Επικράτηση επιλογών Ιερωνύμου στις εκλογές

Επικράτηση επιλογών Ιερωνύμου στις εκλογές

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πλήρης επικράτηση των επιλογών του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου κατεγράφη στις χθεσινές εκλογές στην Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος για τη θέση μητροπολίτη σε πέντε μητροπόλεις της χώρας. Οπως είχε καταγράψει η «Κ» στο φύλλο της περασμένης Κυριακής (3/10), η ομάδα των «χριστοδουλικών»μητροπολιτών εμφάνισε υποψηφίους σε τρεις από τις πέντε μητροπόλεις, δίνοντας έτσι την αίσθηση για πρόθεση σύγκρουσης με τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο. Στην πραγματικότητα όμως, η διακύβευση αφορούσε την επόμενη ημέρα, όπως παραδέχονται κατ’ ιδίαν όλοι οι κεντρικοί «παίκτες»

Στη Μητρόπολη Πολυανής και Κιλκισίου εξελέγη ο αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος Αντωνίου που συγκέντρωνε την υποστήριξη του Αρχιεπισκόπου. Ο νέος μητροπολίτης έλαβε 58 ψήφους, ενώ ο συνυποψήφιός του αρχιμανδρίτης Ιωαννίκιος Κουλιανόπουλος έλαβε 11 ψήφους. Ο αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος Αντωνίου είναι γραμματέας της Συνοδικής Επιτροπής που ανέλαβε το βάρος της οργάνωσης των εκδηλώσεων της Εκκλησίας για την επέτειο των 200 ετών από την Επανάσταση. Ετσι, στο πρόσωπο του π Βαρθολομαίου Αντωνίου, η Ιεραρχία τίμησε το έργο της Επιτροπής που οφείλεται στις ικανότητες και στην εργατικότητα του προέδρου της μητροπολίτη Δημητριάδος Ιγνατίου, ο οποίος ήταν και ο κύριος υποστηρικτής της υποψηφιότητάς του.

Στη Μητρόπολη Λαγκαδά εξελέγη, με 55 ψήφους, ο αρχιμανδρίτης Πλάτων Κρικρής. Αντίπαλός του ήταν ο τιτουλάριος μητροπολίτης Βρεσθένης Θεόκλητος, στενότατος συνεργάτης του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου (έλαβε 18 ψήφους).

Στη Μητρόπολη Καστοριάς εξελέγη με 47 ψήφους ο πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου, Καλλίνικος Γεωργάτος. Αντίπαλός του ο πρωτοσύγκελλος της Μητρόπολης Κοζάνης Χριστόφορος Αγγελόπουλος, που έλαβε 26 ψήφους. Στο πρόσωπο του Καλλίνικου η Ιεραρχία επικρότησε τις ικανότητές του, όμως το αποτέλεσμα είναι και ένα είδος ευχαριστίας του Αρχιεπισκόπου στον μητροπολίτη Ναυπάκτου Ιερόθεο, ο οποίος ανέλαβε με επιτυχία την ευθύνη της σύγκρουσης με τις ακραίες παραθρησκευτικές οργανώσεις που επιτέθηκαν στην Εκκλησία γιατί συνεργάστηκε με την κυβέρνηση και τους γιατρούς στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Στη Μητρόπολη Περιστερίου εξελέγη ο αρχιμανδρίτης Γρηγόριος Παπαθωμάς με 64 ψήφους. Ηταν στο περιβάλλον του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου, αλλά εδώ και καιρό βρίσκεται στην ομάδα των λεγόμενων Ιερωνυμικών. Ο συνυποψήφιός του αρχιμανδρίτης Καλλίνικος Νικολάου έλαβε 11 ψήφους. Είχε προταθεί από τον Μητροπολίτη Καισαριανής, που θεωρείται φυσικός ηγέτης των «χριστοδουλικών» Στη Μητρόπολη Θήρας, Αμοργού και Νήσων αναδείχθηκε ο αρχιμανδρίτης Αμφιλόχιος Ρουσσάκης, με 61 ψήφους, ενώ ο επίσκοπος Τεγέας κ. Θεόκλητος έλαβε 6 ψήφους. Ο αρχιμανδρίτης Αμφιλόχιος Ρουσσάκης ήταν πρόταση του μητροπολίτη Κηφισίας που προσέφερε κρίσιμη βοήθεια στον Αρχιεπίσκοπο στον επιτυχημένο χειρισμό του θέματος των Ανωτάτων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή