Μετάλλαξη «Όμικρον»: Συναγερμός στα συστήματα υγείας

Μετάλλαξη «Όμικρον»: Συναγερμός στα συστήματα υγείας

Αυξάνονται τα περιστατικά νόσησης με το στέλεχος «Ομικρον» που εντοπίζονται στη χώρα μας.

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυξάνονται τα περιστατικά νόσησης με το στέλεχος «Ομικρον» που εντοπίζονται στη χώρα μας. Σύμφωνα με το Εθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ΕΟΔΥ για τις μεταλλάξεις του SARS-CoV-2, πλέον ο αριθμός των κρουσμάτων του στελέχους «Ομικρον» που έχουν ταυτοποιηθεί στη χώρα μας είναι 17, εκ των οποίων 11 στην Κρήτη, 3 στην Αττική και 3 στη Λακωνία. Η μεγάλη μεταδοτικότητα του στελέχους «Ομικρον», που πιθανόν να προκαλέσει νέα μεγάλη έξαρση της επιδημίας τους επόμενους μήνες, σε συνδυασμό με τα αρκετά κενά στις γνώσεις της επιστημονικής κοινότητας σχετικά με τα κλινικά χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου στελέχους, έχει θέσει σε συναγερμό τις υγειονομικές αρχές τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς. Ο μεγάλος φόβος είναι ενδεχόμενη νέα πίεση στα συστήματα υγείας από το νέο στέλεχος και επαναφορά των μη φαρμακευτικών μέσων προστασίας από τον ιό με εκ νέου εφαρμογή περιοριστικών μέτρων. Ετσι, από την προσεχή Κυριακή οι επισκέπτες από το εξωτερικό θα πρέπει να επιδεικνύουν αρνητικό αποτέλεσμα εργαστηριακού ελέγχου προκειμένου να εισέλθουν στη χώρα.

Να κερδίσουμε χρόνο

Η ανησυχία αφορά μια νέα πίεση στα νοσοκομεία από το στέλεχος «Ομικρον» και επαναφορά μη φαρμακευτικών μέσων προστασίας με περιοριστικά μέτρα.

«Τα μέτρα λαμβάνονται για να κερδίσουμε χρόνο, ώστε να έχουμε περισσότερα δεδομένα για τα κλινικά χαρακτηριστικά του ιού και την προστασία που παρέχουν οι θεραπείες που έχουμε, καθώς και να εμβολιαστεί ο πληθυσμός», σημειώνει στην «Κ» ο καθηγητής Παθολογίας, λοιμωξιολόγος Χαράλαμπος Γώγος. Οπως επισημαίνει, «πρόκειται για ένα καινούργιο στέλεχος για το οποίο ξέρουμε τα βιολογικά χαρακτηριστικά, δηλαδή τι είναι ο ιός, τις μεταλλάξεις του και πού βρίσκονται αυτές. Δεν ξέρουμε όμως τα κλινικά χαρακτηριστικά του ιού. Οι πληροφορίες έρχονται αργά, κυρίως από τη Νότια Αφρική, όπου έχει αντικαταστήσει πλήρως το στέλεχος “Δέλτα”, αλλά και από το Ηνωμένο Βασίλειο όπου υπάρχει κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων του “Ομικρον”. Φαίνεται ότι είναι ένα στέλεχος που έχει μεγάλη διεισδυτικότητα και είναι πολύ μεταδοτικό. Εχουμε κενό στις γνώσεις μας ακόμη για το κατά πόσον μπορεί να παρακάμψει την ανοσία. Υπάρχουν πρώιμες ενδείξεις ότι σε ένα ποσοστό παρακάμπτει την ανοσία, ειδικά αυτή που έχει δημιουργηθεί με προηγούμενα στελέχη, όπως το “Δέλτα”. Τα εμβόλια φαίνεται να καλύπτουν σε σημαντικό βαθμό από τη σοβαρή νόσηση και η δράση αυτή πολλαπλασιάζεται με την τρίτη δόση. Για τα μονοκλωνικά αντισώματα δεν έχουμε ακόμη πολλά δεδομένα, αν και οι εταιρείες αναφέρουν ότι είναι αποτελεσματικά και για το “Ομικρον”, ενώ θετικά φαίνεται να είναι τα δεδομένα για τα αντιιικά φάρμακα που χρησιμοποιούνται».

Σύμφωνα με τον κ. Γώγο, αυτό που επίσης είναι δύσκολο να αξιολογηθεί σε αυτήν τη φάση είναι εάν το «Ομικρον» προκαλεί ηπιότερη νόσο. «Τα δεδομένα που υπάρχουν έως τώρα δεν μπορούν να αξιολογηθούν γιατί πρόκειται για ένα νέο στέλεχος που έρχεται σε ένα περιβάλλον όπου υπάρχει ήδη ανοσία, οπότε τα όποια δεδομένα κλινικής έκβασης της νόσου επηρεάζονται από αυτό το γεγονός», υπογραμμίζει. Ωστόσο, ένα στέλεχος με μεγάλη διεισδυτικότητα είναι ικανό να προκαλέσει νέα πανδημική έξαρση, η οποία θα οδηγήσει και σε σοβαρή νόσηση. «Και ενδεχομένως να μας βάλει πάλι στη διαδικασία λήψης μη φαρμακευτικών μέσων προστασίας, τα οποία και προσπαθούμε σιγά σιγά να αφήσουμε πίσω μας», καταλήγει ο καθηγητής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή