Αντιπλημμυρικό σχέδιο για την Αττική

Αντιπλημμυρικό σχέδιο για την Αττική

Το «τρέχουν» το ΕΚΠΑ, το Κέντρο Beyond και υπηρεσίες της Περιφέρειας

4' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα πρώτα αποτελέσματα του ma-ster plan για την Αντιμετώπιση της Κλιματικής Κρίσης και την Πολιτική Προστασία στην Περιφέρεια Αττικής παρουσίασαν χθες, σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε, οι επιστήμονες που έχουν αναλάβει την εκπόνηση του έργου. Πρόκειται για σχέδιο το οποίο υλοποιούν το ΕΚΠΑ σε συνεργασία με το Κέντρο Beyond του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και τις τεχνικές υπηρεσίες της περιφέρειας, με στόχο καταρχήν την αντιπλημμυρική θωράκιση των πρόσφατα καμένων περιοχών.

Παράλληλα, ωστόσο, θα πραγματοποιηθεί αξιολόγηση των κινδύνων πλημμυρικών φαινομένων και πυρκαγιάς, αλλά και των αναγκαίων προληπτικών μέτρων σε επίπεδο δήμου, και ακόμα περισσότερο γειτονιάς, έτσι ώστε να θωρακιστεί η Αττική απέναντι στις φυσικές καταστροφές.

Καταγράφονται η υφιστάμενη κατάσταση, οι κίνδυνοι ανά περιοχή, το σύνολο των απαιτούμενων έργων και παρεμβάσεων, με την ανάλογη κοστολόγηση.

Συγκεκριμένα καταγράφονται η υφιστάμενη κατάσταση, οι κίνδυνοι ανά περιοχή, το σύνολο των απαιτούμενων έργων και παρεμβάσεων με την ανάλογη κοστολόγηση, καθώς και οι τρόποι συμμετοχής και εκπαίδευσης των πολιτών σε θέματα πολιτικής προστασίας, μέσα από τα σχετικά προγράμματα που θα υλοποιηθούν με τη συνεργασία της περιφέρειας και των δήμων της Αττικής.

«Εκτελούμε το εφαρμοσμένο ερευνητικό πρόγραμμα που έχει τους εξής στόχους: Να αναλύσουμε τους κινδύνους. Να εκτιμήσουμε την τρωτότητα. Να υπολογίσουμε τη διακινδύνευση», τόνισε ο κ. Ευθύμιος Λέκκας, καθηγητής Δυναμικής, Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας ΕΚΠΑ. «Πρέπει να γνωρίζουμε το κάθε σημείο της περιφέρειας από τι κινδυνεύει, πόσο κινδυνεύει και πότε θα εμφανιστεί ο κίνδυνος», σημείωσε χαρακτηριστικά. «Διακρίνουμε τους φυσικούς κινδύνους σε δύο κατηγορίες: στους γεωδυναμικούς που προέρχονται από το εσωτερικό της Γης και στους υδρομετεωρολογικούς. Εχουμε να κάνουμε με μια εκθετική αύξηση και των δύο ειδών κινδύνου. Την περασμένη χρονιά εκδηλώθηκαν πάνω από 1.000 γεγονότα στον κόσμο με 100 νεκρούς», προσέθεσε, υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα σχεδιασμού υπό τις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται. Ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι τα χρήματα για να υλοποιηθούν τα αναγκαία έργα θα βρεθούν. «Τα αναγκαία για την υλοποίηση χρήματα θα βρεθούν από τα διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας. Θα καταθέσουμε τις προτάσεις και θα διεκδικήσουμε τους πόρους που η Αττική δικαιούται», τόνισε. Ο κ. Πατούλης αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι για την υλοποίηση αυτού του σχεδίου η περιφέρεια επενδύει πολλά στη συνεργασία με τους δήμους. «Γνωρίζουμε ότι κάθε περιοχή έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά, δια-φορετικούς δείκτες επικινδυνότητας, διαφορετικές ανάγκες σε έργα και παρεμβάσεις. Ο σχεδιασμός μας λοιπόν προβλέπει να δρούμε τοπικά και να σχεδιάζουμε περιφερειακά», επισήμανε.

Αντιπλημμυρικό σχέδιο για την Αττική-1
Φωτ. ΙΝΤΙΜΕ.

Μιλώντας στην ημερίδα ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδ. Γεωργιάδης, προανήγγειλε πως θα αυξηθούν κατά 30% οι πόροι του ΕΣΠΑ οι οποίοι θα δοθούν στην περιφέρεια για την πολιτική προστασία. Από την πλευρά του και ο αναπλ. υπουργός Εσωτερικών, Στ. Πέτσας, δεσμεύθηκε πως έχουν ήδη διασφαλιστεί και θα αποδοθούν σύντομα στην περιφέρεια 30 εκατ. ευρώ, τα οποία στη βάση των σχετικών προγραμματικών συμβάσεων που θα υπογραφούν με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα χρησιμοποιηθούν για την άμεση υλοποίηση έργων ορεινής υδρονομίας.

Περιοχές που καίγονται, γειτονιές που βουλιάζουν

Τα πρώτα στοιχεία από τις έρευνες των επιστημόνων βρίσκονται ήδη στα γραφεία της Περιφέρειας Αττικής, με στόχο να ξεκινήσουν αμέσως οι ταχείες παρεμβάσεις για αντιπλημμυρικά έργα αλλά και να οργανωθούν τα σχέδια πολιτικής προστασίας. «Eχουμε επισημάνει τις περιοχές της Αττικής στις οποίες είναι υψηλότατος ο κίνδυνος πυρκαγιάς και πιθανότητας μαζικού εγκλωβισμού, αντίστοιχες με το Μάτι», σημείωσε ο κ. Ευθύμιος Λέκκας, καθηγητής Δυναμικής, Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας ΕΚΠΑ. Πρόκειται για τις περιοχές Μήλεσι, Ιπποκράτειος Πολιτεία, Θρακομακεδόνες, Δροσιά, Δροσιά Ραφήνας, Νηρέας, Μελτέμι, Πευκοδάσος Σχινιά, Αγία Μαρίνα, Αύρα, Βραυρώνα, Χαμολιά, Πόρτο Ράφτη, Διόνυσος, Μύλος Κερατέας, Aγιος Κωνσταντίνος, Κάτω Σούνιο, Οικισμός ΑΤΕ. 

«Eχουμε ιλιγγιώδη αύξηση της θερμοκρασίας σε πλανητικό επίπεδο με αποτέλεσμα την κλιματική κρίση, η οποία έχει επίδραση σε όλες τις παραμέτρους της ατμόσφαιρας: στη μέση θερμοκρασία, στη διάρκεια των καυσώνων, στην υγρασία του εδάφους και στην υγρασία της ατμόσφαιρας. Oλα αυτά δημιουργούν ένα εκρηκτικό πεδίο για την ανάπτυξη των πυρκαγιών, ειδικά σε συγκεκριμένες περιοχές», επισήμανε ο κ. Λέκκας. 

Oσον αφορά τις πλημμύρες, ο κ. Λέκκας τόνισε ότι έχουμε πλέον «μεγάλα ύψη βροχής τοπικά, καταιγίδες οι οποίες δημιουργούν πλημμυρικά φαινόμενα που είχαν να δημιουργηθούν πάνω από 500 χρόνια». Την επιδείνωση των συνεπειών επιτείνει συχνά και ο τρόπος με τον οποίο οικοδομούν οι άνθρωποι τους οικισμούς τους. «Στη Μάνδρα είναι μεγάλη η τρωτότητα του πολεοδομικού συγκροτήματος, γιατί έχει οικοδομηθεί πάνω σε κοίτη ποταμού», επισήμανε ο καθηγητής. 

Φαινόμενα τα οποία βλέπαμε να συμβαίνουν σε άλλες μακρινές περιοχές έχουν φτάσει πλέον και εδώ και τείνουν, σύμφωνα με τους επιστήμονες, να αποτελέσουν τη νέα κανονικότητα. «Η πλημμύρα είναι μία από τις βασικότερες φυσικές καταστροφές που τα τελευταία χρόνια γνωρίζει μεγάλη αύξηση. Το 2020 ο αριθμός των καταγεγραμμένων πλημμυρών ήταν ο διπλάσιος του αριθμού των μέσων ετήσιων πλημμυρών την τελευταία 20ετία».

Η επιστημονική ομάδα έχει ήδη υπολογίσει τον πλημμυρικό κίνδυνο στις περισσότερες λεκάνες απορροής της περιφέρειας. Μάλιστα τα στοιχεία που αφορούν τις περιοχές που επηρεάζονται από το ρέμα της Πικροδάφνης έχουν παραδοθεί στην Περιφέρεια Αττικής. Πρόκειται για περιοχές στους Δήμους Παλαιού Φαλήρου, Αλίμου, Αγίου Δημητρίου, Νέας Σμύρνης, Ηλιούπολης, Βύρωνα, Δάφνης – Υμηττού, Καισαριανής, όπου υπάρχουν πλέον αναλυτικά σχέδια εκτίμησης κινδύνου πλημμύρας και τρωτότητας σε επίπεδο γειτονιάς. «Εχουν καταγραφεί ακόμα και στοιχεία όπως πόσα σπίτια και τι είδους σπίτια, πόσο είναι οχυρωμένα, και αν ο πληθυσμός είναι μεγάλος σε ηλικία ώστε να εκτιμηθεί η δυνατότητα άμεσης αντίδρασης», τόνισε μιλώντας στην ημερίδα ο κ. Χάρης Κοντοές, διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Προσέθεσε ότι στόχος της επιστημονικής ομάδας που εκπονεί το master plan για την Περιφέρεια Αττικής είναι να αναλυθούν και οι 66 δήμοι της περιφέρειας σε επίπεδο γειτονιάς, έτσι ώστε να υπάρχουν: Αναλυτικά σχέδια πολιτικής προστασίας και μέτρα αντιμετώπισης, ταχείες εκτιμήσεις και άμεσες ενέργειες πολιτικής προστασίας και εκπαίδευσης, μακροπρόθεσμα έργα υποδομών και αναλυτικές εκτιμήσεις μελετών.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή