ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ο Γέροντας του βουνού και οι «Χριστοδουλικοί»

Το παρασκήνιο, οι λεπτές ισορροπίες και τα «φαβορί» στη διαδικασία εκλογής πέντε νέων μητροπολιτών

Ο Γέροντας του βουνού και οι «Χριστοδουλικοί»

Ο Γέροντας του βουνού και η ευλογία του, το Οικουμενικό Πατριαρχείο και η μάχη των «Χριστοδουλικών». Πρόκειται για ορισμένες πτυχές της διαδικασίας εκλογής μητροπολιτών σε πέντε μητροπόλεις της χώρας, η οποία θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Παρασκευή 8/10 στην Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος. Το παρασκήνιο βαθύ και λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές η εικόνα έχει σχεδόν συγκροτηθεί. Η παλιά ομάδα των «χριστοδουλικών» μητροπολιτών έχει εμφανίσει υποψηφίους σε τρεις από τις πέντε μητροπόλεις, δίνοντας έτσι την αίσθηση για πρόθεση σύγκρουσης με τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο. Στην πραγματικότητα, όμως, η διακύβευση δεν αφορά τον κ. Ιερώνυμο, αλλά την επόμενη μέρα όπως παραδέχονται κατ’ ιδίαν όλοι οι κεντρικοί «παίκτες». Αλλωστε αυτή η «πολυδιάσπαση» φιλοδοξιών είναι τελικά που επιτρέπει στον Αρχιεπίσκοπο να συνεχίζει αδιατάρακτος την πορεία του. Εμπειρος εκκλησιαστικός, μιλώντας στην «Κ», είπε ότι «ο Αρχιεπίσκοπος είναι πλέον ο Γέροντας του βουνού. Ολοι πηγαίνουν σε εκείνον για την ευλογία του ώστε να κερδίσουν πόντους για την επόμενη μέρα. Ο καθένας πιστεύει ότι παίρνει την ευλογία για τον ίδιο, αλλά τελικά η ευλογία επιστρέφει στον Γέροντα».

Οι επικρατέστεροι

Ειδικότερα, για τη Μητρόπολη Λαγκαδά επικρατέστεροι είναι ο αρχιμανδρίτης Πλάτων Κρικρής που προέρχεται από τα σπλάχνα της Ιεράς Συνόδου και ο τιτουλάριος μητροπολίτης Βρεσθένης, στενότατος συνεργάτης του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου. Ο Αρχιεπίσκοπος δεν εξέφρασε γνώμη, αφού ο Βρεσθένης έχει επανειλημμένως επιχειρήσει να εκλεγεί σε διάφορες μητροπόλεις χωρίς ποτέ να το επιτύχει, διότι δεν είχε τη στήριξη του Αρχιεπισκόπου. Αντίθετα, ο πατέρας Πλάτων έχει πείσει για τις ικανότητές του.

Η εκλογή στη Μητρόπολη Κιλκισίου έχει μικρό ενδιαφέρον, καθώς ο αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος Αντωνίου συγκεντρώνει την υποστήριξη του Αρχιεπισκόπου και σχεδόν όλων των μητροπολιτών. Είναι γραμματέας της Συνοδικής Επιτροπής που ανέλαβε το βάρος της οργάνωσης των εκδηλώσεων της Εκκλησίας για την επέτειο των 200 ετών από την Επανάσταση. Ετσι στο πρόσωπο του πατέρα Βαρθολομαίου Αντωνίου η Ιεραρχία θα τιμήσει το έργο της Συνοδικής Επιτροπής που οφείλεται στις ικανότητες και την εργατικότητα του προέδρου της, μητροπολίτη Δημητριάδος Ιγνατίου, ο οποίος είναι και ο κύριος υποστηρικτής της υποψηφιότητάς του.

Από τα σπλάχνα της Ιεράς Συνόδου προέρχεται και ο επικρατέστερος για τη Μητρόπολη Θήρας, ο αρχιμανδρίτης πατέρας Αμφιλόχιος Ρουσσάκης. Είναι πρόταση του μητροπολίτη Κηφισίας και παρότι είχε στενοχωρήσει τον Αρχιεπίσκοπο στην εκλογή της Γλυφάδας, τελικά ο Ιερώνυμος συναίνεσε. Και αυτό διότι ο μητροπολίτης Κηφισίας περιλαμβάνεται στα «αγαπημένα παιδιά» του, ενώ προσέφερε κρίσιμη βοήθεια στον Αρχιεπίσκοπο στον επιτυχημένο χειρισμό του θέματος των Ανωτάτων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών.

Στη Μητρόπολη Καστοριάς θα δοθεί μάχη πρωτοσυγκέλλων. Ο πρωτοσύγκελλος του μακαριστού Καστοριάς θα κονταροχτυπηθεί με τους πρωτοσύγκελλους του μητροπολίτη Κοζάνης και του μητροπολίτη Ναυπάκτου. Ο Ναυπάκτου έχει πλούσιες θεολογικές γνώσεις και σημαντικό συγγραφικό έργο. Ανέλαβε την ευθύνη της σύγκρουσης με τις ακραίες παραθρησκευτικές οργανώσεις που επιτέθηκαν στην Εκκλησία, γιατί συνεργάστηκε με την κυβέρνηση και τους γιατρούς στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Στις πιο δύσκολες στιγμές της κρίσης, ο Ναυπάκτου υπερασπίσθηκε την Εκκλησία απέναντι σε όσους την κατηγορούσαν. Η επιτυχία του του έχει εξασφαλίσει την υποστήριξη του Αρχιεπισκόπου. Ο πρωτοσύγκελλος Κοζάνης συσπειρώνει την ομάδα των «Χριστοδουλικών», ενώ έχει την υποστήριξη του μητροπολίτη Μεσσηνίας. Ο μητροπολίτης Σύρου προτιμάει τον πρωτοσύγκελλο του μακαριστού μητροπολίτη Καστοριάς.

Η μητέρα των μαχών θα δοθεί για τη Μητρόπολη Περιστερίου. Εκεί, ο φυσικός ηγέτης των «Χριστοδουλικών», ο μητροπολίτης Καισαριανής, έχει ήδη ενημερώσει με μια πολύ έξυπνη και ευγενική επιστολή όλους τους μητροπολίτες για την υποψηφιότητα του ιεροκήρυκα της μητρόπολής του. Κινήθηκε γρήγορα και λέγεται ότι έχει εξασφαλίσει κρίσιμες συμμαχίες, με κυριότερη αυτή με τον μητροπολίτη Μεσσηνίας. Ο Σύρου υποστήριξε την υποψηφιότητα του τιτουλαρίου μητροπολίτη Φαναρίου Αγαθαγγέλου, ο οποίος όμως αποσύρθηκε έπειτα από μια μακρά συζήτηση με τον Αρχιεπίσκοπο για να συνεχίσει το έργο του στην Αποστολική Διακονία. Με την ίδια διαδικασία αποσύρθηκε και ο αρχιμανδρίτης Νικόδημος Φαρμάκης, ώστε να συνεχίσει το έργο του στην Εκκλησιαστική Κεντρική Υπηρεσία Οικονομικών. Ομως ο Αρχιεπίσκοπος έδωσε τη συμβουλή του για τον μητροπολίτη Περιστερίου, αλλά δεν έχει πει ποιον προτείνει.

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο

Η απάντηση στο ερώτημα βρίσκεται στην οδό Αχμέτ Σαδίκ στην Κωνσταντινούπολη, όπου εδρεύει το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Με μια κίνηση που έχει εκπλήξει την Ιεραρχία, ο Αρχιεπίσκοπος έστειλε τον μητροπολίτη Μεσσηνίας στο Φανάρι προκειμένου να ζητήσει τη σύμφωνη γνώμη του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου για τη μετάθεση ενός μητροπολίτη από τις «νέες χώρες» στο Περιστέρι. Η έκπληξη της Ιεραρχίας είναι τριπλή. Πρώτον, διότι με την κίνηση αυτή ο Αρχιεπίσκοπος δείχνει έμπρακτα ότι σέβεται και εφαρμόζει την Πράξη του 1928 με την οποία οι «νέες χώρες» παραχωρήθηκαν στην Εκκλησία της Ελλάδος ως προς τη διοίκησή τους. Δεύτερον, διότι αναζητεί το κατάλληλο πρόσωπο μεταξύ των μητροπολιτών των «νέων χωρών», γεγονός εξαιρετικά σπάνιο, ειδικά καθώς στο πρόσφατο παρελθόν αντίστοιχα αιτήματα έχουν απορριφθεί από το Φανάρι. Και τρίτον, διότι έστειλε ως απεσταλμένο του τον Μεσσηνίας, που υποστηρίζει άλλον υποψήφιο.

Αν η απάντηση είναι θετική, οι υποψήφιοι για μετάθεση είναι ο μητροπολίτης Σιδηροκάστρου και ο Σερρών. Το ενδιαφέρον είναι ότι αμφότεροι ανήκουν στην ομάδα των «Χριστοδουλικών» και στην υγειονομική κρίση άσκησαν σκληρή κριτική στους χειρισμούς του Αρχιεπισκόπου. Αν η απάντηση είναι αρνητική, τότε ο δρόμος ανοίγει για πολλούς αρχιμανδρίτες. Ο Αρχιεπίσκοπος έχει κάνει ήδη την επιλογή του και ο υποψήφιος προέρχεται από τα «παιδιά» του Χριστοδούλου. Ετσι στο Περιστέρι φαίνεται ότι θα υπάρξει εμφύλιος των «Χριστοδουλικών»!