Με μάσκες η παρακολούθηση παρελάσεων

Με μάσκες η παρακολούθηση παρελάσεων

3' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σύσταση για χρήση μάσκας κατά την παρακολούθηση κάθε είδους παρελάσεων απευθύνουν οι ειδικοί επιστήμονες. Οπως τόνισε χθες η καθηγήτρια Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ Βάνα Παπαευαγγέλου, «είναι προφανές ότι κατά την παρακολούθηση της παρέλασης, στρατιωτικής ή μαθητικής, όπου κι αν γίνει αυτή, στη Βόρεια Ελλάδα, στην Αττική ή στην Κρήτη, σε πόλη ή σε χωριό, όλοι θα πρέπει να φοράμε τη μάσκα μας, σύμφωνα με την ισχύουσα γενική διάταξη, αφού αφορά σε μια δραστηριότητα σε εξωτερικό χώρο, αλλά υπό συνθήκες συγχρωτισμού». Σε αυτήν τη φάση, το επιδημικό φορτίο έχει αυξηθεί κατά 28% τις τελευταίες δύο εβδομάδες, με την πανδημία να διαγράφει διαφορετική πορεία στη Βόρεια Ελλάδα, όπου η εμβολιαστική κάλυψη παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.

Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 3.407 νέα περιστατικά της COVID-19, εκ των οποίων 703 εντοπίστηκαν στην Αττική, 496 στη Θεσσαλονίκη και 258 στη Λάρισα. Τριψήφιος αριθμός κρουσμάτων παρατηρήθηκε χθες και σε Μαγνησία (136), Αχαΐα (126) και Ημαθία (123), ενώ 34 ασθενείς έχασαν τη ζωή τους.

Το επιδημικό φορτίο έχει αυξηθεί κατά 28% τις τελευταίες δύο εβδομάδες – 3.407 νέα κρούσματα, 34 νεκροί, 347 σε ΜΕΘ.

Οπως ανέφεραν χθες η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, η κ. Βάνα Παπαευαγγέλου και ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων αυξήθηκε περαιτέρω την τελευταία εβδομάδα στα Γρεβενά, στην Ημαθία και τη Μαγνησία, ενώ αύξηση του επιδημικού φορτίου παρατηρήθηκε για πρώτη φορά αυτή την εβδομάδα σε περιφερειακές ενότητες της Πελοποννήσου και της Δυτικής Ελλάδα, όπως η Αρκαδία, η Λακωνία, η Μεσσηνία, η Αχαΐα και η Αιτωλοακαρνανία.

Το επιδημικό φορτίο στη Θεσσαλονίκη εμφανίζει σταθερότητα –σε υψηλά όμως επίπεδα– και με περισσότερα από 3.200 ενεργά κρούσματα. Στην Αττική καταγράφεται σταθερή πορεία της πανδημίας, όμως το επιδημικό φορτίο είναι επιβαρυμένο στη Δυτική Αττική, ενώ αύξηση καταγράφηκε αυτή την εβδομάδα στον Βόρειο Τομέα Αθηνών, με διάμεση ηλικία των κρουσμάτων τα 38 έτη. «Μέχρι και το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου αναμένουμε να εκτιμήσουμε στην πράξη την ένταση της επιδημικότητας στην πρώτη χειμερινή περίοδο μετά τον μαζικό εμβολιασμό.

Αναμένουμε σίγουρα μια ήπια προς μέτρια αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία στις περιοχές όπου η εμβολιαστική κάλυψη δεν έχει φτάσει σε υψηλά επίπεδα. Ηδη τις τελευταίες δύο εβδομάδες είδαμε μια σημαντική, ήπια αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία της Βόρειας και της Κεντρικής Ελλάδας», επισήμανε ο κ. Μαγιορκίνης. Χθες νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι 347 ασθενείς, ενώ καταγράφηκαν και 220 εισαγωγές νέων ασθενών σε νοσοκομεία της επικράτειας. Στη Βόρεια Ελλάδα, το ποσοστό κάλυψης των κλινών ΜΕΘ COVID είναι σταθερά πάνω από 90%. «Οι δυνατότητες του συστήματος Υγείας είναι πεπερασμένες», τόνισε η κ. Γκάγκα, επισημαίνοντας ότι ούτε οι υποδομές ούτε το προσωπικό είναι απεριόριστο, και η φροντίδα θα πρέπει να υπάρχει για όλους και όχι μόνο για τους ασθενείς με COVID-19. Η ίδια κάλεσε τους πολίτες να προστατεύσουν το σύστημα αλλά και τους υγειονομικούς του ΕΣΥ με το να εμβολιαστούν, αλλά και να είναι προσεκτικοί στις δραστηριότητές τους. Οπως είπε, «πρέπει να κοιτάξουμε τι βοηθάει όλους μας, τι προστατεύει όλους μας και πώς μπορούμε οργανωμένα, τακτικά και σκεφτόμενοι ο ένας τον άλλον να προχωρήσουμε μπροστά σαν χώρα».

Τέλος, η κ. Παπαευαγγέλου προέτρεψε όλους τους πολίτες να εμβολιαστούν έναντι της γρίπης αλλά και με την 3η δόση του εμβολίου έναντι της COVID-19, και κυρίως όσους διαβιούν σε περιοχές με υψηλό επιδημικό φορτίο ή έχουν στο περιβάλλον τους ανεμβολίαστους ή άτομα με έντονη κοινωνική δραστηριότητα.

Τι προτείνουν οι πανεπιστημιακοί

Ρητή πρόβλεψη ότι οι καθηγητές μπορούν να κάνουν εξ αποστάσεως τα μαθήματά τους κατ’ εξαίρεσιν, όταν δικαιολογείται από τις συνθήκες που επικρατούν ή για την προστασία της υγείας ευάλωτων προσώπων, αλλά και την αύξηση της υγειονομικής επιτήρησης με ιχνηλάτηση και πρόσθετα τεστ χωρίς διακρίσεις εμβολιασμένων και μη, ζητάει η ομοσπονδία των πανεπιστημιακών ΠΟΣΔΕΠ με επιστολή προς τους υπουργούς Παιδείας Νίκη Κεραμέως και Υγείας Αθανάσιο Πλεύρη. «Καθημερινά σε πολλές περιπτώσεις δεν τηρούνται οι όροι υγειονομικής ασφάλειας. Πλημμελείς έλεγχοι, αίθουσες υπερπλήρεις, ανεπαρκής καθαρισμός και αερισμός, συνωστισμός στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, καμία ιχνηλάτηση κρουσμάτων αποτελούν συνθήκες που αυξάνουν τον επιδημιολογικό κίνδυνο στην πανεπιστημιακή κοινότητα», λέει η ηγεσία της ΠΟΣΔΕΠ, ασκώντας έμμεση κριτική στις κυβερνητικές αποφάσεις. Ωστόσο, η ηγεσία της ΠΟΣΔΕΠ δεν ορίζει ποιες θα είναι οι εξαιρέσεις στις οποίες θα επιτρέπονται εξ αποστάσεως μαθήματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή