Πρόγραμμα εξωστρέφειας για φοιτητές – Συνεργασία Huawei με Πανεπιστήμιο Δυτ. Μακεδονίας

Πρόγραμμα εξωστρέφειας για φοιτητές – Συνεργασία Huawei με Πανεπιστήμιο Δυτ. Μακεδονίας

Η κινεζική Huawei προσγειώνεται στη Δυτική Μακεδονία με πρώτο στόχο να δώσει στους φοιτητές του Πανεπιστημίου της Περιφέρειας την ευκαιρία να εκπαιδευτούν στην ακαδημία της.

2' 28" χρόνος ανάγνωσης

Η κινεζική Huawei προσγειώνεται στη Δυτική Μακεδονία με πρώτο στόχο να δώσει στους φοιτητές του Πανεπιστημίου της Περιφέρειας την ευκαιρία να εκπαιδευτούν στην ακαδημία της. Η κίνηση της Huawei –του μεγαλύτερου κατασκευαστή τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού στον κόσμο– «καταδεικνύει τη δυναμική της περιοχής, η οποία οδεύει στη μεταλιγνιτική εποχή, στην οποία σημαντικό ρόλο φιλοδοξεί να παίξει το ίδρυμά μας», αναφέρει στην «Κ» ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρος Θεοδουλίδης. «Πρόκειται για το πρώτο βήμα. Μέσω της συμφωνίας το πανεπιστήμιό μας προσβλέπει σε περαιτέρω συνεργασίες, όχι μόνο με τη Ηuawei, αλλά και με άλλες εταιρείες τεχνολογίας, προκειμένου να ενισχυθεί η μεταφορά τεχνογνωσίας στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Θα επιδιώξουμε συνεργασίες με εταιρείες που θα μας βοηθήσουν στην ενίσχυση του ρόλου μας στη μετάβαση της περιοχής της Δυτικής Μακεδονίας στη μετά λιγνίτη εποχή», τονίζει ο κ. Θεοδουλίδης, επισημαίνοντας ότι στην περιοχή σχεδιάζεται και ένα Green Data Center.

Συγκεκριμένα, με βάση τη συμφωνία που υπεγράφη ανάμεσα στον κ. Θεοδουλίδη και τον κ. Chen Qingwei, εκτελεστικό αντιπρόεδρο της Huawei South Balkan Region, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας θα συμμετάσχει στο διεθνές πρόγραμμα Huawei ICT Academy. Το πρόγραμμα πραγματοποιείται μέσω του Εργαστηρίου Δικτύων και Προηγμένων Υπηρεσιών του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΗΜΜΥ) του ΑΕΙ, υπό τη διεύθυνση της αναπληρώτριας καθηγήτριας Μαλαματής Λούτα.

Οι συμμετέχοντες θα αποκτήσουν πρόσβαση σε σύγχρονες τεχνολογίες και πρότυπο βιομηχανικό εξοπλισμό, ενώ θα λάβουν θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση.

Η Huawei ICT Academy είναι μια μη κερδοσκοπική σύμπραξη της Huawei με εκπαιδευτικά ιδρύματα ανά τον κόσμο και έχει ως στόχο την παροχή γνώσεων, την ανάπτυξη δεξιοτήτων και την πιστοποίηση των φοιτητών, τα οποία έχουν άμεσο αντίκρισμα στη βιομηχανία και στην αγορά εργασίας. Το πρόγραμμα θεσμοθετήθηκε το 2015, καθοδηγείται από την Huawei και υλοποιείται μέσα από ένα εκτεταμένο διεθνές δίκτυο ακαδημιών και καθηγητών – φοιτητών.

Τα μαθήματα της ακαδημίας θα μπορούν να παρακολουθήσουν φοιτητές του ΗΜΜΥ καθώς και των Τμημάτων Πληροφορικής και Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας. Οπως εξήγησε η κ. Λούτα, μιλώντας στην «Κ» για το θέμα, η εκπαίδευση θα είναι δωρεάν και θα αφορά εξειδικευμένους και ταχέως αναπτυσσόμενους τομείς που σχετίζονται με αντικείμενα σπουδών του πανεπιστημίου, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, το internet of things, οι υποδομές cloud computing, η διαχείριση big data, τα ασύρματα δίκτυα (wireless networks), η ασφάλεια πληροφοριακών συστημάτων, οι τεχνολογίες 5G και οι επικοινωνίες δεδομένων. Οι φοιτητές θα αποκτήσουν πρόσβαση σε σύγχρονες τεχνολογίες, πρότυπο βιομηχανικό εξοπλισμό και εργαλεία προσομοίωσης της βιομηχανίας ICT και θα λάβουν θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση με online-offline μαθήματα, καθώς και επιπλέον εκπαιδευτικό υλικό. Οι φοιτητές μετά τα μαθήματα θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στις αντίστοιχες εξετάσεις πιστοποίησης. Επιπλέον, μέσω της ακαδημίας θα μπορούν να συμμετέχουν σε διεθνείς διαγωνισμούς, όπως είναι ο ICT Competition που διοργανώνεται κάθε χρόνο από την εταιρεία Huawei, διεκδικώντας αντίστοιχες διακρίσεις. Μάλιστα, ανάλογα με την επίδοσή τους θα λαμβάνουν ευκαιρίες απασχόλησης ή/και υποτροφίες από τη Huawei. Αλλος ένας στόχος της Huawei ICT Academy είναι η ανάδειξη ταλαντούχων φοιτητών που θα βοηθήσουν στον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων – ένας από τους στόχους που βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της ελληνικής κυβέρνησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT