Θωμαΐδης: Δεν αποκλείεται να έχουμε περίπου 8.000 κρούσματα σήμερα

Θωμαΐδης: Δεν αποκλείεται να έχουμε περίπου 8.000 κρούσματα σήμερα

Σύμφωνα με τον καθηγητή, οι μετρήσεις ιικού φορτίου στα λύματα της Αττικής εμφανίζουν αύξηση της τάξεως του 61%

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα νέα κρούσματα Covid-19 στη χώρα είναι πιθανό να πλησιάσουν σήμερα τις 8.000, σύμφωνα με τον καθηγητή αναλυτικής Χημείας, Νίκος Θωμαΐδη.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, οι μετρήσεις ιικού φορτίου στα λύματα της Αττικής εμφανίζουν αύξηση της τάξεως του 61%.

«Όπως καταλαβαίνετε, αυτό ήδη μεταφράζεται σε αυξημένες εισαγωγές ήδη από χθες», τόνισε.

Βάσει των μετρήσεων εκτιμάται ότι η αύξηση του ιικού φορτίου θα ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες 8 με 10 ημέρες στην Αττική και μέσα στο επόμενο 15Ήμερο σε όλη την Ελλάδα.

Όπως εξήγησε ο καθηγητής μιλώντας στον ΣΚΑΪ, εκτός από την Αττική υψηλό είναι το ιικό φορτίο σε πολλές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, στη Θεσσαλία με πρωταγωνιστές τη Μαγνησία και τη Λάρισα, στα Ιωάννινα αλλά και στην Πελοπόννησο όπου «έχουν θέμα» πρώτα η Λακωνία και η Αρκαδία και ακολουθούν η Μεσσηνία και η Αχαΐα.

Ο καθηγητής εκτίμησε ωστόσο ότι είναι πολύ πιθανή η κάμψη αυτού του νέου πανδημικού κύματος μετά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου.

Η καμπύλη εξέλιξης της Covid-19 στην Αττική

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με απολογισμό των ανόδων και των πτώσεων της διασποράς του SARS-CoV-2 στην Αττική, τον οποίο πραγματοποίησε για την «Κ» ο καθηγητής, η νέα αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα του λεκανοπεδίου άγγιξε και τείνει να ξεπεράσει τα ύψη των μεγάλων κορυφώσεων της πανδημίας.

Οι προηγμένες μέθοδοι της επιδημιολογίας λυμάτων που εφαρμόζει ο κ. Θωμαΐδης έχουν ιχνογραφήσει με εντυπωσιακή πιστότητα όλη την καμπύλη εξέλιξης της COVID-19 στην πρωτεύουσα.

Η πρώτη αύξηση του ιικού φορτίου στην Αττική μετά το πρώτο αυστηρό lockdown και το επακόλουθο υπό όρους άνοιγμα για διακοπές καταγράφηκε, σύμφωνα με τον κ. Θωμαΐδη, τον Σεπτέμβριο του 2020, όταν οι παραθεριστές επέστρεψαν και τα σχολεία, με προφυλάξεις, άνοιξαν.

«Η άνοδος αυτή ακολουθούσε μια μάλλον αργή πορεία μέχρι την 20ή Οκτωβρίου 2020, όταν σημειώθηκε η πρώτη μεγάλη εκτίναξη του ιικού φορτίου σηματοδοτώντας την έναρξη του δεύτερου κύματος της πανδημίας. Αν θέλαμε να το συγκρίνουμε με τις τρέχουσες τιμές, θα λέγαμε ότι το ιικό φορτίο της κορύφωσης του δεύτερου κύματος ήταν ίδιο με εκείνο της ύφεσης του φετινού Σεπτεμβρίου. Τόσο υψηλά βρισκόμαστε…», εξήγησε.

Ειδήσεις σήμερα:

Οι τρεις άξονες για την αντιμετώπιση της πανδημίας

Το ΕΣΥ μπήκε ξανά στη δίνη της πανδημίας

Γ. Οικονόμου: Το lockdown δεν βρίσκεται στο τραπέζι – Επίταξη γιατρών αν κριθεί αναγκαίο

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή