«Medical Degree»: Το πρώτο αγγλόφωνο πρόγραμμα της Ιατρικής Αθηνών

«Medical Degree»: Το πρώτο αγγλόφωνο πρόγραμμα της Ιατρικής Αθηνών

Ελαβε πιστοποίηση και θα λειτουργήσει από τον Σεπτέμβριο του 2022

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια σπουδαία σελίδα ανοίγει για την εμβληματική Ιατρική Σχολή Αθηνών και το ιστορικότερο ΑΕΙ της χώρας – το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. «Medical Degree» είναι ο τίτλος του πρώτου αγγλόφωνου προπτυχιακού προγράμματος σπουδών που θα λειτουργήσει στο ΕΚΠΑ για ξένους φοιτητές από τον Σεπτέμβριο του 2022. Το πρόγραμμα πιστοποιήθηκε με άριστα από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ). «Πρόκειται για μια πολύ σημαντική στιγμή για το ίδρυμά μας, που ξεκίνησε πρώτο τα ξενόγλωσσα προγράμματα στην Ελλάδα με αυτό της Φιλοσοφικής Σχολής, το οποίο φέτος συμπληρώνει τον δεύτερο χρόνο λειτουργίας του. Σήμερα, η Ιατρική μας Σχολή κάνει το επόμενο βήμα», δήλωσε χθες στην «Κ» ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, διευθυντής του ξενόγλωσσου προγράμματος και καθηγητής της Ιατρικής Θάνος Δημόπουλος, τονίζοντας πως «στόχος μας είναι το Πανεπιστήμιο Αθηνών να αποτελεί πάντα κόμβο αριστείας και εξωστρέφειας».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης πιστοποίησης που παρουσιάζει σήμερα η «Κ», το ξενόγλωσσο πρόγραμμα είναι όμοιο («καθρέφτης») με το πρόσφατα αναμορφωμένο και πιστοποιημένο με επίσης άριστα ελληνόφωνο πρόγραμμα. Δηλαδή για την απόκτηση του πτυχίου θα απαιτείται: α) η παρακολούθηση τουλάχιστον 12 διδακτικών εξαμήνων, εκ των οποίων τα 5 πρώτα εξάμηνα περιλαμβάνουν προκλινικά μαθήματα και ασκήσεις, τα 4 επόμενα περιλαμβάνουν κλινικά μαθήματα και ασκήσεις, τα δε 3 τελευταία εξάμηνα αφορούν ολοήμερη κλινική εκπαίδευση στις κύριες κλινικές ειδικότητες, β) η επιτυχής εξέταση στα 48 υποχρεωτικά μαθήματα και σε 12 μαθήματα επιλογής, και γ) οι φοιτητές πρέπει να συμπληρώσουν συνολικά 360 πιστωτικές μονάδες του Ευρωπαϊκού Συστήματος Μεταφοράς Διδακτικών Μονάδων (ECTS).

Το ξενόγλωσσο πρόγραμμα έλαβε πιστοποίηση από την ΕΘΑΑΕ βαθμολογούμενο με άριστα σε όλες τις απαιτήσεις – δηλαδή: 1) στρατηγικός σχεδιασμός, 2) διασφάλιση πολιτικής ποιότητας, 3) σχεδιασμός, έγκριση και παρακολούθηση της ποιότητας του ξενόγλωσσου προγράμματος, 4) εισαγωγή, φοίτηση, αναγνώριση ακαδημαϊκών προσόντων και απονομή τίτλων πτυχίου και βεβαιώσεων δεξιοτήτων του προγράμματος, 5) διασφάλιση υψηλής ποιότητας του διδακτικού προσωπικού, 6) μαθησιακοί πόροι και φοιτητική στήριξη, 7) συλλογή, ανάλυση και χρήση πληροφοριών για την οργάνωση και λειτουργία του, 8) δημόσια πληροφόρηση, 9) διαδικασίες περιοδικής εσωτερικής και εξωτερικής αξιολόγησης.

Οι υποψήφιοι εισακτέοι θα είναι αλλοδαποί (θα απαιτείται διαβατήριο ή άλλο αποδεικτικό), απόφοιτοι λυκείων ή αντίστοιχων σχολείων με φυσική έδρα στην αλλοδαπή και θα πρέπει να έχουν πιστοποιητικό γνώσης αγγλικών σε επίπεδο τουλάχιστον Β2. Ο αριθμός εισακτέων του προγράμματος ορίζεται σε 40 φοιτητές κατ’ έτος. Η επιλογή των φοιτητών θα διενεργείται βάσει: α) του βαθμού απολυτηρίου λυκείου (ή άλλου ισοδύναμου τίτλου) και της αναλυτικής βαθμολογίας σε σχετικά μαθήματα της τελευταίας τάξης, ή εξετάσεων στα μαθήματα Βιολογίας, Χημείας, Φυσικής και β) προσωπικής συνέντευξης.

Εσοδα και υποτροφίες

Τα τέλη φοίτησης κατ’ έτος ορίζονται σε 13.000 ευρώ και θα αποτελούν τον σταθερό πόρο εσόδων για τη λειτουργία του ξενόγλωσσου προγράμματος. Τυχόν αναπροσαρμογή των τελών φοίτησης δεν θα αφορά ήδη εγγεγραμμένους φοιτητές, αλλά μόνο νέους υποψηφίους. Οι φοιτητές οφείλουν να έχουν ασφαλιστική κάλυψη. Μέρος των εσόδων του προγράμματος θα διατίθεται κάθε χρόνο για υποτροφίες (αριστείας) φοιτητών του ή/και απαλλαγή από τέλη φοίτησης. Επίσης, θα ενισχύεται η ανταλλαγή φοιτητών πανεπιστημίων του εξωτερικού μέσω ειδικών διμερών συμφωνιών συνεργασίας.

Η Επιτροπή Προγράμματος Σπουδών συγκροτήθηκε με απόφαση της Συγκλήτου του ΕΚΠΑ και ομόφωνα επέλεξε ως διευθυντή του ξενόγλωσσου προγράμματος τον κ. Δημόπουλο, και αναπληρωτή διευθυντή τον καθηγητή της Ιατρικής Σχολής Πέτρο Σφηκάκη. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή