Ηλεκτρονική αναθεώρηση των αδειών οδήγησης

Ηλεκτρονική αναθεώρηση των αδειών οδήγησης

Στην ψηφιοποίηση των διαδικασιών για την ανανέωση των αδειών οδήγησης και τη χορήγηση αντιγράφων των αδειών κυκλοφορίας προχωράει το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην ψηφιοποίηση των διαδικασιών για την ανανέωση των αδειών οδήγησης και τη χορήγηση αντιγράφων των αδειών κυκλοφορίας προχωράει το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Η ηλεκτρονική αναθεώρηση αδειών οδήγησης αφορά την ανανέωση των επαγγελματικών αδειών οδήγησης που ανανεώνονται ανά πενταετία.

Παράλληλα, ηλεκτρονικά θα αναθεωρούνται πλέον και οι υπόλοιπες άδειες οδήγησης ατόμων άνω των 65 ετών, οι οποίες ανανεώνονται κάθε τρία χρόνια.

Με τις διατάξεις του πρόσφατου νόμου (ν. 4850/2021) οι οδηγοί μπορούν να επισκεφθούν οποιονδήποτε γιατρό επιθυμούν και μετά την εξέτασή τους τα πιστοποιητικά θα αποστέλλονται ηλεκτρονικά στις Διευθύνσεις Μεταφορών, όπως και η υποβολή των υπόλοιπων δικαιολογητικών (αίτηση – φωτογραφία για την εκτύπωση). Μετά την εκτύπωση της άδειας οδήγησης από την αστυνομία, ο πολίτης εφόσον το επιθυμεί θα δηλώσει εάν θέλει να του σταλεί η άδεια οδήγησης στην οικία του με courier με αντικαταβολή. Μετά τη δημοσίευση της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης, θα αρχίσει η εφαρμογή της ηλεκτρονικής αναθεώρησης.

Ψηφιακή γίνεται και η διαδικασία για τη χορήγηση αντιγράφου άδειας κυκλοφορίας επιβατικού αυτοκινήτου και δικύκλου Ι.Χ. λόγω απώλειας, κλοπής ή φθοράς.

Ο στόχος

Η ρύθμιση αυτή έχει ως σκοπό την εξυπηρέτηση των πολιτών με την απαλλαγή τους από την αυτοπρόσωπη παρουσία στις Διευθύνσεις Μεταφορών, την καλύτερη ιατρική εξέταση αφού ο ιατρός θα έχει πρόσβαση με τον ΑΜΚΑ στον φάκελο του εξεταζόμενου και την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Παράλληλα, ευκολότερη και απλούστερη καθίσταται η διαδικασία χορήγησης αντιγράφου άδειας κυκλοφορίας επιβατικού αυτοκινήτου και δικύκλου Ι.Χ. λόγω απώλειας, κλοπής ή φθοράς. Μέχρι σήμερα οι ενδιαφερόμενοι προσέρχονταν στις αρμόδιες Διευθύνσεις Μεταφορών της Περιφέρειας. Πλέον, η διαδικασία γίνεται ηλεκτρονικά.

«Εχουμε κάνει και σημαντική πρόοδο σχετικά με την προσωρινή άδεια οδήγησης και με ενδιαφέρει πολύ να μιλήσουμε και για τις καινούργιες εφαρμογές ειδικά αυτή την ιδέα του car wallet όπου θα μπορούμε να έχουμε ουσιαστικά στο κινητό μας όλα τα στοιχεία τα οποία σχετίζονται με το αυτοκίνητο, ασφάλιση, άδεια οδήγησης και όλα τα σχετικά», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε για την παρουσίαση των παραπάνω εφαρμογών στο Μέγαρο Μαξίμου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή