Γυναικεία ενδυνάμωση με ορίζοντα την επαγγελματική ανέλιξη

Γυναικεία ενδυνάμωση με ορίζοντα την επαγγελματική ανέλιξη

Πρόγραμμα της Eurobank σε συνεργασία με τον οργανισμό Women On Top, ο οποίος στηρίζει την ισότητα των γυναικών στην αγορά εργασίας και στην εκπαίδευση

4' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να ανακαλύψουν τα ταλέντα τους, να αναπτύξουν σύγχρονες ηγετικές δεξιότητες, να σπάσουν τη γυάλινη οροφή που τις κρατάει καθηλωμένες και να ξεπεράσουν προσωπικά και κοινωνικά εμπόδια και αντιλήψεις που περιορίζουν την επαγγελματική τους εξέλιξη. Αυτοί είναι οι στόχοι του προγράμματος γυναικείας ενδυνάμωσης Women in Banking που υλοποιεί η Eurobank, μιας στοχευμένης πρωτοβουλίας που απευθύνεται στις ταλαντούχες γυναίκες-στελέχη του οργανισμού με σκοπό να επενδύσει στις ικανότητές τους και να συμβάλει στην επαγγελματική τους ανέλιξη.

«Ευαισθητοποιημένοι από το γεγονός ότι στην Ελλάδα σκοράρουμε στις τελευταίες θέσεις στα θέματα gender equality και υποστήριξης των γυναικών στον επαγγελματικό τομέα, θεωρήσαμε ότι και εμείς ως οργανισμός πρέπει να κάνουμε μια σαφή τοποθέτηση σε αυτό το ζήτημα. Και το θέμα της γυναικείας ενδυνάμωσης το είδαμε ως ένα θέμα το οποίο οφείλει να μπει στην ατζέντα μας και να μας απασχολήσει, όπως πρέπει να είναι στην ατζέντα των κρατών, των θεσμών, των προγραμμάτων εκπαίδευσης, των νέων και των εργοδοτών», σημειώνει η Νατάσσα Πασχάλη, γενική διευθύντρια ανθρώπινου δυναμικού του ομίλου Eurobank, που αριθμεί σήμερα περίπου 6.500 εργαζομένους, το 60% των οποίων είναι γυναίκες. «Εχουμε όλα αυτά τα χρόνια υποδεχθεί στον οργανισμό πολλές γυναίκες, αρκετές από τις οποίες έχουν κάνει αξιοσημείωτη πορεία και έχουν φτάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα, ειδικά αν λάβει κανείς υπόψη τους διαφορετικούς ρόλους και τα βάρη που φέρουν στην προσωπική και οικογενειακή τους ζωή. Υπάρχει όμως πολύ δυναμικό αυτή τη στιγμή που θέλει να του δοθούν ευκαιρίες», τονίζει η κ. Πασχάλη. Μέσα από στοχευμένες συζητήσεις με τους επικεφαλής των τμημάτων της τράπεζας, με σκοπό τον προσδιορισμό των στελεχών που έχουν τη δυνατότητα να κινηθούν προς την ανώτατη ιεραρχία της τράπεζας, εντοπίστηκε ένας μεγάλος αριθμός γυναικών που εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία αλλά είναι παγιδευμένες σε θέσεις middle management. «Η γυάλινη οροφή για τις γυναίκες στον τραπεζικό τομέα ήταν το middle management και αυτό πρέπει να δημιουργήσουμε το πλαίσιο ώστε να ανατραπεί», υπογραμμίζει η κ. Πασχάλη.

Το νέο Women Leadership Acceleration Mentoring Program απευθύνεται σε αυτές ακριβώς τις γυναίκες και υλοποιείται σε συνεργασία με τον οργανισμό Women On Top, ο οποίος δραστηριοποιείται στη χώρα μας και στηρίζει την ισότητα των γυναικών στην αγορά εργασίας και στην εκπαίδευση. Κατά τους έξι μήνες που θα διαρκέσει το πρόγραμμα, τριάντα επτά mentees θα έχουν τη δυνατότητα να συνδεθούν με τριάντα τέσσερις mentors-γυναίκες στελέχη της τράπεζας, οι οποίες θα μοιραστούν τις εμπειρίες τους από την επαγγελματική τους πορεία, γνώσεις και απόψεις, βοηθώντας τες να κάνουν βήματα μπροστά. «Ο στόχος είναι να δημιουργηθεί μια κοινότητα μέσα στην τράπεζα που θα δώσει στις γυναίκες ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο θα αισθανθούν ότι μπορούν να απελευθερώσουν τις δυνάμεις τους, τις δεξιότητες, τις γνώσεις και την εμπειρία που έχουν συσσωρεύσει μέχρι τώρα και σε άλλες προκλήσεις σε αυτό τον οργανισμό και ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να αισθάνονται ότι δεν μπορούν να κάνουν επόμενα βήματα ανέλιξης», σημειώνει η κ. Πασχάλη. «Δημιουργούμε μια εσωτερική κοινότητα γυναικών όπου οι γυναίκες αισθάνονται ότι υπάρχει ο χώρος να εκθέσουν τους προβληματισμούς τους, να λάβουν βοήθεια, να αποκτήσουν ένα εσωτερικό δίκτυο επαφών και, τελικά, να αισθανθούν πιο δυνατές ώστε να κάνουν τα επόμενα βήματα».

Η αξιοποίηση του ταλέντου των γυναικών δεν αποτελεί μια ηθική επιταγή αλλά επιχειρηματική αναγκαιότητα και θα έχει πραγματικά οφέλη, εκτός από τις mentees, και για την ίδια την τράπεζα. «Υπάρχει ένα πολύ καθαρό business case για τους οργανισμούς, το οποίο τώρα το συνειδητοποιούμε όλοι μας και προσπαθούμε να το αναδείξουμε: ο πόλεμος για το ταλέντο των εργαζομένων. Αν σκεφτείτε ότι, σε ένα τυχαίο δείγμα εργαζομένων, αυτοί που με κριτήρια αντικειμενικά αναδεικνύονται ως ταλαντούχοι εργαζόμενοι, δηλαδή έχουν δυνατότητες ανέλιξης ένα και δύο και τρία επίπεδα από εκεί που είναι, δεν είναι περισσότεροι από το 5%. Δεν μπορείς λοιπόν για τους μισούς ή και πάνω από τους μισούς εργαζομένους σου να μην δημιουργείς το πλαίσιο που θα τους δώσει ευκαιρίες να αναδείξουν αυτό το ταλέντο και αυτό το ταλέντο να χάνεται στην πορεία. Οι γυναίκες σε ένα στάδιο ζωής πρέπει να κάνουν κάποια βήματα πίσω για να εξισορροπήσουν τις οικογενειακές τους ανάγκες, τη μητρότητα. Εκεί, σε αυτό το σημείο, πρέπει να δημιουργήσεις ένα πλέγμα στήριξης, για να μη χάνουν τη δυναμική τους και οι ταλαντούχες από αυτές να μπορούν να αναδειχθούν. Διαφορετικά, σε αυτή τη δεξαμενή του ταλέντου, που είναι τόσο κρίσιμη για τους οργανισμούς, αν και έχεις πολύ περισσότερους άνδρες, μπορεί το αποτέλεσμα να είναι υποδεέστερο από αυτό που θα είχες αν έδινες την ευκαιρία και στις γυναίκες. Αρα στον πόλεμο του ταλέντου είναι κρίσιμο πλεονέκτημα να έχεις βοηθήσει τις γυναίκες να κάνουν τα βήματα που μπορούν μέσα στους οργανισμούς».

«Θα δώσει ώθηση»

Στόχος είναι το πρόγραμμα να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση, αναφέρει η κ. Πασχάλη. «Φιλοδοξώ να μπορέσουμε, είτε στο πλαίσιο της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών είτε σε συνεργασία και με τις άλλες τράπεζες, να το διευρύνουμε, όχι απαραίτητα με τη μορφή που είναι, αλλά με τη μορφή γενικώς της κοινότητας. Θεωρώ ότι αυτό θα δώσει ώθηση στα πράγματα και θα δημιουργήσει μια συναντίληψη ότι οι τράπεζες είναι ένας χώρος που οι γυναίκες έχουν δυνατότητες ανέλιξης πολύ πιο γρήγορες και σε υψηλότερα επίπεδα από αυτές που βλέπουν αυτή τη στιγμή».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή