Στο 95% η πληρότητα ΜΕΘ COVID στη Θεσσαλονίκη

Στο 95% η πληρότητα ΜΕΘ COVID στη Θεσσαλονίκη

Αισθητή αύξηση του αριθμού των ημερήσιων κρουσμάτων της COVID-19 καταγράφεται το τελευταίο επταήμερο στη χώρα μας, με τη Βόρεια Ελλάδα, όπου το ΕΣΥ αντιμετωπίζει για άλλη μία φορά την πίεση της πανδημίας, να παραμένει στο «κόκκινο»

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αισθητή αύξηση του αριθμού των ημερήσιων κρουσμάτων της COVID-19 καταγράφεται το τελευταίο επταήμερο στη χώρα μας, με τη Βόρεια Ελλάδα, όπου το ΕΣΥ αντιμετωπίζει για άλλη μία φορά την πίεση της πανδημίας, να παραμένει στο «κόκκινο».

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των εργαζομένων σε δημόσια νοσοκομεία, καταγράφεται ξανά το φαινόμενο διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ.

Ειδικότερα, ο μέσος όρος των ημερήσιων κρουσμάτων του τελευταίου επταημέρου είναι 2.372 έναντι 2.129 που ήταν μία εβδομάδα πριν. Χθες καταγράφηκαν 2.665 νέα περιστατικά της νόσου, εκ των οποίων 496 εντοπίστηκαν στην Αττική, 423 στη Θεσσαλονίκη και 174 στη Λάρισα. Υψηλός αριθμός κρουσμάτων σε αναλογία πληθυσμού καταγράφονται σε Ημαθία, Ξάνθη και Πιερία. Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 27, ενώ 368 ασθενείς (έναντι 347 προχθές) νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η κάλυψη των κλινών ΜΕΘ COVID ανά την επικράτεια ήταν χθες στο 70%. Ασφυκτική, ωστόσο, παραμένει η κατάσταση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, όπου το αντίστοιχο ποσοστό προσεγγίζει το 95% και όπου σύμφωνα με τους εκπροσώπους των εργαζομένων σε δημόσια νοσοκομεία καταγράφεται ξανά το φαινόμενο των διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων Μιχάλη Γιαννάκο, χθες το πρωί έξι διασωληνωμένοι ασθενείς με COVID-19 που νοσηλεύονται σε απλές κλίνες ήταν σε λίστα αναμονής για εισαγωγή σε ΜΕΘ. Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι σε αυτήν τη φάση της πανδημίας στα νοσοκομεία της Κεντρικής Μακεδονίας έχουν διατεθεί για τους ασθενείς με κορωνοϊό 100 κλίνες εντατικής θεραπείας έναντι 250 τον περασμένο Μάρτιο και Απρίλιο, και στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης 75 έναντι 193, γεγονός που οι ίδιοι σχετίζουν με τις αναστολές εργασίας ανεμβολίαστων υγειονομικών.

«Μέχρι στιγμής η πανδημία δείχνει να ελέγχεται και βλέπουμε και έναν πολύ μεγάλο βαθμό επίδρασης του εμβολιασμού στον έλεγχο της πανδημίας και η κοινωνία είναι όλη ανοιχτή. Χάρη στον εμβολιασμό συνεχίζουμε να είμαστε ανοιχτοί» σημείωσε χθες ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους. Μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό ο κ. Θεμιστοκλέους σημείωσε ότι αν και υπάρχει επιβράδυνση του εμβολιασμού, συνεχίζουν και προγραμματίζονται ραντεβού πρώτης δόσης. Πρόσθεσε, δε, ότι δεν είμαστε πολύ πίσω σε ό,τι αφορά τους εμβολιασμούς από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο. Αναφερόμενος στην τρίτη δόση, ο γενικός γραμματέας επισήμανε ότι η διαδικασία εξελίσσεται ομαλά. Εχουν χορηγηθεί 180.000 αναμνηστικές δόσεις, ενώ διεκπεραιώνονται περίπου 10.000 σχετικά ραντεβού την ημέρα. Υπενθυμίζεται ότι ραντεβού για τρίτη δόση μπορούν να κλείσουν όλα τα άτομα άνω των 50 ετών, οι υγειονομικοί, οι ανοσοκατεσταλμένοι και άτομα με χρόνιες παθήσεις, που έχουν συμπληρώσει έξι μήνες από την ολοκλήρωση του βασικού τους εμβολιασμού. Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, το επόμενο χρονικό διάστημα θα ανοίξουν οι εμβολιασμοί τρίτης δόσης και για τις επόμενες ηλικιακές ομάδες. Ξεκαθάρισε, επίσης, ότι δεν χρειάζεται να γίνει μέτρηση αντισωμάτων πριν από την αναμνηστική δόση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή