ΚΕΔΕ: Στο επίκεντρο ο νέος αναπτυξιακός σχεδιασμός

ΚΕΔΕ: Στο επίκεντρο ο νέος αναπτυξιακός σχεδιασμός

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με επίκεντρο τον ψηφιακό μετασχηματισμό των δήμων αλλά και τη συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης στον νέο αναπτυξιακό σχεδιασμό ξεκινούν σήμερα, στη Θεσσαλονίκη, οι εργασίες του συνεδρίου της ΚΕΔΕ (Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδος), οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν μεθαύριο Σάββατο. «Διεκδικούμε ενεργό ρόλο στη χάραξη των δημόσιων πολιτικών, αλλά και στον νέο αναπτυξιακό σχεδιασμό της χώρας, που συνδέεται με την αξιοποίηση των πόρων του νέου ΕΣΠΑ, του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης και του προγράμματος “Αντώνης Τρίτσης”» τόνισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου, ο οποίος σήμερα θα ανοίξει τις εργασίες του συνεδρίου. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται σήμερα και η ομιλία του υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, καθώς παραδοσιακά στο ετήσιο συνέδριο της ΚΕΔΕ ο υπουργός Εσωτερικών ανοίγει τα χαρτιά του όσον αφορά την κυβερνητική πολιτική για την τοπική αυτοδιοίκηση.

Μείζον θέμα, το οποίο ενδιαφέρει ιδιαίτερα τους αιρετούς της αυτοδιοίκησης, αποτελεί το ύψος των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ), της κρατικής χρηματοδότησης προς τους δήμους. Ηδη έχει ανοίξει η συζήτηση που αφορά τη μεταφορά πόρων απευθείας στην τοπική αυτοδιοίκηση με τη μεταφορά του ΕΝΦΙΑ, για παράδειγμα, με τον υπουργό Εσωτερικών να έχει ξεκαθαρίσει ότι εφόσον υπάρξει τέτοια πρόβλεψη θα πρέπει αυτό να πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο ενός νέου σχεδιασμού για τη χρηματοδότηση των δήμων. Από την πλευρά της αυτοδιοίκησης τέθηκε, από τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ στις δηλώσεις του για την ανακοίνωση του συνεδρίου, το θέμα της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης και της προώθησης της ουσιαστικής αποκέντρωσης.

Σήμερα ξεκινούν στη Θεσσαλονίκη οι εργασίες του συνεδρίου της ΚΕΔΕ, οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν μεθαύριο Σάββατο.

«Αντιλαμβανόμαστε όμως ότι δεν αρκεί ένα νομοσχέδιο για να αλλάξει το κράτος και να αναβαθμιστεί ο ρόλος των δήμων, αλλά χρειάζονται πολύ περισσότερα. Πρέπει να αλλάξουν νοοτροπίες και να εμπιστευθεί το κράτος περισσότερο τους δήμους» τόνισε.

Οι νέες συνθήκες, οι οποίες έχουν διαμορφωθεί τόσο λόγω της πανδημίας όσο και των προβλημάτων που προέκυψαν από τις πυρκαγιές και τις ενδεχόμενες πλημμύρες, θέτουν επίσης επιμέρους ζητήματα όπως αυτά του συντονισμού μεταξύ κεντρικού κράτους και αυτοδιοίκησης.

Τη 2η ημέρα του συνεδρίου πρόκειται να μιλήσουν ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας και ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο συνέδριο υπάρχει περίπτερο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, όπου επίσης αύριο αναμένεται να πραγματοποιηθεί Workshop – Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΟΤΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή