Βαριές ποινικές διώξεις, που φθάνουν έως τη σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και άλλα σοβαρά αδικήματα, ασκήθηκαν από τις εισαγγελικές αρχές που ερεύνησαν την υπόθεση του Κέντρου Υγείας στον Παλαμά Καρδίτσας για την έκδοση πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού.
Η υπόθεση εκτιμάται ως εξαιρετικά σημαντική, αφού αφορά θέματα δημόσιας υγείας και προστασίας της ζωής των πολιτών, καθώς εκείνοι που είχαν προμηθευτεί το πλαστό πιστοποιητικό εμβολιασμού εμφανίζονταν ως εμβολιασμένοι, ενώ δεν ήταν.
Οι διώξεις ασκήθηκαν με βάση την παραγγελία του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Βασιλείου Πλιώτα, που είχε εκδοθεί από καιρό και μεταξύ άλλων ανέφερε ότι οι εισαγγελικές έρευνες πρέπει να επικεντρώνονται και στη διαπίστωση τυχόν οργανωμένων κινήσεων για την έκδοση πλαστών πιστοποιητικών, θεμελιώνοντας το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης. Η Εισαγγελία της Καρδίτσας μετά το τέλος της έρευνας προχώρησε σε διώξεις για εγκληματική οργάνωση και άλλα αδικήματα, κατά συνολικά 48 ατόμων που εμπλέκονται με τον έναν ή τον άλλον τρόπο στην υπόθεση με τα πλαστά πιστοποιητικά.
Από τους 48 διωκόμενους, πέντε θεωρούνται από τις εισαγγελικές αρχές ως ο πυρήνας που οργάνωσε και υλοποίησε την έκδοση των πλαστών, ενώ στα αδικήματα περιλαμβάνονται –εκτός της εγκληματικής οργάνωσης– ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος, δωροληψίες, δωροδοκίες, ψευδείς βεβαιώσεις, πλαστογραφίες και άλλα που βαρύνουν κατά περίπτωση το σύνολο των διωχθέντων. Η υπόθεση με τα πλαστά αποκαλύφθηκε όταν εντοπίστηκε 44χρονη διοικητική υπάλληλος στο Κέντρο Υγείας Παλαμά Καρδίτσας η οποία προμήθευσε ψευδή πιστοποιητικά σε πολίτες που θέλησαν να απολαμβάνουν τις κοινωνικές δυνατότητες των εμβολιασμένων, χωρίς να κάνουν το εμβόλιο.
Δίωξη και κατά δικηγόρου
Κατά συνολικά 48 ατόμων, που εμπλέκονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στην υπόθεση.
Η έρευνα για την έκδοση και χρήση πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού ή νόσησης συνεχίζεται και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας προς κάθε κατεύθυνση, με βάση και τη σχετική παραγγελία που έχει δώσει ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου προκειμένου να διαπιστωθούν έκνομες δραστηριότητες και να προστατευθεί η δημόσια υγεία.
Παράλληλα, για διασπορά ψευδών ειδήσεων με βάση τις νέες διατάξεις του Ποινικού Κώδικα διώκεται από χθες ο δικηγόρος Νίκος Αντωνιάδης, που αναπτύσσει αντιεμβολιαστική δράση μέσω Διαδικτύου, αρνούμενος τον κορωνοϊό και προτρέποντας πολίτες να μη δέχονται ιατρικές υπηρεσίες, όπως διασωλήνωση και λοιπά.
Η δίωξη εις βάρος του ασκήθηκε από την Εισαγγελία της Αθήνας μετά από σχετική έρευνα για τις αναρτήσεις του από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, τα στοιχεία της οποίας διαβιβάστηκαν στις εισαγγελικές αρχές.
Πριν από λίγες ημέρες ο δικηγόρος είχε συλληφθεί, αλλά αφέθηκε ελεύθερος λόγω της δικηγορικής του ιδιότητας, καθώς οι δικηγόροι έχουν ειδική δωσιδικία, δηλαδή δικάζονται από δικαστήρια ανώτερου βαθμού και δεν παραπέμπονται στο Αυτόφωρο.
Η σχετική δικογραφία με κατηγορούμενο τον Νίκο Αντωνιάδη έχει ήδη αποσταλεί στο Εφετείο, όπου και θα εκδικαστεί η υπόθεσή του, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται και άλλη έρευνα για τον θάνατο ασθενούς στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός, που αρνήθηκε την παροχή ιατρικών υπηρεσιών, στην οποία ερευνάται ο ρόλος του αντιεμβολιαστή δικηγόρου, που επικοινωνούσε με την ασθενή προτρέποντάς την να μη δεχθεί διασωλήνωση.