Επίρριψη ευθυνών για το ναυάγιο ανοιχτά της Χίου

Επίρριψη ευθυνών για το ναυάγιο ανοιχτά της Χίου

Στις τουρκικές αρχές, «που μπορούν και πρέπει να κάνουν περισσότερα», όπως είπε, επέρριψε την ευθύνη για το ναυάγιο ανοιχτά της Χίου, τα ξημερώματα της προηγούμενης Τρίτης, ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης, μιλώντας χθες σε Ελληνες και ξένους δημοσιογράφους.

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις τουρκικές αρχές, «που μπορούν και πρέπει να κάνουν περισσότερα», όπως είπε, επέρριψε την ευθύνη για το ναυάγιο ανοιχτά της Χίου, τα ξημερώματα της προηγούμενης Τρίτης, ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης, μιλώντας χθες σε Ελληνες και ξένους δημοσιογράφους. Οπως τόνισε ο υπουργός, τα άτομα που επέβαιναν στη λέμβο, η οποία ξεκίνησε από τις τουρκικές ακτές και κατευθυνόταν προς τη Χίο, ήταν 15 Σομαλοί, 3 από το Σουδάν και 4 από την Ερυθραία, και «ως εκ τούτου δεν αντιμετώπιζαν δίωξη στην Τουρκία».

Υπενθυμίζεται πως η Ελλάδα έχει εντάξει την Τουρκία στις ασφαλείς τρίτες χώρες γι’ αυτές τις υπηκοότητες, σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις μεταναστευτικές-προσφυγικές ροές προς την Ελλάδα. Σε αυτό το πλαίσιο, με επιστολή του ο υπουργός ζητεί την παρέμβαση της Επιτροπής. «Αυτό που συνέβη στα ανοιχτά της Χίου συμβαίνει στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. και στα θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας συστηματικά.

Τα δίκτυα λαθρεμπόρων εκμεταλλεύονται αδύναμους ανθρώπους και θέτουν τη ζωή τους σε κίνδυνο. Οι τουρκικές αρχές πρέπει να κάνουν περισσότερα για να αποτρέψουν αυτή την εκμετάλλευση από εγκληματικές συμμορίες. Γι’ αυτόν τον λόγο η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να προσφέρει στήριξη», τόνισε ο κ. Μηταράκης. «Το μήνυμα είναι ισχυρό και σαφές: όχι άλλες βάρκες λαθροδιακινητών στο Αιγαίο Πέλαγος».

Το σκάφος, το οποίο ξεκίνησε από τις τουρκικές ακτές, σχεδόν βυθίστηκε στη μέση του ταξιδιού προς την Ελλάδα όταν ένα κομμάτι της λέμβου αποκολλήθηκε, με συνέπεια να πνιγούν 4 άτομα, ηλικίας 4, 11, 25 και 28 ετών. Συνολικά 22 άτομα διασώθηκαν από την ελληνική ακτοφυλακή, εκ των οποίων τρία άτομα παραμένουν στο νοσοκομείο της Χίου, ενώ, σύμφωνα με τις μαρτυρίες των επιβαινόντων, ένα έως τέσσερα ακόμη άτομα αγνοούνται.

Ο υπουργός Μετανάστευσης Ν. Μηταράκης θεωρεί ότι οι τουρκικές αρχές ολιγωρούν απέναντι στις συμμορίες των λαθρομεταναστών.

Μέτρα στήριξης

Ο υπουργός αναφέρθηκε επίσης στη στήριξη της καλά οργανωμένης μετανάστευσης και σε κανόνες από την πλευρά της Ελλάδας.

«Για τον σκοπό αυτό υποδεχθήκαμε πρόσφατα 700 άτομα τα οποία διατρέχουν κίνδυνο από το Αφγανιστάν. Αποδεικνύουμε την προθυμία μας να βοηθήσουμε πραγματικά, αλλά όχι μέσω λαθροδιακινητών», σημείωσε εμφατικά.

Ο υπουργός, πάντως, δεν διευκρίνισε με ποιον τρόπο όσοι κινδυνεύουν στο Αφγανιστάν θα μπορούσαν να αναζητήσουν επισήμως άσυλο στην Ε.Ε. χωρίς της παρέμβαση των λαθροδιακινητών, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι «υπάρχουν και άλλες χώρες στο μεταξύ. Το ότι κινδυνεύουν δεν τους δίνει το ελεύθερο να ταξιδεύουν όπου θέλουν».

Οσον αφορά στις δευτερογενείς ροές ανθρώπων που έχουν λάβει άσυλο στην Ελλάδα αλλά φεύγουν προς άλλες χώρες της Ε.Ε., ο κ. Μηταράκης ήταν σαφής.

«Η ερώτηση δεν είναι αν μπορούν να ταξιδέψουν, αλλά πότε θα ταξιδέψουν. Εφόσον έχουν κριθεί πρόσφυγες, έχουν δικαίωμα μετακίνησης προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπου μπορούν να βρουν δουλειά με υψηλότερους μισθούς», κατέληξε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή