Μετωπική υπουργείου – εκπαιδευτικών για την αξιολόγηση

Μετωπική υπουργείου – εκπαιδευτικών για την αξιολόγηση

Παράνομη κρίθηκε η απεργία των συνδικαλιστών μετά την αγωγή Κεραμέως

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διαστάσεις μετωπικής σύγκρουσης μεταξύ του υπουργείου Παιδείας και των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών προσέλαβε χθες το θέμα της αξιολόγησης των σχολείων και των εκπαιδευτικών. Η υπουργός Νίκη Κεραμέως κατέθεσε κατεπείγουσα αγωγή κατά της απεργίας-αποχής που έχουν κηρύξει οι ομοσπονδίες για την εφαρμογή της αξιολόγησης. Μάλιστα, η κ. Κεραμέως έβαλε με οξύτητα κατά της ΟΛΜΕ, η οποία κήρυξε απεργία-αποχή και από την εξ αποστάσεως εκπαίδευση στην περίπτωση κατάληψης του σχολείου. «Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας μπροστά στο συντριπτικό ρεύμα των συναδέλφων και των σχολείων που δηλώνουν μαζικά απεργία-αποχή από τη λεγόμενη αξιολόγηση, καταφεύγει για μία ακόμα φορά στην τρομοκράτηση και την καταστολή», απάντησαν η ΟΛΜΕ και η Διδασκαλική Ομοσπονδία. Τελικά, το δικαστήριο αποφάσισε ότι η απεργία-αποχή είναι παράνομη και οι ομοσπονδίες συνεδρίασαν για να επανεκτιμήσουν τη στάση τους.

Ειδικότερα, η Ν. Κεραμέως κατέθεσε κατεπείγουσα αγωγή κατά των ΔΟΕ, ΟΛΜΕ, Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (ΠΟΣΕΕΠΕΑ) και Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ) ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, ζητώντας «να κριθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία-αποχή που στοχεύει στη μη εφαρμογή του ψηφισμένου από τη Βουλή των Ελλήνων νόμου για την αξιολόγηση». Η αγωγή ξεκίνησε να εκδικάζεται χθες λόγω του επείγοντος στο πλαίσιο των θεσμοθετημένων προθεσμιών των σταδίων της αξιολόγησης. Με βάση τον νόμο 4692/2020, έως χθες 30/9 οι σύλλογοι διδασκόντων των περίπου 14.000 σχολικών μονάδων της χώρας έπρεπε να έχουν ολοκληρώσει τον ετήσιο συλλογικό προγραμματισμό του εκπαιδευτικού έργου, ώστε να υποβληθεί έως τις 20/10 σε ειδική πλατφόρμα του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ). Στην περίπτωση που ο σύλλογος αρνηθεί, το έργο αναλαμβάνει ο διευθυντής, και μένει να φανεί πόσοι διευθυντές θα το κάνουν, τη στιγμή που υπάρχει πρόβλεψη για πειθαρχικές ποινές στο άρθρο 109 του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα. Οι ποινές είναι πρόστιμο ίσο με τον μισθό ενός μήνα, «πάγωμα» μισθολογικής εξέλιξης, καθαίρεση στελεχών και αποκλεισμός από θέσεις στελεχών για οκτώ χρόνια.

Ελάχιστοι σύλλογοι διδασκόντων συνέταξαν ετήσιο συλλογικό προγραμματισμό. Μάλιστα, τις προηγούμενες ημέρες δημοσιοποιήθηκαν λίστες σχολείων που είχαν αντιταχθεί στη διαδικασία. «Συνιστά πλέον πάγια πρακτική των συνδικαλιστικών οργανώσεων να κηρύσσουν απεργία-αποχή από κάθε νομοθετημένη από το ελληνικό Κοινοβούλιο διαδικασία που απλά δεν είναι της αρεσκείας τους», ανέφερε το υπ. Παιδείας, προσθέτοντας «πιστεύουμε ακράδαντα ότι οι αποφάσεις αυτές της συνδικαλιστικής ηγεσίας δεν εκπροσωπούν το σώμα των εκπαιδευτικών, οι οποίοι στη συντριπτική τους πλειονότητα επιτελούν το λειτούργημά τους με συνέπεια και ειλικρινή επιθυμία διαρκούς βελτίωσης προς όφελος της εκπαιδευτικής κοινότητας». Από την πλευρά του ο τέως υπουργός Παιδείας και νυν τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης για την αγωγή της υπουργού Παιδείας δήλωσε: «Αναμενόμενο ήταν. Το έχει ξανακάνει η κ. Κεραμέως. Αυτά είναι ζητήματα που δεν λύνονται με δικαστικές αποφάσεις. Είναι ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία του σχολείου. Είναι μια οιονεί ποινικοποίηση των εκπαιδευτικών προβλημάτων από την πλευρά της κυβέρνησης. Θα δούμε την απόφαση της Δικαιοσύνης, ωστόσο είναι νόμιμη η απεργία-αποχή. Είμαστε στο πλευρό των εκπαιδευτικών. Εχουμε πει πως όταν ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση θα “σβήσει” όλες τις αντισυνταγματικές συνέπειες που προκύπτουν σε βάρος των εκπαιδευτικών στο πλαίσιο αυτό, εάν δηλαδή δεν λάβουν μέρος στην αξιολόγηση. Να μη φοβηθούν και να αγωνιστούν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή