Δραματική έκκληση για εμβολιασμό: «Έχουμε πρόσωπο και κάνουμε σχέδια για το μέλλον μας»

Δραματική έκκληση για εμβολιασμό: «Έχουμε πρόσωπο και κάνουμε σχέδια για το μέλλον μας»

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δραματική έκκληση προς τους πολίτες να εμβολιαστούν για να προστατευθούν οι ίδιοι, οι οικογένειές τους αλλά και οι ευπαθείς ομάδες πληθυσμού απευθύνουν οι εκπρόσωποι των ασθενών με σοβαρές και χρόνιες παθήσεις, τονίζοντας με τον πιο εμφατικό τρόπο: «Εχουμε πρόσωπο, έχουμε όνομα, επάγγελμα, έχουμε παιδιά, έχουμε γονείς, έχουμε όνειρα και σχέδια για το μέλλον. Και θέλουμε να ζήσουμε».

«Οι περίπου 17.500 άνθρωποι που έχουν χάσει τη ζωή τους από την COVID-19, στη συντριπτική τους πλειονότητα ζούσαν με χρόνιες παθήσεις. Κάνουμε έκκληση με απόλυτη ενσυναίσθηση προς όλους όσοι παραμένουν επιφυλακτικοί, να εμβολιαστούν άμεσα, καθώς το εμβόλιο αποτελεί το μοναδικό όπλο που έχουμε στα χέρια μας για να αντιμετωπίσουμε αυτόν τον θανατηφόρο ιό. Κάνουμε όμως έκκληση και σε όσους έχουν ολοκληρώσει τις δύο πρώτες δόσεις να τηρούν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, να χρησιμοποιούν τη μάσκα και να προχωρήσουν στην επαναληπτική δόση, έτσι ώστε να είμαστε όλοι ασφαλείς», επισήμανε χθες η πρόεδρος της Ενωσης Ασθενών Ελλάδος, Κατερίνα Κουτσογιάννη, και τόνισε: «Δεν θέλουμε να κουνήσουμε το δάχτυλο σε κανέναν, κάνουμε έκκληση στους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν, να προστατέψουν τους εαυτούς τους, τις οικογένειές τους και όλους εμάς, τις ευπαθείς λεγόμενες ομάδες. Γιατί οι ευπαθείς ομάδες έχουμε πρόσωπο, έχουμε όνομα, επάγγελμα, έχουμε παιδιά, γονείς, έχουμε όνειρα και σχέδια για το μέλλον. Και θέλουμε να ζήσουμε».

Οπως σημείωσε η αναπληρώτρια γενική γραμματέας της Ενωσης, Εύη Ορφανού, «βρισκόμαστε στη θέση αυτή χωρίς να έχουμε επιλογή. Πολλοί από εμάς χωρίς να έχουμε καν θεραπεία. Πολλοί από εμάς ακόμα και όταν εμβολιασθούν δεν θα αποκτήσουν ανοσία, καθώς είναι ανοσοκατεσταλμένοι, ή για άλλους ιατρικούς λόγους. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να απορρίπτουμε εμβόλια για τα οποία οι κλινικές δοκιμές κατέδειξαν παγκοσμίως ασφάλεια και αποτελεσματικότητα χωρίς μείζονες παρενέργειες».

Δραματική έκκληση από εκπροσώπους ασθενών με χρόνιες παθήσεις προς όλους για άμεσο εμβολιασμό.

Οπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, το ποσοστό εμβολιασμού στις ομάδες με σοβαρά νοσήματα (ομάδα Α, που περιλαμβάνει ογκολογικούς ασθενείς, ανοσοκατεσταλμένους κ.ά.) ξεπερνά το 82% και εκτιμάται ότι εάν συνυπολογιστούν και λάθη στο ίδιο το σύστημα (λάθος διάγνωση ή κάποιος άλλος λόγος) είναι στο 90%. «Το σημαντικό όμως είναι ότι αυτή η ομάδα πρέπει να φτάσει στο 100% στην εμβολιαστική κάλυψη. Και να γίνει σύντομα. Υπάρχουν γιατροί που συμβουλεύουν τους ασθενείς να περιμένουν λίγο. Πρέπει να γίνει σαφές ότι το εμβόλιο πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατόν», υπογράμμισε ο κ. Θεμιστοκλέους, ξεκαθαρίζοντας ότι ο μόνος λόγος καθυστέρησης είναι εάν ο ασθενής λαμβάνει ειδική θεραπεία.

Στις δυσκολίες πρόσβασης των ασθενών σε υπηρεσίες υγείας εν μέσω πανδημίας αναφέρθηκε ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Κυριάκος Σουλιώτης. Οπως τόνισε, μεσοσταθμικά στις χώρες του ΟΟΣΑ, το 22% των ασθενών δηλώνει ότι η πρόσβασή του στο σύστημα υγείας έγινε δυσχερέστερη λόγω της πανδημίας. Στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό είναι στο 24%. Στις χώρες της Ε.Ε. το 50% των ασθενών δηλώνει ότι το ραντεβού του σε γιατρό ακυρώθηκε ή αναβλήθηκε λόγω της πανδημίας. «Ο μόνος τρόπος να το ξεπεράσουμε αυτό στην παρούσα φάση είναι ο εμβολισμός και η τήρηση των μέτρων προστασίας. Δεν αρκεί το ένα. Είναι σαν να οδηγούμε ένα αυτοκίνητο και να θεωρούμε ότι επειδή το έχουμε καλοσυντηρημένο, τα λάστιχά του είναι καλά, τα φρένα λειτουργούν, δεν χρειάζεται να φοράμε ζώνη ασφαλείας», σημείωσε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή