Αθήνα: Κυκλοφοριακό χάος λόγω της απεργίας στα ΜΜΜ

Αθήνα: Κυκλοφοριακό χάος λόγω της απεργίας στα ΜΜΜ

Με εικόνες συγκοινωνιακού χάους ήρθαν αντιμέτωποι χθες οι μετακινούμενοι λόγω της 24ωρης απεργίας, στην οποία προχώρησαν οι εργαζόμενοι σε όλα τα μέσα των ΣΤΑΣΥ.

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με εικόνες συγκοινωνιακού χάους ήρθαν αντιμέτωποι χθες οι μετακινούμενοι λόγω της 24ωρης απεργίας, στην οποία προχώρησαν οι εργαζόμενοι σε όλα τα μέσα των ΣΤΑΣΥ. Το τραγικό δυστύχημα, που σημειώθηκε προχθές τα ξημερώματα στις γραμμές του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου, οδήγησε στην απόφαση για προκήρυξη απεργίας από το σωματείο εργαζομένων των ΣΤΑΣΥ, υποβάλλοντας εκατοντάδες χιλιάδες μετακινούμενους σε απίστευτη ταλαιπωρία. Σημειώνεται ότι σε καθημερινή βάση οι χρήστες του μετρό, του πρώην ηλεκτρικού σιδηροδρόμου και του τραμ ανέρχονται σε περίπου 500.000, με τους επιβάτες λεωφορείων και τρόλεϊ να ανέρχονται σε περίπου 200.000. Η στάση εργασίας κατά την έναρξη και τη λήξη της βάρδιας στην οποία προχώρησαν οι εργαζόμενοι σε λεωφορεία και τρόλεϊ οδήγησε ακόμα και εκείνους που εξυπηρετούνται από τα οδικά μέσα στα Ι.Χ. τους, καθώς δεν είχαν τρόπο να εξυπηρετηθούν εγκαίρως από το σύστημα αστικών συγκοινωνιών. Από την πλευρά της η διοίκηση των ΣΤΑΣΥ δεν προχώρησε σε προσφυγή κατά της απεργίας, καθώς προκηρύχθηκε το μεσημέρι, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ο απαιτούμενος χρόνος προκειμένου να ακολουθηθεί η νομική οδός. Ο νόμος προβλέπει ότι η προκήρυξη μιας απεργίας πρέπει να κοινοποιείται στη διοίκηση μιας εταιρείας τουλάχιστον 24 ώρες νωρίτερα.

Στο μεταξύ, πληροφορίες αναφέρουν ότι παρά το γεγονός πως τα συνδικαλιστικά σωματεία οφείλουν να παρέχουν προσωπικό ασφαλείας και προσωπικό το οποίο να διασφαλίζει την κυκλοφορία των μέσων (αναλογεί στο 1/3 του προσωπικού) στην εταιρεία κατά τη διάρκεια μιας απεργίας, κάτι τέτοιο δεν συνέβη ποτέ, με αποτέλεσμα να μην κυκλοφορήσουν ούτε με αραιότερα δρομολόγια οι συρμοί του μετρό. Ο νέος νόμος προβλέπει ένα πλαίσιο ποινών για τους συνδικαλιστές που δεν διασφάλισαν την κυκλοφορία των μέσων, ωστόσο πρόκειται για διαδικασία η οποία δεν είναι αυτεπάγγελτη και προϋποθέτει σχετική κινητοποίηση από πλευράς της διοίκησης. Το τραγικό γεγονός της απώλειας ενός υπαλλήλου των ΣΤΑΣΥ σε εργατικό ατύχημα ενδεχομένως να άφησε ορισμένα περιθώρια… ανοχής ως προς την πιστή τήρηση των προβλέψεων.

Αφαντο το προσωπικό ασφαλείας σε μετρό, ηλεκτρικό και τραμ.

Χωρίς καμία ανοχή, όμως, ήταν η χθεσινή ταλαιπωρία των μετακινουμένων, οι οποίοι ήρθαν αντιμέτωποι με απροσπέλαστους δρόμους σχεδόν σε όλο το λεκανοπέδιο. Αποτέλεσμα της κινητοποίησης ήταν η λεωφόρος Κηφισού να μετατραπεί σε λίμνη Ι.Χ. Σοβαρά προβλήματα καταγράφηκαν στην κυκλοφορία της λεωφόρου Κηφισίας, ενώ η λεωφόρος Αλεξάνδρας, η Μεσογείων αλλά και δρόμοι στο κέντρο της πόλης (Σταδίου, Πανεπιστημίου, Βασ. Σοφίας) ήταν αδιάβατοι.    

Σήμερα αναμένεται το δεύτερο, πιο περιορισμένο κύμα ταλαιπωρίας, καθώς οι εργαζόμενοι σε μετρό, ηλεκτρικό και τραμ έχουν προκηρύξει στάση εργασίας από τις 11 π.μ. έως τις 2 μ.μ. προκειμένου να παρευρεθούν στην κηδεία του συναδέλφου τους που έχασε τη ζωή του τα ξημερώματα της Τρίτης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή