«Έχουμε το δικό μας Μαουτχάουζεν και δεν το ξέρουμε»

«Έχουμε το δικό μας Μαουτχάουζεν και δεν το ξέρουμε»

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία άγνωστη πτυχή της κατοχικής ιστορίας και του Ολοκαυτώματος των Ελλήνων Εβραίων «φωτίστηκε» με τα αποκαλυπτήρια της ανακατασκευασμένης αναθηματικής στήλης για τους Εβραίους που εστάλησαν από τους ναζί για καταναγκαστική εργασία στο σιδηροδρομικό δίκτυο της περιοχής Λιανοκλαδίου – Καρυάς. Τα αποκαλυπτήρια έγιναν χθες στον σταθμό Λιανοκλαδίου.

Σύμφωνα με το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος (ΚΙΣΕ), το αρχικό μνημείο –είχε ανεγερθεί το 1988–πιθανόν καταστράφηκε κατά την ανακαίνιση του σταθμού Λιανοκλαδίου. Το νέο μνημείο ανακατασκευάστηκε με έγκριση και ενέργειες του ΟΣΕ και τη συνεργασία του ΚΙΣΕ, και επανατοποθετήθηκε σε περίοπτη θέση στην αποβάθρα του σταθμού. Ο κεντρικός ομιλητής, ιστοριοδίφης, κ. Ανδρέας Ασσαέλ, τόνισε ότι «η επανατοποθέτηση της πλάκας μνήμης στον σταθμό ελπίζω να είναι το πρώτο βήμα για την αναγνώριση του στρατοπέδου Καρυάς ως μαρτυρικού τόπου. Εχουμε το δικό μας Μαουτχάουζεν και δεν το ξέρουμε»

Ο πρόεδρος του ΚΙΣΕ Δαυίδ Σαλτιέλ είπε μεταξύ άλλων ότι «η συνεργασία όλων για την ανακατασκευή του μνημείου καταδεικνύει τη συλλογική μας δέσμευση, ως κοινωνίας, να διατηρήσουμε ζωντανή τη μνήμη του Ολοκαυτώματος, να διασφαλίσουμε ότι η ιδεολογία του ναζισμού δεν θα βρει πρόσφορο έδαφος για να δηλητηριάσει και πάλι την κοινωνία» ενώ ο υπουργός Μεταφορών Κώστας Καραμανλής υπογράμμισε ότι «στην καθημερινή μας ζωή είναι υποχρέωσή μας να μην επιτρέψουμε καμία εθνική, θρησκευτική, φυλετική ή άλλη ταυτότητα να μας διχάζει. Ο καθένας φέρει υπερήφανα την ταυτότητά του, αλλά πάντα όλοι σεβόμαστε ο ένας τον άλλον». Από την πλευρά του, ο μητροπολίτης Φθιώτιδας κ. Συμεών σημείωσε ότι «η καταπολέμηση του αντισημιτισμού είναι προτεραιότητα για την Εκκλησία και για μένα προσωπικά» και αναφέρθηκε στις σχετικές δράσεις και στα εκπαιδευτικά προγράμματα στα οποία η Εκκλησία μετέχει με τη συνεργασία του Γ.Γ. Θρησκευμάτων Γιώργου Καλαντζή και του ΕΜΕ.

Εμβληματική ήταν η παρουσία απογόνων επιζώντων των καταναγκαστικών έργων στις σιδηροδρομικές γραμμές της περιοχής, Ιακώβ Καράσσο και Σαμ Ναχμία. Ο κ. Σαλτιέλ απευθύνθηκε ειδικά σε αυτούς κατά την ομιλία του: «Σόλωνα, Μπέρτα, Τζάκο, και Αλβέρτο, σας ευχαριστώ γιατί μας δίνετε την ευκαιρία να αναλογιστούμε τι σημαίνει μνήμη και να κατανοήσουμε τι σημαίνει χρέος. Είμαστε εδώ για να σας διαβεβαιώσουμε ότι δεν ξεχνάμε» Στην εκδήλωση παρέστη ο πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα, Γιόσι Αμράνι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή