ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μετάλλαξη «Όμικρον»: Συναγερμός από ειδικούς για νέα μέτρα

Χρήση μάσκας παντού και αναστολή εορταστικών εκδηλώσεων ζητούν οι επιστήμονες

Μετάλλαξη «Όμικρον»: Συναγερμός από ειδικούς για νέα μέτρα

Αμεση εφαρμογή μέτρων, μεταξύ των οποίων η υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού αλλά και η αναστολή εορταστικών εκδηλώσεων, ζητούν από την κυβέρνηση οι ειδικοί επιστήμονες της επιτροπής εμπειρογνωμόνων προκειμένου να καθυστερήσει όσο είναι δυνατόν η επέκταση της παραλλαγής «Ομικρον» στη χώρα μας. Κατά τη χθεσινή συνεδρίασή της η επιτροπή εμπειρογνωμόνων αποφάσισε να εισηγηθεί στην κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην αναστολή όλων των μαζικών εορταστικών εκδηλώσεων σε ανοικτούς χώρους, στη διεξαγωγή των αγώνων κεκλεισμένων των θυρών, καθώς και στην επιβολή υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, υποχρεωτικής χρήσης διπλής ή υψηλής προστασίας μάσκας σε σούπερ μάρκετ και μέσα μαζικής μεταφοράς, και υποχρεωτικών τεστ για όσους εισέρχονται στη χώρα, τη 2η και την 4η ημέρα μετά την άφιξή τους.

Παράλληλα, η επιτροπή επεξεργάζεται και πακέτο μέτρων που θα εφαρμοστεί μετά τις γιορτές, στη λογική του περιορισμού της διασποράς του ιού, χωρίς ωστόσο να σταματήσει η οικονομική δραστηριότητα της χώρας, και το οποίο θα οριστικοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη σε νέα συνεδρίασή της. Το πλαίσιο αυτών των μέτρων αφορά περιορισμένο ωράριο λειτουργίας στη διασκέδαση, περιορισμό ατόμων σε εσωτερικούς χώρους και επέκταση της τηλεργασίας.

Τη λήψη περιοριστικών μέτρων μετά τις γιορτές προανήγγειλε χθες και ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης. Οπως ανέφερε από το βήμα της Βουλής, «μετά τις γιορτές οπωσδήποτε θα υπάρχει ένα πλαίσιο περιοριστικών μέτρων. Θα συζητηθούν αυτά τα μέτρα, θα μας τα εισηγηθεί η επιτροπή και θα πάρει τις αποφάσεις η κυβέρνηση. Αλλά θα υπάρξουν περιοριστικά μέτρα, προκειμένου να μπορέσουμε να παρακολουθήσουμε και να ελέγξουμε την πανδημία».

Εν τω μεταξύ, θέμα ημερών είναι να αποτυπωθεί η διασπορά της παραλλαγής «Ομικρον» στη χώρα μας σε αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι ήδη αναλύσεις του ιικού φορτίου σε αστικά λύματα έχουν δείξει ότι η «Ομικρον» έχει «επισκεφθεί» και τη Θεσσαλονίκη. Πάντως χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 5.641 νέα κρούσματα COVID-19, εκ των οποίων τα 2.301 εντοπίστηκαν στην Αττική, 776 στη Θεσσαλονίκη και 326 στην Κρήτη. Οι νέοι θάνατοι ασθενών με τη νόσο ήταν 69. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονταν 665 ασθενείς, ενώ καταγράφηκαν και 370 νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία της επικράτειας. Επίσης, νομική προστασία γιατρών και νοσηλευτών κατά τη διάρκεια της διαχείρισης περιστατικών COVID-19 από αγωγές και μηνύσεις «αρνητών» παρέχει με τροπολογία του το υπουργείο Υγείας. Οπως αναφέρεται στην τροπολογία, «η αμέλεια του ιατρικού ή νοσηλευτικού προσωπικού κατά την περίθαλψη νοσηλευόμενων ασθενών πασχόντων από τον κορωνοϊό COVID-19 περιορίζεται αποκλειστικά και μόνο σε πράξεις και παραλείψεις που προδήλως αντιτίθενται στους γενικούς κανόνες της ιατρικής επιστήμης ή στο ιατρικό πρωτόκολλο για τη διαχείριση περιστατικών COVID-19 ή στα υγειονομικού χαρακτήρα μέτρα που εφαρμόζονται στην ελληνική επικράτεια για την αντιμετώπιση της πανδημίας». Ο κ. Πλεύρης παρουσιάζοντας τη σχετική διάταξη τόνισε ότι «στην πραγματικότητα αποτυπώνεται στον νόμο η διαμορφωμένη νομολογία που υπάρχει από την ιατρική ευθύνη, ώστε να προστατευθούν γιατροί και νοσηλευτές από αβάσιμες μηνύσεις, εάν διασωληνώνουν άτομα και πότε τα διασωληνώνουν, εάν και εφόσον υπάρχουν “αρνητές” οι οποίοι βρίσκονται απέξω και τους απειλούν».