλογη με την προσέλευση του κόσμου.   

Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι καταγγελίες για ψευδή πιστοποιητικά νόσησης. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων Μιχάλη Γιαννάκο, η διοίκηση του Δρομοκαΐτειου σε συνεργασία με την επιτροπή λοιμώξεων του νοσοκομείου ανακάλυψε ότι γιατρός έβγαζε θετικά δείγματα κορωνοϊού σε άτομα άγνωστα στο νοσοκομείο, τα οποία δεν είχαν δικαίωμα να εξεταστούν στο Δρομοκαΐτειο. Ειδικότερα, ο γιατρός στις 30/7/2021 έβγαλε θετικό τεστ στον εαυτό του και σε δύο άγνωστα για το νοσοκομείο άτομα. Ακολούθησε μοριακός έλεγχος στον γιατρό, που ήταν αρνητικός. Στις 31/8/2021 βρέθηκαν επτά άτομα –εκ των οποίων τα έξι ήταν άγνωστα στο νοσοκομείο– με θετικό μοριακό τεστ και τα δείγματα είχαν ληφθεί από τον ίδιο γιατρό. Η διοίκηση διέταξε ΕΔΕ και αναμένεται να παραπέμψει την υπόθεση στην εισαγγελία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή