Εμβολιασμός: Ισχυρή άμυνα με την αναμνηστική δόση

Εμβολιασμός: Ισχυρή άμυνα με την αναμνηστική δόση

«Η τρίτη δόση επαναφέρει σε υψηλή θέση την άμυνα του οργανισμού έναντι του SARS-CoV-2», τόνισε χθες η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, η οποία σημείωσε ότι έχει φανεί πως στη μετάδοση της παραλλαγής «Ομικρον» συμμετέχουν και οι εμβολιασμένοι.

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η τρίτη δόση επαναφέρει σε υψηλή θέση την άμυνα του οργανισμού έναντι του SARS-CoV-2», τόνισε χθες η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, η οποία σημείωσε ότι έχει φανεί πως στη μετάδοση της παραλλαγής «Ομικρον» συμμετέχουν και οι εμβολιασμένοι. «Και οι εμβολιασμένοι νοσούν αλλά ηπιότερα από τους ανεμβολίαστους», επισήμανε ενώ παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα μελετών για την προστασία που παρέχουν τα εμβόλια έναντι της παραλλαγής «Ομικρον», υπογράμμισε ότι έξι μήνες μετά τη δεύτερη δόση η αποτελεσματικότητα του εμβολίου πέφτει στο 35% έναντι της «Ομικρον», όταν για τη «Δέλτα» μειώνεται στο 64%. Σε δύο εβδομάδες μετά την αναμνηστική – τρίτη δόση η αποτελεσματικότητα έναντι της «Ομικρον» είναι 76%, και έναντι της «Δέλτα» πάνω από 90%.

Στη χώρα μας έως και χθες δικαιούχοι της αναμνηστικής δόσης εμβολίου ήταν 5.770.000 πολίτες εκ των οποίων το 50% είχε ήδη εμβολιαστεί και 23% είχε προγραμματίσει το σχετικό ραντεβού. Σύμφωνα με τον γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους, από τους δικαιούχους άνω των 60 ετών το 88,6% είτε είχε εμβολιαστεί είτε είχε κλείσει ραντεβού για τρίτη δόση και στους δικαιούχους κάτω των 60 ετών το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 60,1%. Συνολικά στη χώρα μας, το 70% του γενικού πληθυσμού και το 79,8% των ενηλίκων είχε εμβολιαστεί έστω με μία δόση. Στους άνω των 60 ετών το ποσοστό εμβολιασμένων είναι 88%.

Το 50% των δικαιούχων της τρίτης δόσης έχει ήδη εμβολιαστεί – Τα στοιχεία για τα παιδιά 5 έως 11 ετών.

Αναφορικά με τα παιδιά 5 έως 11 ετών, 40.000 έχουν προγραμματισμένο ραντεβού και 6.000 έχουν κάνει την πρώτη δόση του παιδικού εμβολίου έναντι του SARS-CoV-2. Οπως ανέφερε η κ. Θεοδωρίδου, τα εμβόλια έχουν πολύ καλό προφίλ ασφάλειας, αφού στα 5.126.642 παιδιά στις ΗΠΑ που έχουν κάνει έστω μία δόση –2.000.786 έχουν εμβολιαστεί πλήρως– έχουν καταγραφεί μόλις οκτώ περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας –έξι μετά τη δεύτερη δόση– με ήπια συμπτωματολογία, που υποχώρησε ταχύτατα με πλήρη αποκατάσταση του παιδιού.  

Χθες, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 3.689 νέα κρούσματα COVID-19 εκ των οποίων 1.076 εντοπίστηκαν στην Αττική και 529 στη Θεσσαλονίκη. Τριψήφιος αριθμός διαγνώσεων παρατηρήθηκε σε Αχαΐα (120), Χανιά (119) και Ηράκλειο (103). Οι συνολικοί θάνατοι ασθενών με COVID-19 –από την αρχή της πανδημίας έως και χθες– ανέρχονται πλέον σε 19.976, εκ των οποίων 85 δηλώθηκαν χθες. Ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών ήταν χθες το μεσημέρι 670. Προχθές εισήχθησαν σε νοσοκομεία της επικράτειας 258 ασθενείς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή