Eπίσπευση ερευνών για Γεωργιάδη, Αβραμόπουλο

Eπίσπευση ερευνών για Γεωργιάδη, Αβραμόπουλο

Παραγγελία του επικεφαλής της Οικονομικής Εισαγγελίας για την υπόθεση Novartis

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πεντέμισι χρόνια μετά την έναρξη των ερευνών για δέκα πολιτικά πρόσωπα, πέραν κάθε νομοθετικής πρόβλεψης, στην Εισαγγελία εκκρεμούν ακόμα οι διαδικασίες για τους πολιτικούς Δημήτρη Αβραμόπουλο και Αδωνι Γεωργιάδη. Ο επικεφαλής της Οικονομικής Εισαγγελίας, Χρήστος Μπαρδάκης, με παραγγελία του χθες προς τους εισαγγελείς που διερευνούν την υπόθεση με τις παράνομες πρακτικές της Novartis, ζητάει την άμεση περαίωση των ερευνών για τους δύο πολιτικούς και επισημαίνει πως «εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος η έρευνα για τους δύο πολιτικούς θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί», με πηγές της Οικονομικής Εισαγγελίας να διευκρινίζουν ότι το «εύλογο χρονικό διάστημα» δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο από 2 μήνες. 
Ο επικεφαλής της Οικονομικής Εισαγγελίας επικρίνει τη μεγάλη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της έρευνας, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι οι δύο πολιτικοί ελέγχονται από το 2017 και πλέον μετράει πέμπτος χρόνος που βρίσκονται σε «άτυπη ομηρία».

«Η καθυστέρηση δύναται να θεωρηθεί προσβολή του θεμελιώδους δικαιώματος της δίκαιης δίκης, όπως ορίζεται από τη ΕΣΔΑ», σημειώνεται στην εισαγγελική παραγγελία, ενώ ο κ. Μπαρδάκης απευθυνόμενος στους εισαγγελείς που έχουν στα χέρια τους την έρευνα υπογραμμίζει πως «δεν έχει σημασία που εσείς αναλάβατε την υπόθεση τον Φεβρουάριο του 2021. Ο χρόνος προσμετράται».

Ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης πριν από τρεις μήνες, στα τέλη Ιουνίου, είχε υποβάλει αίτημα ζητώντας την επίσπευση της έρευνας που τον αφορά. Αμέσως ο κ. Μπαρδάκης ζήτησε εγγράφως ενημέρωση από τους εισαγγελείς που χειρίζονται τον σχετικό φάκελο και οι απαντήσεις που έλαβε τον οδήγησαν πιθανότατα στην εκτίμηση ότι έτσι όπως εξελίσσεται η όλη υπόθεση και έτσι όπως έχει δομηθεί η έρευνα, η περαιτέρω καθυστέρηση είναι δεδομένη. Και τούτο διότι η προκάτοχος στην Εισαγγελία Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, που ήδη διώκεται ποινικά για τους χειρισμούς της στην υπόθεση με τους δέκα πολιτικούς –για τους επτά οι δικογραφίες μπήκαν στο αρχείο– έχει αποστείλει αιτήματα δικαστικής συνδρομής σε διάφορες χώρες, τα οποία για να ικανοποιηθούν, αν ποτέ ικανοποιηθούν, χρειάζονται χρόνια. Αλλωστε, αν για μια υπόθεση προκύψει κάτι στο μέλλον, η Εισαγγελία έχει τη δυνατότητα να ανοίξει εκ νέου τον σχετικό φάκελο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή