Δακτύλιος: Τα νέα κριτήρια εισόδου οχημάτων

Δακτύλιος: Τα νέα κριτήρια εισόδου οχημάτων

Την τελική του μορφή λαμβάνει ο δακτύλιος, που θα τεθεί σε ισχύ την επόμενη Δευτέρα με βασικό στόχο την αντιμετώπιση του έντονου κυκλοφοριακού φόρτου του κέντρου της Αθήνας και τον περιορισμό της ατμοσφαιρικής ρύπανσης

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την τελική του μορφή λαμβάνει ο δακτύλιος, που θα τεθεί σε ισχύ την επόμενη Δευτέρα με βασικό στόχο την αντιμετώπιση του έντονου κυκλοφοριακού φόρτου του κέντρου της Αθήνας και τον περιορισμό της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Μόλις χθες υπεγράφη η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), που περιλαμβάνει το σύνολο των κανόνων ισχύος του μέτρου. Η διαφοροποίηση από τον παλαιό δακτύλιο δεν είναι σημαντική, καθώς τα όριά του, στην παρούσα φάση, παραμένουν ίδια, ενώ όλα τα οχήματα ανεξαιρέτως μπορούν να εισέρχονται στα όρια του δακτυλίου εναλλάξ με βάση το ισχύον σύστημα των μονών – ζυγών.

Εξαίρεση από το μέτρο του δακτυλίου θα έχουν οι ιδιοκτήτες ηλεκτρικών οχημάτων, υβριδικών, εκ κατασκευής φυσικού αερίου και υγραερίου (όχι κατόπιν μετατροπής) και όλα τα οχήματα με κινητήρα τεχνολογίας EURO VI με την προϋπόθεση να εκπέμπουν κάτω των 120 g/km CO2.

Μόνιμοι κάτοικοι

Οι κάτοικοι του κέντρου της Αθήνας, με μόνιμη κατοικία εντός του ορίου του δακτυλίου, έχουν τη δυνατότητα εισόδου και εξόδου από αυτόν ελεύθερα, αρκεί να προμηθευτούν την ειδική κάρτα, που χορηγείται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων.

Δημιουργείται ηλεκτρονική εφαρμογή, από την οποία οι κάτοχοι Ι.Χ. θα προμηθεύονται ειδικό σήμα κυκλοφορίας.

Τα αυτοκίνητα αυτά θα κινούνται στις προκαθορισμένες ζώνες αναλόγως του τόπου κατοικίας του κατόχου, χρησιμοποιώντας τη συντομότερη διαδρομή από και προς την κατοικία του (για είσοδο/έξοδο στον και από τον δακτύλιο).

«Μαχαίρι» μπαίνει στις άδειες εισόδου στον δακτύλιο που μέχρι πρότινος χορηγούνταν αφειδώς από τις Αρχές και αγγίζουν σήμερα μερικές δεκάδες χιλιάδες. Ειδικότερα, η ΚΥΑ προβλέπει ότι οι άδειες θα περιοριστούν κατά το ήμισυ, με έμφαση σε αυτές που χορηγούνται σε πολιτικούς και κόμματα. Βάσει του ισχύοντος καθεστώτος (απόφαση 2017) στο πρώτο κόμμα αναλογούσαν 200 άδειες δακτυλίου, στο δεύτερο 130, στο τρίτο 40, στο τέταρτο 33, στο πέμπτο 25 και στο έκτο 20.

Οι άδειες περιορίζονται κατά 50% και έτσι το πρώτο κόμμα θα λάβει 100 άδειες, το δεύτερο 65, το τρίτο 20, το τέταρτο 17, το πέμπτο 13, το έκτο 10, και το έβδομο καθώς και τα κόμματα πέραν αυτού θα μπορούν να λαμβάνουν, αντί 13, έξι άδειες δακτυλίου το καθένα. Οι τρεις άδειες που αναλογούσαν σε βουλευτές και ευρωβουλευτές περιορίζονται στις δύο, ενώ τα γραφεία υπουργών και υφυπουργών από 15 άδειες θα λαμβάνουν μόνο επτά.

Ελεύθερη διέλευση

Ελεύθερη διέλευση θα απολαμβάνουν τα οχήματα ιατρών (με το ειδικό σήμα), αναπήρων πολέμου, αυτοκίνητα που οδηγούνται από ή μεταφέρουν ΑμεΑ ή ασθενείς που χρήζουν συχνής θεραπείας (π.χ. νεφροπαθείς, καρκινοπαθείς, άτομα με πολιομυελίτιδα ή ΑμεΑ). Παράλληλα θα μπορούν να εισέρχονται στα όρια του δακτυλίου αυτοκίνητα μεταφοράς φαρμάκων και ευαίσθητων ιατρικών υλικών.

Δημιουργείται ηλεκτρονική εφαρμογή μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης, από την οποία θα προμηθεύονται ειδικό σήμα οι κάτοχοι Ι.Χ. (ηλεκτρικά, υβριδικά, φυσικού αερίου, υγραερίου και EURO VI) που θα κινούνται ελεύθερα στον δακτύλιο. Ο ιδιοκτήτης θα μπορεί είτε να εκτυπώσει είτε να διατηρεί στο κινητό του τηλέφωνο το ειδικό σήμα που θα φέρει μοναδικό αναγνωριστικό αριθμό επαλήθευσης, ο οποίος θα διασταυρώνεται από τις δυνάμεις της Τροχαίας σε πιθανό έλεγχο.    

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή