Θ. Βασιλακόπουλος: Τρίτη δόση εμβολίου στο 4μηνο για να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης

Θ. Βασιλακόπουλος: Τρίτη δόση εμβολίου στο 4μηνο για να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης

Υπέρ της χορήγησης τρίτης δόσης εμβολίου στους τέσσερις μήνες από τη δεύτερη τάχθηκε ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος

1' 27" χρόνος ανάγνωσης

Υπέρ της χορήγησης τρίτης δόσης εμβολίου στους τέσσερις μήνες από τη δεύτερη τάχθηκε ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

«Προφανώς τα χειρότερα είναι μπροστά μας» δήλωσε στον ΣΚΑΪ και υποστήριξε ότι πρέπει να επεκταθεί η υποχρεωτικότητα εμβολιασμού στην εστίαση όπως ζητούν και επιχειρηματίες του χώρου. 

Όπως πρότεινε, στους εμβολιασμένους πρέπει να αλλάξει ο τρόπος και ο χρόνος με τον οποίο γίνεται η 3η δόση, δηλαδή να γίνεται τουλάχιστον στους τέσσερις μήνες από τη δεύτερη. «Θα πρέπει να έρθει πιο νωρίς. Η επιστήμη είναι η διαδικασία της αναζήτησης της αλήθειας μέσα από το πείραμα και τη μελέτη, όσο βγαίνουν καινούργια στοιχεία αναθεωρούμε ή τροποποιούμε λίγο αυτά τα οποία ξέραμε» επισήμανε ο καθηγητής. 

Στην αρχή, εξήγησε, όταν είχαν βγει τα εμβόλια είχαν τρομερή αποτελεσματικότητα που κρατούσε πιστεύαμε για αρκετό καιρό. Είχα πει κι εγώ ότι τουλάχιστον για ένα 6μηνο θα είμαστε καλυμμένοι. Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι μετά τους τέσσερις μήνες αρχίζουμε να έχουμε μείωση της αποτελεσματικότητας κυρίως για τις ήπιες λοιμώξεις, που δεν σε οδηγούν στον θάνατο, αλλά όταν τις έχεις έστω και με μικρότερο κίνδυνο μετάδοσης συνεχίζει να υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης. «Mε το εμβόλιο είμαστε σοβαρά προστατευμένοι για τη σοβαρή νόσο, αλλά λιγότερο προστατευμένοι για την ήπια νόσο, με εξαίρεση τους άνω των 60 που έχουν πραγματικά πιο αυξημένο κίνδυνο νόσησης» ανέφερε ο κ. Βασιλακόπουλος. Άρα, πρόσθεσε, πρέπει να προστατευθούν και οι εμβολιασμένοι με το να τους δοθεί η δυνατότητα να κάνουν πιο γρήγορα την αναμνηστική δόση, τουλάχιστον στους τέσσερις μήνες. 

Ειδήσεις σήμερα:

Το σφοδρό κύμα της πανδημίας «γεμίζει» ξανά τα εμβολιαστικά κέντρα

Μ. Θεοδωρίδου: Κανένας κίνδυνος για τις εγκύους από τα εμβόλια

Το ΕΣΥ μπήκε ξανά στη δίνη της πανδημίας

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr