Συνένωση δυνάμεων για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης

Συνένωση δυνάμεων για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης

Παρέμβαση της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου στο συνέδριο του Economist

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου κήρυξε χθες την έναρξη των εργασιών του 5ου Συνεδρίου Βιωσιμότητας του Economist και αναφέρθηκε στις προκλήσεις που θέτει η περιβαλλοντική κρίση. Υπογράμμισε ακόμα την αναγκαιότητα τολμηρών αποφάσεων, όπως αυτή αναδείχθηκε στην 8η Σύνοδο Κορυφής των χωρών του Νότου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στις 17 Σεπτεμβρίου 2021, όπου 9 χώρες υιοθέτησαν την κοινή «Διακήρυξη της Αθήνας για την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον στη Μεσόγειο».

Η κ. Σακελλαροπούλου τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση, πέραν της υπεράσπισης των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ, έχει μετατρέψει τη Συμφωνία του Παρισιού σε ένα «τολμηρό πρόγραμμα δράσης, επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων, γνωστό ως Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία». Καθώς η απειλή της κλιματικής κρίσης αρχίζει να γίνεται ιδιαίτερα αισθητή και να θέτει σε κίνδυνο το μέλλον και την ασφάλεια της Μεσογείου, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε την αναγκαιότητα συνένωσης δυνάμεων για να διαμορφωθούν αξιόπιστες απαντήσεις, αφού, όπως είπε, «ακόμα και ισχυρές χώρες είναι αδύναμες μπροστά στη μανία των φυσικών καταστροφών».

«Η κλιματική κρίση επιτάσσει συντονισμένες πρωτοβουλίες και κοινές δράσεις κυβερνήσεων, επιχειρήσεων και κοινωνίας πολιτών, σε υπερεθνική, εθνική και τοπική κλίμακα», πρόσθεσε. Ασφαλώς, ακόμα και η μέγιστη ευρωπαϊκή ενεργοποίηση δεν θα είναι αρκετή αν δεν συμπλεύσουν οι μεγαλύτερες οικονομίες της Γης, που επιβαρύνουν περισσότερο το περιβάλλον. Ακριβώς γι’ αυτό η κ. Σακελλαροπούλου υπογράμμισε τη σημασία που έχει το γεγονός ότι «οι 9 ευρωπαϊκές χώρες της Μεσογείου κάλεσαν τα κράτη του G20 και τις μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη να κυρώσουν τη Συμφωνία του Παρισιού και να υιοθετήσουν υψηλότερης φιλοδοξίας εθνικά προγράμματα προσαρμογής».

Αργότερα χθες το απόγευμα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Σλοβακίας Εντουαρντ Χέγκερ. Η κ. Σακελλαροπούλου ευχαρίστησε τον κ. Χέγκερ για τη συνδρομή της χώρας του στην κατάσβεση των πρόσφατων πυρκαγιών, ενώ ο Σλοβάκος πρωθυπουργός εξήρε τον ρόλο της χώρας μας στην προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ενωσης και στη μείωση των μεταναστευτικών ροών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή