Διετής «ομηρία» για υπαλλήλους υποθηκοφυλακείων

Διετής «ομηρία» για υπαλλήλους υποθηκοφυλακείων

Η απαγόρευση απόσπασης για τους υπαλλήλους του κτηματολογίου επεκτείνεται και στους υπαλλήλους των έμμισθων υποθηκοφυλακείων

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη «διατήρηση» για δύο έτη στα κτηματολογικά γραφεία των υπαλλήλων των υποθηκοφυλακείων που καταργούνται, προκειμένου να μην «αδειάζουν» τα γραφεία, προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε σε σχέδιο νόμου για τον κορωνοϊό. Ανάμεσα στο πλήθος των τροπολογιών που συνόδευσαν το νομοθέτημα, προβλέπεται ότι οι κοινόχρηστοι χώροι που καταγράφηκαν ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» θα μεταβιβάζονται στους δήμους έπειτα από την οριστικοποίηση των εγγραφών στο κτηματολόγιο. Με άλλη τροπολογία επιτρέπεται σε ξενοδοχεία να δημιουργούν θέσεις στάθμευσης για τους πελάτες τους… σε πεζόδρομους και πλατείες. Πιο συγκεκριμένα:

• Η διετής απαγόρευση απόσπασης για τους υπαλλήλους του κτηματολογίου (που θεσπίστηκε φέτος) επεκτείνεται και στους υπαλλήλους των έμμισθων υποθηκοφυλακείων, που επέλεξαν να παραμείνουν στο Δημόσιο αλλά μετατασσόμενοι σε υπηρεσίες ή φορείς του υπουργείου Δικαιοσύνης. Η ρύθμιση αυτή (που δεν αναμένεται να εφαρμοστεί… «αναίμακτα») θεσπίστηκε καθώς τα τελευταία χρόνια παρατηρούνται μεγάλα προβλήματα στη λειτουργία των οριστικών κτηματολογικών γραφείων μετά το κλείσιμο των υποθηκοφυλακείων, καθώς οι παλιοί υπάλληλοι φεύγουν χωρίς να έχουν γίνει αντίστοιχες προσλήψεις (οι διαδικασίες του ΑΣΕΠ είναι χρονοβόρες).

• Με άλλη ρύθμιση ορίζεται ότι τα κοινόχρηστα και κοινωφελή ακίνητα σε εντός σχεδίου περιοχές, τα οποία καταγράφηκαν κατά την κτηματογράφηση ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» θα μεταβιβάζονται στον δήμο μετά την οριστικοποίηση του κτηματολογίου, περίπου 10-15 χρόνια αργότερα. Η ρύθμιση είναι αναμφίβολα θετική, καθώς πολλά από τα ακίνητα που οι δήμοι έχουν ήδη «δεσμεύσει» στα σχέδια πόλης δεν δηλώθηκαν τελικά από κανέναν. Υπενθυμίζεται ότι οι δήμοι έχουν ζητήσει να τους μεταβιβαστούν όλα τα αγνώστου ιδιοκτήτη, προκειμένου να δημιουργήσουν απόθεμα κοινωνικής κατοικίας.

• Εως σήμερα η νομοθεσία έδινε το δικαίωμα σε ένα ξενοδοχείο να δεσμεύσει χώρο τουλάχιστον 20 μέτρων για τη στάση τουριστικών λεωφορείων, ταξί και αυτοκινήτων των πελατών του. Τώρα η δυνατότητα αυτή επεκτείνεται και… επί πεζοδρόμων και πλατειών, ύστερα από άδεια από τον δήμο. «Με τη ρύθμιση σκοπείται η παροχή ουσιαστικής διευκόλυνσης της χωροθέτησης τουριστικών καταλυμάτων που εντοπίζονται εντός του κέντρου και του αστικού περιβάλλοντος για τη διευκόλυνση επισκεπτών και τροφοδοσίας», αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση.

• Δίνεται η δυνατότητα σε μεγάλες τουριστικές εγκαταστάσεις να «ανοίγουν» κατά το δοκούν δρόμους μέσα σε ιδιωτικές και δημόσιες δασικές εκτάσεις.

• Δίνεται η δυνατότητα σε τουριστικές εγκαταστάσεις να χτίσουν επιπλέον βοηθητικές εγκαταστάσεις έως 7% της ήδη δομημένης επιφανείας, κατά παρέκκλιση της νομοθεσίας. Η ρύθμιση αιτιολογείται ως προοριζόμενη για παλαιά, προς εκσυγχρονισμό ξενοδοχεία.

• Προβλέπονται προσλήψεις με συμβάσεις ορισμένου χρόνου για την Κεντρική Υπηρεσία Δόμησης του υπουργείου Περιβάλλοντος, η οποία θα αναλαμβάνει μεγάλα κτίρια ή μεγάλα… βαλάντια (επενδυτικά). Πρόκειται για έναν μηχανισμό που ήδη προϋπήρχε (για τα μεγάλα κτίρια) αλλά επεκτάθηκε σε όσες περιπτώσεις ο ενδιαφερόμενος εκτιμά ότι η τοπική ΥΔΟΜ τον καθυστερεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή